top of page

Wat is je immuunsysteem?

Bijgewerkt op: 19 mei 2020

In dit artikel leg ik uit hoe jij jouw immuunsysteem optimaal kunt ondersteunen. Zo vergroot je de kans dat je lichaam op een adequate manier reageert als er een virus of bacterie binnen weet te dringen. Maar wat is het immuunsysteem nou precies?


Wat is je immuunsysteem?

Simpel gezegd is ons immuunsysteem het de natuurlijk anti-virusbeschermer van jouw lichaam. Jouw immuunsysteem heeft door de evolutie van onze voorouders allerlei beschermingslagen opgebouwd. Je zou dit het beste kunnen vergelijken met een anti-virusdetector van een computer. Tegenwoordig hebben we hierop al met extra 'sloten' te maken, als een twee-factor-authenticatie, die ervoor zorgt dat de computer goed beveiligd is. Jouw lichaam is nog vele malen geavanceerder en bestaat uit een hele reeks ingebouwde 'sloten' die ervoor zorgt dat er maatregelen kunnen worden getroffen zodra er een indringer zich meldt. De mate van functioneren van deze maatregelen zorgt voor een optimaal werkend immuunsysteem.


Ik wil het immuunsysteem aan de hand van een voorbeeld illustreren waarmee we allemaal wel bekend zijn: spierpijn.


Spierpijn in de context van immuniteit

Spierpijn is eigenlijk niets anders dan een natuurlijk verdedigingsmechanisme van jouw lichaam!

Een verdedigingsmechanisme dat vaak binnen 24 tot 48 uur optreedt en vaak tot 72 uur na inspanning goed voelbaar is. Dit mechanisme zegt eigenlijk niets anders dan dat je rustig aan moet doen. Als je zo'n signaal van jouw lichaam niet zou krijgen zou je eenvoudig overtraind kunnen raken, wat weer als gevolg heeft dat je blessures oploopt. Gelukkig is de mate van spierpijn wel trainbaar. Namelijk in de basis, hoe frequenter je gaat sporten, hoe minder spierpijn je krijgt.


Welke principes gelden er dan?

Als we dan dit spierpijn fenomeen bekijken vanuit de context immuniteit dan gelden exacte dezelfde principes:


Waar spierpijn een kenmerk is van dat jouw spieren moeten herstellen is een griep hetzelfde voor jouw immuunsysteem. Griep en kenmerken als verkoudheid, overmatig niezen, een loopneus zijn symptomen van een immuunsysteem onder druk. Jouw verdedigingsmechanisme is in disbalans. Maar, net als bij spierpijn gaat ook een griep weer weg. Als je ziek wordt dan legt het in feite niks anders bloot dan een verzwakte immuniteit.


Een griep vertelt eigenlijk niets anders tegen jouw interne leger (lees: jouw verdedigingsmechanisme), dat je rustig aan moet doen en jouw immuniteit moet versterken met rust. Een keer goed ziek worden is dus ook ergens goed en een natuurlijk overlevingsmechanisme. Hiermee is dus hoe vaak jij ziek wordt in het jaar ook een graadmeter voor jouw immuunsysteem. Dit zijn voorbeelden van kenmerken die wat zeggen over jouw gezondheid. Maar, dit geldt ook voor dat terugkerende hoestje en kuchje dat je hebt.


Leer patronen van jouw immuunsysteem kennen

En, net als bij bewegen en spierpijn... Hoe vaker je het traint door bijvoorbeeld gezond te eten, hoe sterker het wordt en hoe sterker jij aan het front staat!


Zodra we dit soort kenmerken en symptomen vaker en bewuster gaan herkennen, kunnen we zelf de regie nemen over onze gezondheid. Leer dit soort patronen dus en je zult de rode draad gaat zien van waar de mogelijkheden liggen ten aanzien van jouw gezondheid.


In een volgende artikel over het immuunsysteem neem ik je graag mee welke voedingstoffen nou zo van cruciaal belang zijn, en welke voeding je dus kunt nemen om jouw immuniteit een boost te geven. Uiteraard, zoals jullie van mij gewend zijn allemaal gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken en studies.


Een gezonde leefstijl ontwikkelen?

Wil jij een gezonde leefstijl ontwikkelen door aan de slag te gaan met voeding, beweging en meer? Ik heb een leefstijlprogramma ontwikkelt waarbij ik als leefstijlcoach kijk naar lange termijn effecten. Persoonlijk contact staat hierbij centraal. Bekijk mijn leefstijlprogramma hier of neem direct contact op via rick@rickvandentempel.nl.


 

Disclaimer: Het artikel is niet bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden, maar ter educatie en bevordering van jouw eigen gezondheid, leefstijl en vitaliteit. Mocht je geïnteresseerd in de literatuur en wetenschap die ik voor dit artikel heb gebruikt? Mail mij dan gerust: rick@rickvandentempel.nl


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page