top of page

Minder vermoeidheid en hogere concentratie door choline rijke voeding

Heb je snel last van vermoeidheid? Ervaar je de laatste tijd een slechte concentratie? Is je geheugen voor je gevoel niet meer wat het moet zijn?


Voeg choline rijke voeding toe aan je eetpatroon!


Choline is namelijk een voedingsstof die nodig is voor veel lichamelijke processen. Je kunt hierbij denken aan metabolisme (stofwisseling), synthese van neurotransmitters, hersenontwikkeling en meer. Het helpt om onze vermoeidheid te voorkomen, maar ook om ons concentratievermogen en geheugen hoog te houden.


Ons lichaam maakt van nature kleine hoeveelheden van deze voedingsstof aan, maar je kunt je lichaam helpen door de rest aan te vullen met choline rijke voeding.


Er zijn een aantal groepen waarbij ik zie dat een choline tekort vaker voorkomt, zoals bijvoorbeeld duursporters en zwangere vrouwen. In deze fase van ons leven wordt er simpelweg meer van ons lichaam gevraagd.


 1. Duursporters: Niveaus dalen tijdens lange duuroefeningen, zoals marathons.

 2. Mensen met hogere alcoholinname: Alcohol kan de behoefte aan choline verhogen en het risico op een tekort verhogen, vooral als de inname laag is.

 3. Vrouwen in postmenopauze en overgang: Oestrogeen helpt bij de productie van choline in je lichaam. Omdat de oestrogeenspiegels de neiging hebben om te dalen bij postmenopauzale vrouwen, lopen ze mogelijk een groter risico op een tekort

 4. Zwangere vrouwen: De behoefte aan choline neemt toe tijdens de zwangerschap. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat de ongeboren baby choline nodig heeft voor ontwikkeling


Choline en zwangerschap

Omdat choline belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van de foetus, neemt de behoefte aan deze voedingsstof toe tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het is dan ook verklaarbaar dat juist vrouwen na deze periode met klachten als vermoeidheid blijven zitten.

Daarom adviseer ik structureel in mijn praktijk dat mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven kiezen voor prenatale supplementen van hoge kwaliteit en choline rijke voeding aan hun dieet toe te voegen.


Tips om choline rijke voeding toe te voegen aan jouw voedingspatroon:

Gelukkig bevatten veel dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen een goede hoeveelheid choline. Voorbeelden zijn eieren, kip, orgaanvlees, kruisbloemige groenten en shiitake-paddenstoelen. Maak er een feestje van op je bord, zorg dus dat je voldoende varieert.

 1. Eieren

 2. Orgaanvlees

 3. Vis

 4. Shiitake-paddenstoelen

 5. Sojabonen (advies: in gefermenteerde vorm als Misso/Natto)

 6. (Grasgevoerd) rundvlees

 7. (Tarwe) kiemen

 8. Kip en kalkoen

 9. "Kruisbloemige" groenten (bloemkool, broccoli en spruitjes)

 10. Amandelen

 11. Limabonen

 12. Rode aardappelen

 13. Kidneybonen

 14. Quinoa

 15. Hüttenkäse (advies: bij voorkeur met mate)

Inzicht krijgen in de status van jouw choline status of wil jij eens een preventieve check-up?

Er zijn meerdere manieren om hier inzicht in te krijgen. Dit kan o.a. aan de hand van een bloedonderzoek maar ook aan de hand van een kwalitatieve vragenlijst die ik o.a. toepas in mijn praktijk wanneer je op bezoek komt voor een eerste consult. Ik kan hier al super veel uithalen waardoor onderzoek zeker niet in alle gevallen nodig is. Wil je hier meer informatie over neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


 • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

 • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

259 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page