top of page

Jichtaanvallen onder controle: ontdek de kracht van orthomoleculaire therapie bij jicht

Jicht is een pijnlijke vorm van artritis die optreedt wanneer urinezuurkristallen zich ophopen in gewrichten, meestal in de voeten en enkels. Deze jichtaanvallen kunnen zeer ongemakkelijk zijn en het dagelijks leven belemmeren. Gelukkig kan orthomoleculaire therapie, een benadering die zich richt op het gebruik van voedingsstoffen en natuurlijke stoffen voor therapeutische doeleinden, helpen bij het beheersen van jichtaanvallen en het verminderen van de frequentie en ernst ervan. In dit artikel zullen we kijken naar enkele orthomoleculaire strategieën die kunnen helpen bij jichtaanvallen.


Oorzaken van jichtaanvallen?

Jicht wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Het urinezuur ontstaat als een normaal bijproduct van de afbraak van purines, stoffen die van nature voorkomen in ons lichaam en in bepaalde voedingsmiddelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren van jicht:

 1. Overmatige productie van urinezuur: Sommige mensen produceren meer urinezuur dan hun lichaam kan elimineren. Dit kan te wijten zijn aan genetische factoren, enzymdeficiënties of aandoeningen zoals psoriasis, leukemie en lymfoom.

 2. Verminderde uitscheiding van urinezuur: De nieren spelen een belangrijke rol bij het filteren en elimineren van urinezuur via de urine. Als de nieren niet goed functioneren of als er sprake is van een verminderde urinezuuruitscheiding, kan het urinezuurgehalte in het lichaam stijgen en jicht veroorzaken.

 3. Voedingskeuzes: Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan purines, zoals rood vlees, zeevruchten (met name ansjovis, sardines en mosselen), orgaanvlees en bepaalde dranken (zoals alcohol, vooral bier), kunnen het urinezuurgehalte verhogen en jichtaanvallen veroorzaken.

 4. Overgewicht en obesitas: Overgewicht kan de kans op jicht vergroten. Het overtollige lichaamsvet kan leiden tot een verhoogde productie van urinezuur en een verminderde uitscheiding ervan, waardoor het risico op jicht toeneemt.

 5. Alcoholgebruik: Overmatige alcoholconsumptie, vooral van bier, kan het risico op jicht vergroten. Alcohol interfereert met de uitscheiding van urinezuur en kan de productie ervan verhogen.

 6. Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals diuretica (plaspillen) die vochtretentie verminderen, kunnen het urinezuurgehalte verhogen en jichtaanvallen veroorzaken.


Wat zijn de mogelijke gevolgen van jicht?


Jicht kan verschillende gevolgen hebben voor het lichaam en de gezondheid. Hier zijn enkele veelvoorkomende gevolgen van jicht:

 1. Gewrichtspijn en ontsteking: Jicht veroorzaakt intense gewrichtspijn en ontsteking, meestal in de grote teen, maar het kan ook andere gewrichten zoals de enkels, knieën, polsen en vingers aantasten. Deze pijn kan ernstig zijn en aanvallen kunnen enkele dagen tot weken duren, waardoor de mobiliteit en kwaliteit van leven aanzienlijk worden beïnvloed.

 2. Gewrichtsschade: Langdurige onbehandelde of onvoldoende behandelde jichtaanvallen kunnen leiden tot gewrichtsschade. De ophoping van urinezuurkristallen kan schade aan het gewrichtsweefsel veroorzaken, wat kan resulteren in verminderde gewrichtsfunctie, misvorming en chronische gewrichtsproblemen.

 3. Nierstenen: Hoge niveaus van urinezuur in het lichaam kunnen leiden tot de vorming van nierstenen. Deze stenen kunnen de urinewegen blokkeren en ernstige pijn, nierbeschadiging en urineweginfecties veroorzaken.

 4. Verminderde kwaliteit van leven: De frequente en intense pijnlijke jichtaanvallen kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. De pijn en beperkingen in mobiliteit kunnen dagelijkse activiteiten belemmeren, zoals lopen, werken, sporten en algemene bewegingsvrijheid. Dit kan leiden tot frustratie, verminderde sociale interactie en emotionele impact.

 5. Verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen: Mensen met jicht hebben een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, obesitas, diabetes type 2 en metabool syndroom. Het ontstekingsproces en de onderliggende metabole verstoringen die bij jicht optreden, kunnen bijdragen aan deze verhoogde risico's.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met verhoogde niveaus van urinezuur jicht ontwikkelt, en sommige mensen met jicht hebben normale urinezuurwaarden. Het exacte mechanisme van jichtvorming en de individuele gevoeligheid ervoor kan variëren.


Wat kan jij doen tegen jicht met 4 praktische adviezen:


 1. Dieetaanpassingen: Orthomoleculaire therapie benadrukt het belang van een gezond dieet bij het beheersen van jichtaanvallen. Het verminderen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, zoals rood vlees, zeevruchten en alcohol, kan helpen de urinezuurspiegels te verlagen. Het aanbevelen van voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals kersen, bessen, kurkuma en groene bladgroenten, kan ook gunstig zijn.

 2. Zorg voor een goede spijsvertering: Een goede spijsvertering speelt een belangrijke rol bij jicht, zij het op een indirecte manier. Hoewel jicht primair wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, kan een gezonde spijsvertering bijdragen aan het verminderen van urinezuurproductie en het bevorderen van de uitscheiding ervan.Om een goede spijsvertering te bevorderen, is het belangrijk om gezonde voedingskeuzes te maken, voldoende vezels en water te consumeren, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en matig te zijn met alcohol en cafeïne.

 3. Detoxificatie en vochtinname: Orthomoleculaire therapie kan ook het belang benadrukken van het ontgiften van het lichaam en voldoende hydratatie om urinezuur effectief uit het lichaam te spoelen. Dit kan worden bereikt door voldoende water te drinken, het vermijden van overmatige inname van suiker en het ondersteunen van de lever- en nierfunctie met behulp van bepaalde voedingsstoffen.

 4. Suppletie met voedingsstoffen: Orthomoleculaire therapeuten kunnen specifieke voedingssupplementen aanbevelen om de gezondheid van de gewrichten te bevorderen en ontstekingen te verminderen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Vitamine C: Deze antioxidant kan helpen bij het verminderen van urinezuurspiegels en ontstekingen.

 • Omega-3 vetzuren: Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen de symptomen van jicht verminderen.

 • Bromelaïne: Een enzym dat voorkomt in ananas en bekend staat om zijn ontstekingsremmende effecten.


Interesse in een oplossing die werkt?

Orthomoleculaire therapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de conventionele behandeling van jichtaanvallen. Door middel van dieetaanpassingen, voedingssupplementen en het ondersteunen van de ontgiftingsprocessen van het lichaam, kan orthomoleculaire therapie helpen bij het beheersen van jichtaanvallen en het verminderen van ontstekingen.


Om dit alles goed in beeld te brengen bied ik meerdere onderzoeken aan, waarvan het EMB Bloedonderzoek de meest efficiënte is in het blootleggen van het probleem en bieden van een oplossing. Geef Orthomoleculaire therapie de kans om nekhernia te voorkomen of verhelpen.


Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.


Meest bijpassende dienst op basis van dit artikel:

 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


 • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

 • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

 • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page