top of page

Menstruele migraine: lees alles over de oorzaak, symptomen en behandeling!

Voor veel vrouwen vormt menstruele migraine een uitdaging. In Nederland hebben naar schatting 300.000 vrouwen last van menstruele migraine. Dit komt overeen met ongeveer 10% van de vrouwen die regelmatig menstrueren. Enerzijds omdat de menstruatie en migraine niet altijd direct aan elkaar gelinkt lijken te zijn, anderzijds aangezien zij vaak een toename in de frequentie en ernst van aanvallen ervaren rondom hun menstruatieperiode. Deze vorm van migraine kan een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van vrouwen, daarom in dit artikel speciaal aandacht wvoorde relatie tussen migraine en menstruatie. We bespreken de symptomen, oorzaken en behandelmogelijkheden.


Inhoud van dit artikel

  1. Wat is menstruele migraine?

  2. Wat zijn de symptomen van menstruele migraine?

  3. Wat zijn de oorzaken van van menstruele migraine?

  4. Wat voor aanvullend onderzoeken kun je doen bij menstruele migraine?

  5. Voeding & Leefstijlrichtlijnen om mee aan de slag te gaan bij menstruele migraine


1. Wat is menstruele migraine?

Menstruele migraine is een vorm van migraine die optreedt rondom de menstruatieperiode van vrouwen. Het wordt gekenmerkt door intense hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd, en gaat vaak gepaard met symptomen zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, vermoeidheid en soms aura. Zeker wanneer je dit regelmatig meemaakt kan dit een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van je leven. Naast conventionele behandelingen kan ook orthomoleculaire therapie een waardevolle aanvulling bieden voor het beheersen van deze aandoening.


Menstruele migraine

2. Wat zijn de symptomen van menstruele migraine?

Menstruele migraine wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Intense hoofdpijn, vaak gelokaliseerd aan één kant van het hoofd of door het gehele hoofd.

  • Misselijkheid en braken.

  • Overgevoeligheid voor licht en geluid.

  • Vermoeidheid.

  • Soms aura, met visuele of neurologische symptomen.

Let op: de symptomen van menstruele migraine kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige vrouwen ervaren milde hoofdpijn, terwijl anderen volledig geveld kunnen worden door de aanvallen.


3. Wat zijn de oorzaken van menstruele migraine?

Hoewel de exacte oorzaak van menstruele migraine niet volledig begrepen is, zijn er enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren:

  • Schommelingen in geslachtshormonen, met name oestrogeen en progesteron, spelen een belangrijke rol.

  • Oestrogeendalingen voorafgaand aan de menstruatie kunnen de (trigeminus)czenuw prikkelen, die verantwoordelijk is voor pijnsignalen in het hoofd.

  • Progesteron kan ook een rol spelen door de afgifte van serotonine te beïnvloeden, een neurotransmitter die bij migraine betrokken is.

  • Andere risicofactoren zijn onder meer stress, slaapgebrek, verslechterde ontgiftigingscapaciteit en bepaalde voedingsmiddelen.


Orthomoleculaire benaderingen richten zich vaak op het identificeren en aanpakken van mogelijke disbalansen in voedingsstoffen en hormonen die bijdragen aan menstruele migraine. Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, B-vitaminen en omega-3-vetzuren, kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het ontstaan ​​van migraineaanvallen. Daarom kan het aanvullen van deze voedingsstoffen via voeding en supplementen een effectieve strategie zijn.


4. Wat voor aanvullend onderzoeken kun je doen bij menstruele migraine?

Bij menstruele migraine kan aanvullend onderzoek worden gedaan om de diagnose te bevestigen en mogelijke triggers te identificeren. Orthomoleculaire benaderingen van menstruele migraine kunnen ook aanvullend onderzoek omvatten om de individuele behoeften van een persoon beter te begrijpen. Dit kan bloedonderzoek omvatten om tekorten aan voedingsstoffen te identificeren, evenals hormonale testen of specifieke organen als de lever om eventuele onevenwichtigheden te detecteren die bijdragen aan migraineaanvallen. De meest gekozen zelftesten zijn bijvoorbeeld de oestrogeendominantie test.


In mijn praktijk maak ik ook veel gebruik van bloed- en/of darmonderzoeken. Het mooie van dergelijke onderzoek is dat je breder kunt kijken naar lichaamsfuncties. Lees er hier meer over.




5. Voeding & Leefstijlrichtlijnen om mee aan de slag te gaan bij menstruele migraine

Met orthomoleculaire therapie leggen we de nadruk op het belang van een gezond voedingspatroon en levensstijl bij het beheersbaar maken van menstruele migraine. Naast het vermijden van triggers als langdurige stress kunnen specifieke voedingsaanpassingen, zoals het verminderen van de consumptie van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en het verhogen van de inname van voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen, gunstig zijn. Daarnaast kunnen aanvullende maatregelen zoals stressmanagement technieken en voldoende lichaamsbeweging ook een integraal onderdeel zijn van de orthomoleculaire aanpak van menstruele migraine.


Door een holistische benadering te volgen die zowel conventionele als orthomoleculaire therapieën omvat, kunnen vrouwen als jij een effectievere strategie vinden om menstruele migraine onder controle te krijgen en hun algehele gezondheid te verbeteren. Enkele richtlijnen om mee aan de slag te gaan zijn:

  • Een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon volgen met voldoende voedingsstoffen. Vooral die rijk zijn aan Vitamine C, diverse B vitamines als B12 en B11, als ook magnesium kunnen cruciaal zijn voor verbetering van de menstruele migraine klachten.

  • Regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement technieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie hebben ook een bewezen effect bij afname van de symptomen van menstruele migraine.

  • Ook kun je denken aan het vermijden van belemmerende triggers zoals stress (werkdruk en te veel 'moeten'), fel licht, bepaalde voedingsmiddelen (m.n. suikers en transvetten) en slaapgebrek.

  • Denk ook zeker aan voldoende slaap rondom de menstruatieperiode. Moeilijk inslapen, doorslapen of niet uitgerust wakker worden zijn signalen dat hier winst valt te behalen.


Met deze richtlijnen is mijn intentie om in ieder geval de frequentie, intensiteit en ernst van de menstruele migraineaanvallen te laten verminderen en hiermee jouw algehele kwaliteit van leven gericht te verbeteren. Wanneer je geïnteresseerd bent in specifieke begeleiding bij jouw migraine klachten dan zie ik je graag in mijn praktijk. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via: contact@rickvandentempel.nl.


Laat mij je helpen bij het begeleiden van menstruele migraine!



 

 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig dan kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website of door een mail te sturen naar: contact@rickvandentempel.nl





11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page