top of page

Diep democratisch denken: Reflectie & zelfonderzoek met compassie

Bijgewerkt op: 1 jun. 2020

De balans tussen toegewijd werken en soms rust voor jezelf nemen is enorm lastig. Althans dat vind ik zelf, maar zo om mij heen kijkende denk ik dat we dit allemaal wel herkennen. Het was in ieder geval een centraal thema bij de training van DeepDemocracy die ik afgelopen week via Human Dimensions heb gevolgd. De inzichten hieruit wat inspirerend, maar ook vooral confronterend en de aanleiding om het te delen.


In een periode waar ik voor het eerst in ruim 5 jaar zonder vaste opdrachten zit, is het in ieder geval persoonlijk een erg confronterende situatie. Met een goed stuk hersenen en nog betere sociale vaardigheden denk ik wel een goede bijdrage te kunnen leveren in een organisatie, anderzijds is het een ideaal moment om te reflecteren en terug te blikken op wat beter kan en soms ook juist vanuit die rust en ontspanning een verbeterd pad te vinden. Maar, o tussen deze twee speelvelden balans vinden ervaar ik maar als wat lastig..


Ik hoor het mij nog zeggen in periodes van drukte, had ik maar wat meer tijd om stil te staan. Nu echt de mogelijkheid hebbende om meer stil te staan en te reflecteren laat ik het na... De mogelijkheid dus ook echt benutten blijkt toch ook echt weer iets anders te zijn!


Ondanks dat reflecteren merkbaar helpt bij het bewuster keuzes maken, heb ik gemerkt dat wanneer je het opschrijft en voor jezelf uitschrijft het veel effectiever en doelgerichter kan zijn, in plaats van dat je dit alleen in je hoofd doet. Het tegenstrijdige hierin is alleen dat ik het toch vaker niet dan wel doe. Wetende dat vele studies ook de positieve effecten laten zien van het reflecteren, bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek, ben ik nog altijd niet consequent. Maar, waarom niet zou je zeggen als het effectiever en doelgerichter is?


Nou, naast dat gedachtes erg vluchtig en soms erg moeilijk zijn om op papier te krijgen, is voor mij het simpele antwoord; dat het opschrijven van mijn reflecties, c.q. gedachtes, ten opzichte van het gewoon lekker in mijn hoofd te laten, zeer confronterend kan zijn. De confrontatie met mezelf maakt het dat ik liever gewoon lekker doorloop in plaats van stil ga staan. De 'kosten' zijn echter zeer hoog heb ik ervaren. Zo kost het onnodig veel energie, je luistert minder goed, want het blijft maar druk in je hoofd en je bent veel minder gefocust in het hier-en-nu en daarmee veel minder productief.


Los van deze 'kosten', is het daadwerkelijke effect van het niet bewust stilstaan nog iets groter, namelijk dat er diepere emoties bij mij los komen. Emoties als onzekerheid, angst, eenzaamheid en verdriet. Vooral eenzaamheid is er één die persoonlijk blijft hangen. Het overlevingsmechanisme is inmiddels getriggerd en zoekt zijn uitweg 'extern' in zijn omgeving; ik merk dat ik sneller geïrriteerd ben zonder dat direct zichtbaar te laten merken, maar ook minder leuk en minder lief ben naar mijn omgeving en mijzelf. De "sabotage" naar mezelf en anderen is volop actief!Bron: Human Dimensions


Ondanks dat het doel van dit stukje vooral persoonlijk reflecteren is, deel ik graag deze methode van Deep Democracy met je om oprechter en bewuster te reflecteren. Want, laten we eerlijk zijn, in een wereld van 24/7 connected zijn, is het allemaal soms zo tegenstrijdig. We leven met enorm veel welvaart, maar voelen ons soms toch zo verdomde alleen en eenzaam.


Persoonlijk, leer ik steeds beter dat dit er ook mag zijn en dat het opschrijven helpt. Ondanks dat ik veel kennis en expertise heb vergaard, heb ik niet alle wijsheid in pacht. We zijn maar zo klein, op zoek naar ware betekenis. De potentiële lessen hieruit zijn divers, en ook een tikkeltje complex wellicht, maar ik hoop dat ze resoneren en als er één ding is wat ik hoop dat we hieruit leren is om vooral wat meer compassie voor onszelf te hebben en onze naasten (partner, familie, vrienden, collega's, maar ook een wereldvreemde). 

Opmerking: Deze blog is tot stand gekomen door mijn inzichten die ik heb verworven bij de training van Human Dimensions over DeepDemocracy die o.a. gaat over de wijsheid van de minderheid. Een echte aanrader en onderstaand alvast een leuk filmpje om je enig inzicht te geven in het diep democratisch denken.
40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page