top of page

Collageen supplementen: waarom en wanneer zou ik het moeten nemen?

Collageen is hot! Het is dan ook niet gek dat de vraag naar collageen supplementen toeneemt. Huidproducten met collageen waren al populair, maar in de afgelopen jaren is ook de toename van collageen supplementen onwijs toegenomen. In de blog neem ik je daarom graag mee over de bijzondere rol van dit eiwit en waarom de voordelen verder reiken dan alleen een jonge jeugdige huid. We duiken in de wereld van collageen, waarbij we de rol, invloed en bronnen in detail bekijken uiteraard met inzichten om jouw gezondheid gericht te optimaliseren met en zonder een collageen supplement.


Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en vormt ongeveer 30% van de eiwitmassa. Het vormt de bindweefsels die het lichaam bij elkaar houden en geeft structuur en ondersteuning aan verschillende weefsels zoals huid, botten, pezen en ligamenten. In feite fungeert collageen als de lijm die alles in ons lichaam bij elkaar houdt en soepel laat functioneren. Verder is het goed om te weten dat de productie afneemt naarmate we ouder worden en er zijn een aantal negatieve factoren die deze afname bevorderen, hierbij moet je denken aan roken een hoge inname van geraffineerde koolhydraten en overmatige blootstelling aan UV straling. Er zijn in totaal 28 verschillende types collageen waarbij type 1, 2 en 3 de meest onderzochte types zijn en deze types vind je ook het meeste terug in gezondheidsproducten.


Het belang van collageen gaat verder dan de huid:

Collageen is vooral bekend als beauty product om huidveroudering tegen te gaan. Een van de belangrijkste rollen van collageen is het behouden van de elasticiteit en stevigheid van de huid. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van collageen af, wat leidt tot de ontwikkeling van rimpels, fijne lijntjes en een slappere huid. Zoals gezegd, externe factoren zoals UV-straling, vervuiling en een ongezonde levensstijl kunnen dit proces verder versnellen. Daarom is het ook niet gek om te denken dat er meer is dan zalfjes. Het opnemen van voedingsmiddelen en supplementen die collageen stimuleren in jouw dieet kunnen hiermee helpen dit natuurlijke verouderingsproces te vertragen en een jeugdiger uiterlijk te bevorderen.


Naast de voordelen voor de huid speelt collageen ook een cruciale rol bij het handhaven van de gezondheid van gewrichten en botten. Het helpt de integriteit van kraakbeen te behouden, dat het rubberachtige weefsel is dat gewrichten beschermt en soepel bewegen mogelijk maakt. Door de kracht en flexibiliteit van botten en gewrichten te behouden, draagt collageen bij aan de algehele mobiliteit en helpt het aandoeningen zoals osteoartritis te voorkomen. Tot slot bevordert collageen de spiermassa, het ondersteunen van de gezondheid van de darmen en zelfs het helpen bij de groei van haar en nagels.


Wat zijn mogelijke gevolgen van te weinig collageen?

Zoals al eerder benoemd is het een vast gegeven dat collageen afneemt naarmate we ouder worden. Zeker wanneer je levensstijl te wensen overlaat zullen de gevolgen sneller zichtbaar worden. De meest zichtbare gevolgen zijn veelal bekend en dat is dat je huid sneller verouderd:

 • Zo kan de huid sneller dunner worden

 • Kan de huid sneller gaan hangen

 • Gaat het tenkoste van een soepel bindweefsel

 • Potentieel meer en sneller rimpels

 • Bouw je makkelijker cellulite op rondom dijen, billen en armen.

 • Snellere afname van spiermassa

 • Stijve spieren en gewrichten


Wil je de sleutel tot een jeugdige, stralende huid behouden en optimaal blijven bewegen? Gelukkig is aan dit alles gericht wat aan te doen:


Wat zijn de rijkste collageen bronnen?

Eetgewoontes kunnen worden geoptimaliseerd waardoor je meer collageen binnen krijgt.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan collageen en die de productie van collageen in het lichaam kunnen stimuleren. Hier zijn enkele van de beste natuurlijke bronnen van collageen:

 1. Bottenbouillon: bottenbouillon staat absoluut met stip op 1. Het kan worden gemaakt door botten langdurig te koken (van elke diersoort), hiermee vormen ze de meest geconcentreerde bron van collageen. Het bevat ook veel gelatine, afkomstig van het collageenrijke weefsel van de botten en het kraakbeen. Elk dier levert zijn eigen type Collageen-matrix waarbij vis alleen type 1 bevat.

 2. Vis: vooral zeevissen zoals zalm en tonijn, bevat een hoog gehalte aan collageen. Ook vissen met veel graten en huid, zoals sardienen bevatten veel van dit waardevolle eiwit.

 3. Kip: vlees in zijn algemeenheid, maar met name de delen zoals de huid en het kraakbeen, is rijk aan collageen.

 4. Eieren: met name het eiwitgedeelte van het ei, bevat aanzienlijke hoeveelheden glycine en proline, twee aminozuren die essentieel zijn voor de productie van collageen in het lichaam.

Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan je dieet kan helpen om de natuurlijke collageenproductie van je lichaam te ondersteunen en de gezondheid van je huid, botten en gewrichten te verbeteren.


Wat zijn de eisen aan een collageen supplement?

Om de voordelen van collageen te benutten, kun je naast het consumeren van collageenrijke voedingsmiddelen, ook het nemen van supplementen overwegen. Naast het aannemen van een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen kun je zeer collageen verhogen met een geconcentreerd voedingssupplement rijk aan collageen. Er zijn dan wel een 2 belangrijke eisen (!) waar het aan dient te voldoen:

 • Collageen in gehydrolyseerde vorm voor maximale absorptie

 • Collageen kan niet zonder essentiële co-factoren worden aangemaakt. Neem dus ook de volgende nutriënten erbij of naast: silicium, vitamine C, vitamine E, mangaan en zink.

Wanneer het voldoet aan deze eisen, kun je er zeker van zijn dat je de voordelen van collageen ook echt kunt opnemen met maximale profijt voor een betere algehele gezondheid en een jeugdiger uiterlijk.

Voor welk collageen supplement moet ik kiezen?


Om te voldoen aan bovenstaande eisen (maximale opneembaarheid en collageen met essentiële nutriënten als co-factoren voor de aanmaak van de collageensynthese) maak ik gebruik van de Collageen TriComplete van Energetica Natura:

 • Bevat collageen type 1, 2 en 3

 • Bevat silicium in goed opneembare vorm ter bevordering van de remineralisering van collageen

 • Met aanvullende cofactoren Vitamine C, E, mangaan en zink ter ondersteuning van de collageensynthese


Goed om te weten voor mensen die lactose intolerant zijn, is dit een perfecte vervanger van een normale Whey- /eiwitpoeder omdat collageen van nature lactose vrij is. Verder is het misschien goed om te benoemen dat deze Collageen TriComplete Halal-proof is.


Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.

 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

 • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

 • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: contact@rickvandentempel.nl.

 • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page