Waarom migraine geen toeval is – en wat jij eraan kunt doen
- Rick van den Tempel
- 15 mei
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 22 mei
Migraine is ingrijpend. Voor veel mensen betekent het niet alleen pijn, maar ook uitval in werk, sociaal leven en dagelijkse verantwoordelijkheden. Onzichtbaar voor de buitenwereld, maar allesbepalend voor jou. Alsof je lichaam op de rem trapt, zonder waarschuwing. Of toch wél?
Wat migrainepatiënten vaak niet weten — en wat zelden wordt uitgelegd — is dat migraine zelden een op zichzelf staand symptoom is. Het ontstaat niet zomaar. Vaak zijn er al weken of maanden signalen die voorafgaand aan de aanvallen(en), alleen worden ze niet herkend als onderdeel van het grotere geheel.
In dit artikel lees je waarom migraine vaak het gevolg is van langdurige belasting op verschillende systemen in je lichaam. En belangrijker: wat je eraan kunt doen.
Migraine: meer dan een pijnsignaal
Migraine is een neurologische aandoening, dat klopt. Maar het is ook een uiting van biochemische onbalans. Veelvoorkomende factoren die bijdragen aan migraine zijn:
Tekorten aan nutriënten zoals magnesium, vitamine B2 en CoQ10
Hormonale schommelingen (vooral rond menstruatie, overgang of stresspieken)
Chronische stress en een overactief zenuwstelsel
Slechte slaapkwaliteit en verstoring van het bioritme
Darmproblemen en laaggradige ontstekingen
En, specifiek bij vrouwen: een verslechterde ontgiftigingscapaciteit!
Geen symptoombestrijding, maar systeeminzicht
Veel behandelingen richten zich op symptoomonderdrukking. En natuurlijk: als je migraine hebt, wil je dat het stopt. Snel. Maar als het telkens terugkomt, ontstaat de vraag: wat zit hieronder?
Wetenschappelijke inzichten tonen steeds vaker aan dat migraine samenhangt met systemen in het lichaam die langdurig onder druk staan. Denk aan het energiemetabolisme van de hersenen, een verstoring in neurotransmitters of het immuunsysteem dat constant in de overdrive staat.
Daarom loont het om breder te kijken dan ‘welk middel werkt’. Wie migraine wil begrijpen — en duurzaam wil aanpakken — onderzoekt de samenhang tussen voeding, slaap, stress, hormonen en darmgezondheid.
Wat kun je zelf doen?
Zelfonderzoek is een krachtig begin. Veel mensen ontdekken al patronen als ze simpelweg bijhouden wanneer migraine optreedt. Denk aan:
Hoe heb je geslapen de dagen ervoor?
Was je menstruatie net begonnen of op komst?
At je iets dat je normaal vermijdt?
Hoe was je stressniveau?
Een migraine-dagboek kan verrassend veel duidelijk maken en wat je richting geeft om gericht te gaan bijsturen!
Daarnaast kun je werken aan herstel op verschillende vlakken:
Voeding: meer onbewerkt, minder suikers, aandacht voor vetzuren en mineralen
Rust en regelmaat: opstaan, eten en slapen op vaste tijden
Stressherkenning: niet pas als het ‘te laat’ is
Mogelijk aanvullende en gerichte suppletie (onder begeleiding). Onderzoek waar jouw migraine vandaan komt - waar zitten jouw tekorten en is er dus winst te behalen.
"Er is geen magische formule. Maar er is wél veel winst te behalen als je migraine serieus neemt als systeemprobleem. Hier ligt wat mij betreft de sleutel, met bewezen resultaat!"
Kiezen voor regie en verdieping
Migraine is complex, maar het lichaam geeft signalen af. Wie bereid is om naar die signalen te luisteren en actief te onderzoeken wat er speelt, kan vaak stappen zetten richting herstel.
Op www.rickvandentempel.nl/migrainetraject leg ik precies uit hoe mijn traject is opgebouwd. Je vindt daar ook informatie over mijn werkwijze en hoe je vrijblijvend contact met mij kunt opnemen.
Wil je migraine niet alleen onderdrukken, maar begrijpen en gericht aanpakken? Dan kan deze aanpak een waardevolle stap zijn, ik denk graag met je mee of dit traject voor jou: Plan gerust een gratis en vrijblijvende kennismaking in.
Ben je al overtuigd geraakt door het lezen van dit artikel? Via onderstaande button kun je direct starten met het inplannen van jouw intake voor het migrainetraject:
Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:
De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.
Heb je vragen, hulp of advies nodig dan kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website of door een mail te sturen naar: contact@rickvandentempel.nl
Comments