top of page

De 7 belangrijkste bouwstoffen voor een gezond immuunsysteem

Bijgewerkt op: 2 jun. 2020

In mijn vorige artikel over het immuunsysteem besprak hoe jij jouw immuunsysteem optimaal kunt ondersteunen. In deze blog wil ik graag een stap verder gaan zodat jij hier jouw voordeel mee kunt doen als het gaat om jouw gezondheid en levensstijl.


Korte terugblik

Je immuunsysteem beschermt je lichaam o.a. tegen infecties, ziekten, toxines, allergische stoffen en zorgt voor herstel na blessures. Hoe ons immuunsysteem dit doet, ook wel afweersysteem genoemd, heb ik in mijn vorige blog uitgelegd door het fenomeen spierpijn te bespreken.


2 soorten immuunsystemen

We hebben een aangeboren immuniteit en een verworven immuniteit. De aangeboren immuniteit krijg je mee van de periode dat je in de buik van je moeder zit en bestaat uit macrofagen en het complementsysteem in het bloed. De verworven immuniteit begint zich verder te vormen na geboorte en bestaat uit de antilichamen, B-cellen. Deze verworven immuniteit is complementair aan het aangeboren immuunsysteem en ontwikkelt zich bijvoorbeeld nadat je een bepaalde ziekte hebt gehad of door vaccinatie(s).


Voordat we dan verder kijken naar de eigenschappen van het immuunsysteem, is het interssant om te weten wat de taken zijn van het immuunsysteem:


De drie voornaamste taken van het immuunsysteem zijn:

 1. Detectie en eliminatie van pathogenen ("ziekteverwekkers")

 2. Reguleren van de immuniteit

 3. Opruimen van niet-functionerende cellen


Wat zijn de essentiële eigenschappen van het immuunsysteem?

Waarbij er 3 lagen van 'verdediging' zijn om jouw immuniteit te waarborgen. Net als Johan Cruyff altijd zij "verdedigen begint altijd voorin in de aanvalslinie". Voor jouw immuunsysteem geldt exact hetzelfde:


 • 1e lijnsverdediging "de aanvalslinie" o.a. door: slijmvliezen, huid, microbioom en ph (o.a. maagzuur)

 • 2e lijnsverdediging "de middenveldslinie" o.a. door: Anti-genen; macrofagen, neutrofielen, dendritische cellen, mestcellen en NK-Cellen

 • 3e lijnsverdediging "de verdedigingslinie" o.a. door: B-Lymfocyten en T-Lymfocyten


En, als we dan gaan kijken naar hoe het immuunsysteem krachtig aan het front kan staat zodat hij deze verdedigingsmechanismen juist in stand kan houden en het lichaam daarmee goed kan beschermen, dan zijn er een aantal bouw- en brandstoffen essentieel voor ons lichaam, namelijk:


 • Vitamine A

 • Vitamine C

 • Vitamine D

 • Vitamine E

 • Selenium

 • Zink

 • Koper


De essentiële rol van deze vitamine en mineralen zijn o.a. van belang voor het behoud van gezonde barrières die virussen buiten de deur houden. Een tekort vergroot namelijk de kans op infecties. Maar, ze beschermen onze cellen ook tegen overmatige oxidatieve schade en ook daarmee de invloed en de kwaliteit van onze verdediging. Ook voor wondherstel is jouw immuniteit van onschatbare waarde en met namede mineralen selenium en zink zijn daarbij belangrijk.

Hoe verbeter je je immuunsysteem

In een volgend artikel zal ik verder ingaan op deze belangrijke bouw- en brandstoffen zodat je gerichter kunt kijken welke voeding je kunt nemen om jouw immuniteit een boost te geven. Uiteraard, zoals jullie van mij gewend zijn allemaal gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken en studies.


Een gezonde leefstijl ontwikkelen?

Wil jij een gezonde leefstijl ontwikkelen door aan de slag te gaan met voeding, beweging en meer? Ik heb een leefstijlprogramma ontwikkelt waarbij ik als leefstijlcoach kijk naar lange termijn effecten. Persoonlijk contact staat hierbij centraal. Bekijk mijn leefstijlprogramma hier of neem direct contact op via rick@rickvandentempel.nl.


 

Disclaimer: Het artikel is niet bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden, maar ter educatie en bevordering van jouw eigen gezondheid, leefstijl en vitaliteit. Mocht je geïnteresseerd in e de literatuur en wetenschap die ik voor dit artikel heb gebruikt? Mail mij dan gerust: rick@rickvandentempel.nl


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page