Vet en olie hebben de afgelopen decennia een behoorlijk slechte reputatie gekregen. De ‘vet-vrije’ jaren - van de jaren 80 tot nu - hebben geleid tot de ondergang van dit eens gerespecteerde hoofdbestanddeel van onze dagelijkse voedingsinname om ons lichaam te voorzien van essentiële energie. In de plaats hiervan is tot de dag van vandaag een sterke beweging in gang gezet voor sterk bewerkte en geraffineerde plantaardige oliën en transvetten, waar helaas maar waar onze moderne voedingsmiddelen vol van zit.
Deze veelal beschadigde, zeer reactieve vetten worden niet alleen aangetroffen in chips, frites, gefrituurd en verpakt voedsel, maar ook jouw margarine, halvarine. Daarnaast, zijn ze 'verstopt' in kant-en-klare producten als hummus, crackers en eiwitrepen.Allen vaak rijk aan zonnebloemolie en raapzaadolie.
Wat is het probleem?
Basisregel nummer 1. die je daarbij in gedachten moet houden is:
Wanneer je (plantaardige) oliën en vetten op hoge temperaturen verhit is het belangrijk om te weten of het soort vet dat is blootgesteld aan verhitting in staat is om zijn natuurlijke structuur te laten behouden.
Het antwoord in het geval van de meeste plantaardige oliën is dat dit simpelweg niet het geval is!
Door het verharden van plantaardige oliën - die in de basis te herkennen is aan zijn vloeibare structuur - bak je zijn 'originele' structuren kapot waardoor het zijn kracht verliest en kapot gaat. Net als bij alles dat kapot gaat, verliest het zijn functie en is het onbruikbaar voor zijn initiële doel. Aangezien voeding in de basis energie moet opleveren, zou je hieruit kunnen concluderen dat dit niet meer het geval is. Het gevolg is zelfs dat de 'kapotte" structuren zich gaat nestelen in jouw lichaamscellen, in plaats dat het energie oplevert gaat het zelfs energie kosten!
En hier komt het probleem, waar vele van ons niet bij stil staan: Na verloop van tijd zorgt de dagelijkse, wekelijks of maandelijkse inname van chips, frites, gefrituurd, kant-en-klare en verpakte voedingsmiddelen met plantaardige oliën voor een vernietigend effect en dat is dat deze "kapotte" structuur geen functie meer uit voeren in jouw lichaam, waardoor jouw lichaam helaas wordt opgebouwd uit disfunctionele lichaamscellen. Met andere woorden jouw lichaam is doordrongen van verharde lichaamscellen die niet meer kunnen communiceren (lees: energie uitwisselen), en wat helaas maar waar leidt tot allerlei gezondheidsklachten als kleine blessures. Het begint onschuldig, maar kan leiden tot chronische ziektebeelden en aandoeningen.
GERELATEERD: De 7 Belangrijkste redenen om gezond te eten.
Wat is de oplossing?
Het kiezen van de beste oliën om mee te koken hoeft niet ontmoedigend te zijn, het komt gewoon neer op een eenvoudige aanpak in twee stappen.
Ten eerste: is de olie of het vet in zijn voedzame ruwe vorm en geschikt voor menselijke consumptie in kleine hoeveelheden?
En in de tweede plaats, heeft de olie een hoog rookpunt, doordat het bestand is tegen hoge temperaturen voordat het oxideert, waardoor schadelijke vrije radicalen kunnen ontstaan?
Met dat in gedachten, hier zijn mijn top 3 bakoliën en waarom je zou moeten switchen naar deze soorten vetten:
1. Kokosolie
Kokosolie is één van de beste toevoegingen aan elke voorraadkast. Het grootste deel van het vet in kokosolie is afkomstig van een gezond verzadigd vet, laurinezuur genaamd, waarvan is bewezen dat het ons lichaam aanmoedigt om vet te verbranden en ook het HDL (goede) cholesterol in jouw bloed verhoogt, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. En nog belangrijker, als het om koken gaat, is kokosolie bestand tegen oxidatie bij hoge temperaturen, waardoor het een uitstekende stabiele olie en vetvorm is om mee te koken. Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom ik er dol op ben om mee te koken, en waarom het zo vaak voorkomt in mijn leefstijladviezen. Wil je hier meer over lezen, lees dan onderstaand artikel ook eens.
GERELATEERD: kokosolie is het nog wel gezond?
2. Biologische grasgevoerde roomboter
In tegenstelling tot melk bevat boter zeer lage hoeveelheden lactose, de suiker in melk waar veel mensen op reageren. Dit heeft te maken met hoe boter wordt gemaakt. Dus als je ervoor kiest om kleine hoeveelheden zuivel in jouw dieet op te nemen, kun je het beste kiezen biologische grasboter van goede kwaliteit. Wat velen niet beseffen, is dat deze simpele omschakeling een van de beste keuzes is voor jouw gezondheid. Wat melkkoeien eten, heeft een grote invloed op de voedingswaarde van de melk die ze produceren - en de boter die van die melk wordt gemaakt.
Tip: Kijk eens de documentaire kiss the ground en je zult verstelt staan wat de invloed en relatie is tussen onze bodem, mens en dier.
Studies hebben aangetoond dat grasgevoerd een rijkere bron is van vitamine A, omega-3-vetzuren en tot 500% meer geconjugeerd linolzuur (CLA) bevat. Koppel dit aan veelbelovende anti-kanker effecten, en vitamine K2 en je hebt de redenen te pakken om vaker te koken met grasgevoerde roomboter. Het is nog steeds een geconcentreerde bron van vetten en calorieën, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw gerechten er niet in verstikt, maar desalniettemin is het een eenvoudige, essentiële schakel om jouw gezondheid op de lange termijn te verbeteren.
3. Biologische grasgevoerde ghee
Ghee is de heilige graal van zuivelproducten. Het is een vorm van sterk geklaarde boter die traditioneel wordt gebruikt in de Aziatische keuken en voortkomt uit de genezende wortels van Ayurveda. Het proces van het omzetten van boter in ghee houdt in dat het wordt gesmolten om de vaste melkbestanddelen te verwijderen - wat betekent dat het eindresultaat aanzienlijk minder zuivelsuikers en eiwitten bevat (zelfs beter verteerbaar voor degenen die lactosegevoelig zijn).
Deze eenvoudige verandering in vorm kan het een geweldig alternatief maken voor iedereen die een zuivelintolerantie heeft. In tegenstelling tot boter wordt ghee bij kamertemperatuur niet slechter en behoudt het zijn oorspronkelijke smaak en versheid tot wel een jaar. Terwijl andere vetten en oliën het spijsverteringsproces van het lichaam kunnen vertragen en ons dat zware gevoel in onze maag kunnen geven, stimuleert ghee het spijsverteringssysteem door de afscheiding van maagzuur aan te moedigen om voedsel af te breken. Ghee is één van onze onmisbare ingrediënten om te koken, zowel vanwege de nootachtige smaak als de hoge kook en verbrandingstemperatuur.
GERELATEERD: De 7 signalen van een ongezonde darm.
En, hoe zit het dan met extra vierge olijfolie?
Naar mijn mening is geen keuken compleet zonder koudgeperste extra vierge olijfolie. Biologisch is daarbij het beste. Maar wat onderscheidt dit van jouw gewone olijfolie? Het is de eerste extractie van de olijf, gedaan zonder enige hitte of chemicaliën die de integriteit van deze plant vernietigen.
Het is op zichzelf al een heerlijke dressing, maar wordt geprezen omdat het de mediterrane keuken naar een hoger niveau tilt. Extra vierge olijfolie heeft wijdverspreide gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de gezondheid van het hart, het bevorderen van de hersenfunctie, mogelijke voordelen tegen kanker, en net als kokosolie kan het matig hoge temperaturen aan zonder te oxideren.
De "Take-away" van mijn verhaal
Er zijn vele voordelen van gezonde vetten; van hersenfunctie tot hartgezondheid, en er is een sterk argument om meer van de juiste bronnen in jouw 'dieet' op te nemen.
Soms begint dat met de absolute basis. Dus door zoiets eenvoudigs te doen als jouw gangbare bakolie te vervangen, investeer je op lange termijn in jouw gezondheid en welzijn. Dit is waar 'clean' eten om draait. Onderschat het niet en maak de switch naar de juiste vetten, je lichaam zal je dankbaar zijn!
Ben je op zoek naar meer basis voedingsrichtlijnen? Download dan GRATIS mijn Ebook voedingsrichtlijnen
Meer interesse en op zoek naar meer en concrete informatie?
Lees hier meer succesverhalen over anderen die jou voor gingen bij één van mijn programma's en bekijk hier het aanbod, of neem gewoon vrijblijvend contact met mij op en we kijken samen waar ik jou bij kan helpen.
Comments