top of page

6 adviezen voor een betere darmgezondheid

Bijgewerkt op: 29 jan. 2021

In mijn vorige blog post sprak ik over de 7 belangrijke signalen die jij kunt volgen om jouw darmgezondheid te optimaliseren. Het (h)erkennen van deze signalen is dé belangrijkste eerste stap richting een betere gezondheid. Maar, om zelf echt de regie te kunnen nemen over jouw gezondheid is het nog belangrijker om te weten hoe jij deze klachten kunt wegnemen.


In deze blog neem ik je dan ook graag mee wat jij kunt doen om jouw darmgezondheid te verbeteren, want de impact hiervan wordt nog veel te vaak onderschat. Mijn doel is dat je na het lezen van deze blog jouw prestaties en leven gaat optimaliseren door meer aandacht te besteden aan jouw (darm)gezondheid.


Voordat we hier verder op ingaan, eerst kort een opsomming van de 7 meest voorkomende klachten bij een slecht functionerende darm en microbioom:

  • Maagklachten

  • Een dieet met veel suiker

  • Ongewenste gewichtsveranderingen

  • Slaapstoornissen of constante vermoeidheid

  • Huidirritatie

  • Auto-immuunziekten

  • Voedselintoleranties

Wat zijn de mogelijke oorzaken van darmklachten?

De oorzaken van de genoemde darmklachten zijn eigenlijk niet zo vreemd als je gaat kijken naar de impact van ons moderne leven:

Zo ervaart ruim 17% van de werknemers burn-out klachten en onze zorguitgaven voor burn-out zijn 34 miljoen euro per jaar (1).

Te hoge stresslevels, te weinig slaap, het eten van bewerkte en suiker rijke voedingsmiddelen zijn slechts enkele voorbeelden die een negatieve impact hebben op onze gezondheid (2). Ik noem dit een levensstijl uit balans en één waarin het lichaam moet overcompenseren. De vele negatieve gevolgen komen vaak niet overnight. Ze zijn juist de uitkomst van die dagelijkse kleine foutjes waar jij je niet meer bewust van bent. Vaak zijn het verkeerd, aangeleerde gewoontes, helaas wel met een negatieve impact voor de lange termijn.


Is investeren in jouw darmgezondheid dé oplossing?

Eén van de meest onderschatte gevolgen van een levensstijl uit balans, is dat we onze darm en microbioom beschadigen. Als je je bedenkt dat ons microbioom en darmgezondheid naast veroudering één van de meest onderzochte gezondheidstopic is van de afgelopen 10 à 15 jaar met een onderzoeksinvestering van 750 miljoen dollar (3,4). 👀


Is het dan vreemd om te bedenken dat dit misschien jouw entree ticket is naar een betere gezondheid?

Onze darm blijkt namelijk op zijn beurt weer andere aspecten van onze gezondheid positief te beïnvloeden. Onze hersenen, het immuunsysteem, onze hormoonspiegels en het vermogen om voedingsstoffen beter te absorberen zijn enkele voorbeelden gezondheidsbevorderende elementen wanneer je investeert in jouw darmgezondheid (5).


Ondanks dat er meerdere wegen naar Rome zijn als het gaat om dagelijks betere prestaties en een vitale gezondheid zonder gezondheidsklachten, investeren in jouw darmgezondheid lijkt het meer dan waard?


Wat kan ik doen om in mijn darmgezondheid te optimaliseren?


Om gericht wat te kunnen doen aan jouw (darm)gezondheid, heb ik een aantal adviezen voor je op een rij gezet:


1. Verlaag jouw stressniveaus

Chronische hoge stressniveaus zijn zwaar voor je gehele lichaam, inclusief je darmen (6). Enkele manieren om stress te verminderen zijn onder meer meditatie, wandelen, een massage krijgen, tijd doorbrengen met vrienden of familie, etherische oliën verspreiden, cafeïne-inname verminderen, meer lachen en yoga.


2. Zorg voor voldoende slaap

Niet genoeg of onvoldoende slaapkwaliteit krijgen, kan veel gevolgen hebben voor jouw darmgezondheid, wat op zijn beurt weer kan bijdragen aan meer slaapproblemen (7). Probeer prioriteit te geven aan het krijgen van minimaal 7-9 uur ononderbroken slaap per nacht.


3. Eet langzamer

Door jouw voedsel grondig te kauwen en langzamer te eten, kun je de volledige spijsvertering en opname van voedingsstoffen bevorderen. Dit kan je helpen het spijsverteringsongemak te verminderen en een gezonde darm te behouden (8).


4. Blijf gehydrateerd

Veel water drinken heeft een gunstig effect op het slijmvlies van de darmen en op de balans van goede bacteriën in de darmen. Gehydrateerd blijven is een eenvoudige manier om een ​​gezonde darm te bevorderen (9).


5. Neem eens een ​​prebioticum

Het toevoegen van een prebiotisch supplement aan jouw dieet kan een geweldige manier zijn om jouw darmgezondheid te verbeteren (10). Prebiotica biedt "voedsel" dat bedoeld is om de groei van nuttige bacteriën in de darmen te bevorderen.


Voedingsmiddelen met veel prebiotische vezels zijn onder meer: peulvruchten, bonen, erwten, haver, bananen, bessen, artisjokken, asperges, knoflook, prei en ui.


6. Controleer op voedselintoleranties

Als je symptomen hebt zoals kramp, een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree, huiduitslag, misselijkheid en/of hebt je last van vermoeidheid dan lijdt je mogelijk aan voedselintolerantie(s). Je kunt proberen om dagelijks veelvoorkomende voedingsmiddelen uit jouw dieet te verwijderen, om zo te zien of jouw symptomen verbeteren. De meest voorkomende zijn gluten houdende voedingstoffen als brood, maar ook zuivel is een veelvoorkomend probleem (11). Als je één of meerdere voedingsmiddelen kunt identificeren dat afname van jouw klachten kan verklaren zul je mogelijk een positieve verandering in jouw spijsvertering zien.


Wil je jouw eetgewoonten eens gedetailleerd onder de loep nemen en afscheid nemen van jouw darmklachten?

Bekijk dan eens hier het aanbod, zo krijg je onder andere inzicht in ruim 300 voedingsmiddelen die wel of niet bij jou passen.


Het verminderen van de hoeveelheid verwerkte, suikerrijke en vetrijke voedingsmiddelen die je eet, kan bijdragen aan een betere darmgezondheid. Bovendien kan het eten van veel plantaardig voedsel een positieve invloed hebben op je darmen. Van een vezelrijk dieet is aangetoond dat het enorm bijdraagt ​​aan een gezond darm-microbioom (12).


Vond je dit interessant en ben je benieuwd naar de staat van jouw darmgezondheid? Of wil je snel en effectief inzicht om beter te presteren? Dan kun je ook direct aan de slag met een gezondere levensstijl door darm-microbioom onderzoek toe te passen. Of, kijk naar de mogelijkheden om jouw levensstijl te optimaliseren met één van mijn online leefstijlprogramma's. 

De gebruikte artikelen voor deze blog kun je onderstaand terugvinden:
138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page