top of page

Hoe maak je van een uitdaging een doeltreffende oplossing?

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2021

We bevinden ons op een omslagpunt in de geschiedenis waar innovatie veel van de problemen in de wereld aan het oplossen is. Het is echter niet de innovatie, maar de mensen achter de innovatie, hun attitude (normen en waarden) en missie die de grootste problemen van vandaag gaan oplossen. Kortom, de innovatie is de oplossing, maar wij, de mens, zijn de uitdaging: Wat is jouw "waarom"? 


Ik ben dan ook van mening dat het de ondernemers zijn, “de ondernemende mens” en hun bedrijven, niet de naties, die de wereld mooier, leuker en liefdevoller gaan maken. Ik geloof namelijk in een wereld waar vrede, vrijheid en liefde voor iedereen bestaat. Iedereen is uniek en wanneer wij allemaal de vrijheid krijgen om deze uniciteit te tonen dat onze wereld wordt zoals onze mooiste dromen ons al ooit voorspeld hebben.


Als zelfstandig gezondheidsprofessional en functioneel, natuurgeneeskundig coach, neem ik graag de gezondheidszorg als voorbeeld. Veel van ons weten inmiddels dat het huidige zorgstelsel is verouderd en overweldigende hervormingen nodig heeft! Het huidige gezondheidsmodel binnen de zorg staat voor het voorkomen van ziekte in plaats van genezen. 


De client “klant” is een economisch (verdien)product geworden in de huidige maatschappij waar de werkelijke probleemvraag van de client niet of nauwelijks beantwoord wordt. 


Note: Dit is geen vingerwijziging naar de behandelaar, maar naar het economisch (verdien)model wat “wij” met elkaar gecreëerd hebben. Ik, jij en “wij” zijn dus ook zelf verantwoordelijk om dit met elkaar op te lossen!


Stel je eens voor dat we met de gezondheidszorg ziekte kunnen voorkomen voordat het überhaupt plaats heeft gevonden? De oplossing is al voorhanden, want de nieuwste technologie en wetenschap gaan en maken het (deels) al mogelijk, om een goed beeld te geven van onze gezondheid waardoor we op een preventieve wijze gezond, vitaal en gelukkig ouder worden. Een belangrijk voorbeeld hierbij is het analyseren van onze darmmicro-organismen en de biochemie van ons lichaam om zo een goed beeld te krijgen van onze gezondheid. De leiding nemen over onze (darm)gezondheid kan niet alleen leiden tot een betere algehele gezondheid, maar kan ook chronische ziekten elimineren, hierdoor is (niet) ziek worden een keuze en niet langer (domme) pech! Maar, zoals al gezegd alhoewel de innovatie de oplossing is, wij als mens zijn de uitdaging: 

Het trieste van dit alles is dat ondanks dat de technologische tools aanwezig zijn, worden deze nog niet of onvoldoende ingezet. Waarom niet? Voor mij is het simpele antwoord dat het niet past binnen het huidige economische (verdien)model! “Ons” EGO zit ons in de weg en onze unieke verbeeldingskracht wordt onvoldoende toegepast.

Met andere woorden: Geld is belangrijker dan vlees en bloed! Zolang het ons of onze naasten niet persoonlijk betreft zijn we geneigd om weg te kijken, maar na jaren kennis verzamelen en werken in de gezondheidsbranche is het voor mij een verdrietige constatering dat dit toch echt een feit is. Tegelijkertijd is dit ook weer de drijfveer om door te gaan en naar oplossing(en) op zoek te gaan. Ik hoop namelijk samen met de “ondernemende mens(en)” die deze mening met mij delen, dit probleem vanuit verschillende invalshoeken echt op te lossen, zodat de wereld van morgen mooier, leuker en liefdevoller wordt. Waarom ligt de sleutel in handen van de ondernemer “de ondernemende mens" en waarom we niet moeten wachten op de overheid? Ondernemers, als leiders van hun bedrijven, worden in tegenstelling tot Politici dagelijks verantwoordelijk gehouden, dus niet alleen voor één, of hoogstens twee, verkiezingscyclus(sen). Volwaardige bedrijven en start-ups moeten blijven leveren of ze dreigen hun activiteiten te moeten staken. In tegenstelling tot de traagheid ingegeven door lagen van bureaucratie en verschanste overheidspolitiek dienen bedrijven continu te innoveren en ontwikkelen. Ondernemers zijn, in tegenstelling tot landen en hun politici, niet beperkt door grenzen (die overigens door ons als mens zijn gecreëerd, maar dat terzijde). Ondernemers wenden zich tot iedereen die hen kan helpen hun specifieke probleem op te lossen. Ondernemers beschouwen de problemen in geaggregeerde vorm en zullen arbeid naar de best beschikbare mensen brengen, onafhankelijk van waar deze mensen fysiek zijn. Landen en lidstaten hebben de neiging zich te beperken tot het talent in hun eigen land en waar mogelijk soms zelfs de (verzonnen) poort te sluiten. 

De ware ondernemer gaat uit van een “growth” mindset, in plaats van een “fixed” mindset, waarbij alles in staat wordt gesteld om het morgen beter te doen dan vandaag. 

Waarom alleen ondernemen niet genoeg is en ondernemen met het hart noodzakelijk is? In een tijd van exceptionele ontwikkelingen is alleen ondernemen niet genoeg. De trend is dat de rijken rijker worden en de armen armer. Deze trend zal lijden tot meer verdeeldheid en egoïsme, en omdat kapitaal niet patriottisch is en stroomt waar wij denken (!) dat het het meest nodig is, is het maar de vraag of het geld op de juiste plekken terecht komt. Ook hier zijn "wij" verantwoordelijk voor! Zeker in een digitaal tijdperk waar geld onzichtbaarder wordt, de mens steeds mobieler en flexibeler wordt en waar grenzen vervagen is het belangrijk om elkaar te wijzen op wie wij als mens werkelijk zijn en welke rol wij als mens hebben! In welke race zitten wij met elkaar? En, wat is onze (eind)bestemming? Het begint bij onszelf. Het individu. Kortom, de mens en zijn attitude, bepaalt wat we met de middelen (innovatie en geld) doen! 

Onderneem met je hart (en luister naar je onderbuikgevoel)!

Als mens zijn we soms beperkt en hebben we het probleem dat we alleen kijken naar het verleden. Ons overlevingsmechanisme zit hierbij in de weg. Wat je aandacht geeft groeit en in een staat van overleving denk je niet aan de mooie toekomst, maar aan de pijn, verdriet en beperkingen van het verleden. Als mens hebben we altijd het ergste gevreesd, maar ik geloof dat we in de meest innovatieve tijd in de menselijke geschiedenis leven, waar hoop en ruimte is voor iedereen! Bedankt voor je moeite en tijd om "mijn stem" via dit platform eens aan te horen. En ik daag je uit om jezelf eens met stip op 1 te zetten en tijd vrij te maken om onderstaande voor jezelf te beantwoorden. Waarom? Jij bent een uniek mens met enorm veel potentieel!


Oefening: Denk eens waar je 10 jaar geleden stond? En, probeer je nu nu eens voor te stellen waar je over 10 jaar staat? Verbeeld je eens in hoe de wereld eruit kan zien met al die innovatie om ons heen? En, bedenk je dan eens hoe jij jouw naasten met het juiste “humane” mens perspectief kunt helpen? En, verbeeld je dan eens in hoe de wereld eruit ziet kan zien als jij het voor het zeggen zou hebben? Limiteer jezelf en jouw ‘mind’ (gedachten) niet! Deze wereld is van ons allemaal. Denk niet na over de wereld van vandaag, maar bedenk de wereld hoe die eruit kan zien. Vraag de juiste vragen; Bedenk en vraag jezelf "wat als”? Verbeelding is het enige wat ons limiteert in alles wat we kunnen bereiken. Als we in het (on)mogelijke geloven, dan zal het ook (on)mogelijk zijn in je mind, manier van denken en gedachte(s)! Dit is de weg naar vrijheid, geluk en liefde voor iedereen!

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page