top of page

Zorgverzekering 2021: Welke keuze maak ik als ik orthomoleculaire behandelingen vergoed wil krijgen?

Bijgewerkt op: 28 jan. 2021

Het jaar is weer bijna voorbij en dat betekent dat je weer voor de keuze staat of je al dan niet van zorgverzekering wilt veranderen. Wil jij investeren in jouw gezondheid dan kan het zeker de investering waard zijn om dit grondig uit te zoeken. Om jou te helpen bij het maken van een goede keuze heb ik de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet inclusief handige links zodat jij een juiste keuze kan maken op het gebied van jouw gezondheid.


Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Bij orthomoleculaire geneeskunde is alles gericht op voedingsstoffen. Niet alle verzekeraars vergoeden orthomoleculaire geneeskunde, maar in sommige gevallen is het opgenomen in een aanvullend pakket voor alternatieve geneeswijzen.


Bij de orthomoleculaire geneeskunde ligt de focus op dat je zo veel mogelijk gezonde voedingsstoffen en zo min mogelijk schadelijke stoffen, o.a. via de voeding, binnenkrijgt. De therapie bevordert het afvoeren van afvalstoffen, het aanvullen van tekorten en het aansterken door optimale voeding. Het is bijna onmogelijk om de optimale hoeveelheden aan voedingsstoffen binnen te krijgen op een dag. Een orthomoleculair behandelaar als ik, helpt jou hierbij met een op-maat-dieet en of voedingsadvies. Ook kunnen extra voedingsstoffen in de vorm van supplementen worden gegeven als dit nodig is. Dit is allemaal speciaal op jouw behoefte afgestemd.


Bij welke klachten helpt orthomoleculaire geneeskunde?

Een orthomoleculaire behandelaar als ik, kijkt naar zowel lichamelijke, fysieke als mentaal-emotionele problemen, of liever: gezondheidskansen! Het kan gebruikt worden bij specifieke aandoeningen en klachten als burn-out, CVS, prikkelbare darm syndroom, acne of andere huidaandoeningen, en teruggerekende blessures en pijnklachten.

Ook kan het helpen om je algemene gezondheid te verbeteren en daardoor preventief gezond te blijven.


Vergoeding orthomoleculaire geneeskunde zorgverzekering

Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de vergoeding 'alternatieve geneeswijzen' in de aanvullende zorgverzekering. Omdat het niet onder de basisverzekering valt, hoef je ook geen (vrijwillig) eigen risico te betalen.


Niet alle zorgverzekeringen vergoeden orthomoleculaire geneeskunde. Let op dat als je verschillende alternatieve behandelingen ondergaat, bijvoorbeeld orthomoleculaire geneeskunde en acupunctuur, er maximale vergoeding geldt voor alle alternatieve behandelingen bij elkaar. Verder stellen zorgverzekeraars vaak als eis dat een behandelaar bij een beroepsvereniging is aangesloten.


Ik ben als orthomoleculair therapeut aangesloten bij de complementair aanvullende therapeuten (CAT). Kijk dus goed via de volgende link welke zorgverzekeringen voor jou in 2021 geschikt zijn wanneer je compensatie wilt ontvangen voor je behandelingen.


Wijzigingen en beste keuzes

De meest opvallende wijziging voor aankomend jaar is de soms forse daling van de maximale dag- en jaarvergoeding. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal verzekeraars die goed uit de bus komen waar het orthomoleculaire geneeskunde betreft. Menzis en de hieraan gelieerde verzekeraars PMA en VNG zijn bijvoorbeeld een goede keuze*.

*Bij het vergelijken van de verschillende verzekeraars wordt uitgegaan van 10 consulten alternatieve behandelingen per jaar van €57 per keer. We houden rekening met de jaarlijkse extra premie, de eventuele eigen bijdrage per behandeling en de maximale jaarlijkse vergoeding.


Meest gebruikte verzekeraars door mijn patiënten in 2020 op een rij voor 2021

Aangezien onderstaande verzekeraars veelvuldig gebruikt worden door onze patiënten heb ik deze nader bekeken:

 • CZ biedt geen vergoeding meer in aanvullend pakket ‘basis’. De maximale vergoeding in pakket ‘Top’ en ‘Plus’ is met €100 verlaagd. Daarmee is alleen pakket ‘Plus’ nog rendabel.

 • OHRA, Zilveren Kruis en VVAA hebben de maximale dag- en jaarvergoeding verlaagd. Daarmee is alleen pakket ‘VVAA Plus’ nog rendabel.

 • ONVZ, PNO zorg en VVAA In 2021 is deze vergoeding samengevoegd met de vergoeding voor andere alternatieve geneeswijzen. Indien u naast orthomoleculaire behandeling dus gebruik maakt van bijvoorbeeld acupunctuur of osteopathie, dan kan dit nadelig voor je zijn wat vergoeding betreft. Overigens hanteren de meeste verzekeraars deze werkwijze.

 • ONVZ vergoedt orthomoleculaire behandeling uit hetzelfde budget als de sportarts, osteopathie en manuele therapie. Indien je naast orthomoleculaire dus gebruik maakt van deze zorg, dan kan dit nadelig voor je zijn wat vergoeding betreft.

 • Bewuzt en FBTO bieden geen vergoeding voor chiropractie.

De rekensom

 • Gemiddeld blijkt uit ervaring dat mijn doelgroep ongeveer 10 consulten afneemt gedurende een jaar, naast orthomoleculaire behandeling(en) behoren hiertoe dan ook behandelingen als chiropractie, manuele therapie en diverse andere 'alternatieve' behandelingen;

 • Gemiddeld nemen cliënten bij mij tussen de 2 en 4 consulten per jaar af.

 • Bij dit aantal consulten per jaar ben je bij de eerder genoemde verzekeraars goedkoper uit met een aanvullende verzekering dan wanneer u ervoor kiest om de 10 consulten zelf te betalen:

 • PMA (€149), Menzis en Aevitea (€130), IZA (€105), VVAA (€115), CZ 50+ (€155), ONVZ (€100), UMC, CZ en Univé (€80).


Disclaimer: deze vergelijking is met de grootste zorg opgesteld voor jou, maar er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Kijk vooral ook zelf naar de verschillende voorwaarden en laat je verder informeren door de verzekeraar voordat je een keuze maakt.


Wist je dit over je zorgverzekering?

 • Je een verzekering tot en met 31 december 2020 kunt opzeggen en je vervolgens tot 31 januari 2021 de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten?

 • Orthomoleculaire behandelingen vergoed worden door de aanvullende verzekering en er dus geen eigen risico geldt?

 • Je een aanvullende verzekering kunt afsluiten bij elke gewenste verzekeraar, ongeacht waar je jouw basisverzekering afneemt?

 • Er vaak een toeslag in rekening wordt gebracht voor het betalen van jouw premie per maand.

Ik hoop dat bovenstaande informatie jou helpt bij het maken van jouw keuze. Indien er vragen zijn, neem gerust contact op met mij.

64 weergaven0 opmerkingen
bottom of page