top of page

Verschil tussen Orthomoleculaire Therapie en Leefstijlcoaching

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Ik ben zowel als Orthomoleculair Therapeut als Leefstijlcoach opgeleid en kreeg de laatste tijd een aantal keer de vraag wat Orthomoleculaire Therapie is en wat het verschil is met een Leefstijlcoach. Logische vragen als je het mij vraagt. Wanneer je aan de slag wilt met je gezondheid is het belangrijk dat een therapeut en/of coach wordt gekozen die niet alleen past bij jouw hulpvraag en klachten of uitdagingen, maar ook bij jou als persoon.

Veel mensen in mijn praktijk komen er steeds vaker achter dat enkel en alleen de 'reguliere' weg richting bijvoorbeeld de huisarts niet meer volstaat. Wanneer jij je eenmaal begint te verdiepen en aan de slag wilt met jouw gezondheid dan loop je tegen allerlei terminologie aan waar je waarschijnlijk van begint te duizelen.


Daarom neem ik je in dit artikel graag mee in de meest actuele en recente ontwikkelingen, zo beantwoord ik vragen als: Wat is een leefstijlcoach? Wanneer kies je voor leefstijlcoaching? Wat is nou eigenlijk een orthomoleculair therapeut, wat doet hij of zij nou eigenlijk en wanneer kies je nou voor zo iemand? Tot slot, schrijf ik beknopt wat andere interessante opties mogelijk zouden kunnen zijn. Zo krijg je een goed beeld wat de mogelijkheden zijn als het gaat om het aanmeten van een preventieve en gezonde leefstijl, die bovenal past bij jouw unieke gezondheidsvraag en leven.

 

Wat is een leefstijlcoach?

Leefstijlcoaching is een vrij nieuw vakgebied wat inspeelt op het drukke, dagelijkse leven. Ondanks dat het een nieuw coachingsvak is, vindt het zijn oorsprong uit de psychologie en psychiatrie. Leefstijlcoaching is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en specifiek gericht op het begeleiden van mensen die gezonder en positiever willen leven, waarbij concrete zaken als voldoende zelfzorg en bewust leven belangrijke elementen zijn.


De leefstijlcoach helpt je in de basis bij positieve gedragsverandering en gezonder leven. Ook leert de leefstijlcoach je anders om te gaan met verleidingen en gezonde keuzes te maken. Dit kan online zijn, maar ook individueel, in groepsverband en of met een buddy die jou bijstaat om duurzame gedragsveranderingen te maken. Het vak van leefstijlcoach onderkend dat gezond leven belangrijk is, maar ook tegelijkertijd niet eenvoudig.


Leefstijlcoaching = voeding, beweging, slaap, ontspanning en mindset


De leefstijlcoach is daarbij de aangewezen professional - lid van een beroepsvereniging voor leefstijl coaches, zoals BLCN - die zich inleeft in jouw persoonlijke situatie en bijstaat bij de noodzakelijke veranderingen. Met dit vakgebied wordt de complexiteit van gedrag onderkend, en wordt je stap-voor-stap geholpen door op-maat-begeleiding waarbij je leert gezonde keuzes te maken.

Wanneer kies je voor leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching is zeer geschikt als jij je stap-voor-stap fitter en energieker wilt voelen. Ook als je wilt afvallen en op gewicht wilt blijven of als je ongezonde gewoontes, zoals roken en drinken, wilt aanpakken is leefstijlcoaching een goed idee.


Het grote voordeel van leefstijlcoaching is dat meer tijd is om jouw gedrag ook duurzaam te veranderen. Zo krijg je de gelegenheid om anders om te gaan met stress en hoe je beter kunt ontspannen. Leefstijl programma's of trajecten zijn vaak variërend van 3 maanden tot 9 maanden en soms biedt het zelfs voor 2 jaar begeleiding om de gewenste leefstijl mogelijk te maken. Deze tijd biedt je bij uitstek de gelegenheid om niet alleen te werken aan je gezondheid, maar ook krijg je de gelegenheid om te werken aan een positief zelfbeeld, en is er tijd voor meer rust en ontspanning in je leven. Dit alles draagt bij aan een positieve en gezonde leefstijl.


Een mooi extra voordeel is dat geaccrediteerde leefstijlcoaches (te vinden via deze weg in jouw regio) in het kader van een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Let op: hiervoor moet je wel in aanmerking komen voor diverse voorwaarden. Ben je geïnteresseerd? Ga dan eerst een het gesprek aan met jouw huisarts en plan een afspraak in met een Leefstijlcoach die jouw aanspreekt.

 

Wat is een orthomoleculair therapeut?

Orthomoleculaire Therapie is een wetenschappelijk en medisch zorggebied ter preventie van jouw gezondheid. Hierbij wordt het gezien als aanvulling op de reguliere zorg, waarbij dit vakgebied zich richt op het analyseren en behandelen van klachten en symptomen die verband houden met een eventuele disbalans in de totale 'interne' biochemie van een persoon. Alles wat niet zichtbaar is, zijn we geneigd te vergeten en onderhouden en dat is precies waar de orthomoleculaire therapie op inzoomt.


Een stukje geschiedenis

De term 'orthomoleculair' komt voort uit het Griekse tijdperk van Hippocrates en betekent juiste moleculen. Deze op eeuwenoude, gebaseerde geneeskunde is eigenlijk al minimaal 2000 tot 5000 jaar oud en heeft de laatste 30 tot 50 jaar aan enorme populariteit gewonnen die zich de laatste jaren in een stroomversnelling bevindt doordat de wetenschap met terugwerkende kracht (!) deze eeuwenoude wijsheid in ere hersteld. Zoals al kort benoemd en simpel gezegd is de biochemie het 'interne gedrag van de mens' wat verklaart kan worden aan de hand van klachten en symptomen.


Hoe werkt een orthomoleculair therapeut?

De orthomoleculaire therapeut onderzoekt jouw klachten en/of symptomen om te bepalen waar de biochemie hapert, vastloopt of blokkeert waar in het ergste geval ziektes zijn oorsprong vinden. Daarna zal de Orthomoleculair therapeut trachten om de biochemische processen zo goed mogelijk te ondersteunen en weer in balans te brengen. Dit wordt vaak gecombineerd met aanvullend bloed-, darm- of speekselonderzoek.


De orthomoleculair therapeut integreert hiermee kennis van diverse vakgebieden doordat hij of zij in staat is om systemisch het lichaam te onderzoeken. Hierdoor is hij of zij in staat om te bepalen waar de (kern)oorzaak vandaan komt, waarbij er altijd uitgegaan wordt van het feit dat een symptoom altijd een onderliggende oorzaak heeft die kan worden opgelost met diverse natuurlijke interventies. Dit kan kortdurend en zeer specifiek en persoonlijk aangemeten worden met kwalitatief, hoogwaardige voedingssupplementen in de vorm van vitaminen, mineralen, kruiden extracten, omega-3-vetzuren, aminozuren, pre- en probiotica maar ook met gepersonaliseerde leefstijlinterventies, zoals specifieke voeding, beweging, ontspanning, slaap, bioritme en gedrag. Dit alles om de balans in het lichaam 'intern' te herstellen en gezondheid te kunnen blijven waarborgen.

Wanneer kies je voor Orthomoleculaire Therapie?

Ervaar je lichamelijke klachten maar hebt je geen idee waar het vandaan komt of loop je regulier vast? Niet alleen om op korte termijn klachten te verminderen, maar juist ook om jouw gezondheid voor de lange termijn te waarborgen. Dan kan het nuttig zijn om eens een gesprek aan te gaan met een orthomoleculair therapeut. Veel voorkomende symptomen waar orthomoleculaire therapie bij kan helpen zijn:

  • Maag- en darmproblemen (o.a. obstipatie, verteringsproblemen, maagzuur)

  • Bacteriële belasting

  • Parasiet,- en schimmelbelasting Virale belasting

  • 'Lekkende darm' en Prikkelbare darm syndroom (PDS)

  • Allergieën en Huidproblemen (o.a. acne)

  • Intoleranties of voedselsensitiviteit zoals gluten, tarwe, varkensvlees, koemelk, suiker, fructose, lactose

  • Vitaminen en mineralen tekorten

  • Hormonale verstoringen zoals menstruatieproblemen, schildklierproblemen, zwangerschapsproblemen

  • Chronische vermoeidheid

  • Schildklierproblemen

  • pH-balans (o.a. maagzuur)

  • Burn-out en stress

  • Slaapstoornissen

  • Toxische belasting (teveel gifstoffen in het lichaam)

  • Leverbelasting en detoxificatie-/ontgiftingsproblemen

  • Metabole stoornissen als obesitas, diabetes type 2

  • Alvleesklier insufficiëntie (insuline resistentie)

  • Slecht, verkeerd voedingspatroon

  • Disbalans darmflora

  • Overbelasting door verkeerde leefstijl, topsport en werk

  • DNA en genetische afwijkingen

  • Ontregelde neuro-communicatie

  • Hoofdpijn, migraine

  • En wanneer er gezegd wordt dat je uitbehandeld bent...

 

Overige therapeuten en vergoedingen

Naast Leefstijlcoaching en Orthomoleculaire Therapie zijn er meer mogelijkheden zoals een chiropractor, osteopaat of acupuncturist. Dit zijn lichaamsgerichte therapeuten die aan de slag gaan met jouw lichamelijke klachten. Al deze zorgvormen vallen onder de aanvullende, ook wel alternatieve zorg genoemd. Hiermee is het aanvulling op de reguliere zorg ter complementering van de zorg van bijvoorbeeld jouw huisarts of fysiotherapeut.


Dan zijn er nog gewichtsconsulenten, diëtisten en voedingsdeskundigen die zich volledig (en enkel) richten op voeding. Een diëtist is het meest bekende vak op het gebied van voeding en richt zicht op het samenstellen van een dieetplan. Dit is met name interessant voor doelgroepen die te maken hebben met overgewicht, ondergewicht, diabetes of mensen met een hoge bloeddruk. Een voedingsdeskundige valt vaak onder de aanvullende verzekering waar een diëtist vaak onder de basisverzekering valt.

Leefstijlcoaching wordt (deels) vergoed onder de basisverzekering, mits je voldoet aan alle reeds beschreven voorwaarden. Orthomoleculaire therapie wordt (deels) vergoed onder de aanvullende verzekering, mits je beschikt over een aanvullend zorgpakket. Het is hierbij belangrijk om te letten op het feit of de desbetreffende therapeut aangesloten en geaccrediteerd is bij een desbetreffende beroepsvereniging en beschikt over AGB-codes.


Waarom en wanneer kun je bij mij terecht?

In mijn praktijk kun je zowel terecht voor leefstijlcoaching als orthomoleculaire therapie. Ik ben namelijk naast mijn achtergrond als Bewegingswetenschapper opgeleid en geaccrediteerd voor deze vakdisciplines. Dus, zelfs een combinatie van beide disciplines behoren tot de mogelijkheden. Als Orthomoleculair Therapeut voer ik momenteel veel bloed- en darmonderzoek uit om vervolgens een concreet en persoonlijk gezondheidsplan op te leveren.


Daarnaast heb ik een persoonlijk leefstijlcoachingstraject ontwikkeld waarbij ik minimaal voor 30 dagen met personen aan de slag ga wanneer mensen interesse hebben in leefstijlcoaching. Dit programma zet ik vaak in bij mensen die graag lekkerder in hun vel willen zitten, een aantal kilo's kwijt willen of meer over voeding en beweging willen leren. In het leefstijlprogramma ontvang je dagelijks informatie en heb je wekelijks contact met elkaar om vragen te beantwoorden en voortgang te bespreken. Je krijg heel veel video's en informatie over het lichaam.


Ben je geïnteresseerd geraakt en benieuwd naar wat ik als Leefstijlcoach en orthomoleculair therapeut voor je kan betekenen? Maak dan hier vrijblijvend een telefonische afspraak of boek direct een van mijn diensten in mijn praktijk in Maarssen te Utrecht.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page