top of page

Gezond afvallen: de kracht van kou, vasten, ademen en beweging!

Bijgewerkt op: 20 jul.

We kennen misschien allemaal wel iemand in onze omgeving die bezig is met afvallen, overgewicht heeft of moeite heeft met het verliezen van gewicht. Misschien ben jij zelf wel iemand die graag een paar kilo zou willen afvallen. Vaak denken we dat wanneer we een calorietekort toepassen en extra bewegen of sporten we er al zijn. Calorieën tellen is een veel toegepaste methode om af te vallen. Maar wat als dit voor jou niet werkt? Persoonlijk is dit niet de aanpak waarin ik geloof dat dit voor iedereen de beste manier is. Uit mijn ervaring als gecertificeerd Intermittent Living Coach weet ik dat er veel effectievere benaderingen die zich richten op de onderliggende oorzaken van gewichtstoename. Waarom heb je overgewicht en wat is mijn overtuiging hoe je overgewicht kunt aanpakken? Daarom wil ik je in dit artikel meenemen in de wetenschap achter deze methoden en hoe het je kan helpen bij het bereiken van duurzaam gewichtsverlies tegen overgewicht en/of obesitas. En ja, ik heb hier al meerdere mensen effectief mee geholpen.


Waarom heb ik overgewicht?

Als iemand in mijn praktijk wil afvallen omdat hij of zij te zwaar is, begin ik met een analyse. Vaak werkt het lichaam niet goed door te veel eten, giftige stoffen (niet de juiste producten) en/of teveel stress. Wat is bij jou de onderliggende oorzaak van jouw overgewicht? We moeten het lichaam helpen om weer goed te functioneren door de stofwisseling aan te spreken en de energiebalans te verbeteren. En dit doe ik niet door de inzet van weinig en/of light producten. Het combineren van verschillende soorten oefeningen is hierbij belangrijk om het lichaam weer in balans te brengen.


4 trainingsprikkels voor succes tegen overgewicht

Er zijn 4 effectief bewezen toepassingen tegen overgewicht: ademhaling, voeding, het gebruik van koude temperaturen en beweging. De snelheid en effectiviteit om overgewicht aan te pakken zit vooral in de combinatie van deze 4 trainingsprikkels. Zeker bij mensen met langdurig en/of extreem overgewicht zijn niet geholpen bij één of twee van deze trainingsprikkels. Dit komt omdat de spreekwoordelijke "switch" niet gemaakt kan worden omdat de evolutionaire noodzaak onvoldoende aangesproken wordt. Dit is waarom veel 'dieeten' niet werken en alleen fanatiek sporten niet voor (lange termijn) resultaat zorgt. We geven ons lichaam juist extra stress waardoor onze stofwisseling niet beter gaat werken.


Wat kan ik doen tegen overgewicht?

Wat werkt dan wel hoor ik je denken!


1. Wat is de kracht van kou tegen overgewicht?

Bruin vet is anders dan wit vet. Terwijl wit vet energie opslaat, verbrandt bruin vet calorieën om warmte te maken. Dit helpt om overtollig wit vet te verminderen. Bruin vet haalt ook suikers sneller uit je bloed, wat je bloedsuikerspiegel stabiliseert en je insulinegevoeliger maakt. Dit is vooral belangrijk als je last hebt van overgewicht.

Kou speelt een belangrijke rol bij het activeren van bruin vet. Wanneer je aan kou wordt blootgesteld, moet je lichaam bruin vet aanzetten om warm te blijven. Dit verhoogt je calorieverbranding en helpt je om sneller vet te verliezen.

Het effect zit in het ongemak van kou, niet in comfort. Door kou te ervaren, stimuleer je bruin vet en versnel je het vetverlies. Het lichaam verbrandt meer calorieën in de kou, waardoor dit een effectieve manier is om gewicht te verliezen.

Om de voordelen van bruin vet te behouden, moet je regelmatig kou opzoeken. Dit kan door buiten te zijn, koude douches te nemen, en een koel binnen- en slaapklimaat te creëren. Net als bij kracht- of conditietraining, verlies je bruin vet als je het niet regelmatig traint.


Dit doe je dus bijvoorbeeld door elke dag koud af te douchen of een ijsbad te nemen (onder begeleiding).


Wist je dat we 3 tot 10 meer koude receptoren hebben dan warmte receptoren? Dit is de reden waarom de meeste mensen van ons ook liever een sauna in stappen of lekker op een zonnebed liggen, dan een ijskoude douche laat staan ijsbad pakken.




2. Wat is de kracht van (intermittent) vasten tegen overgewicht?

Op naar de volgende potentiële magic bullet: Intermittent vasten (IF). IF is een eetpatroon waarbij wordt afgewisseld tussen perioden van eten en vasten. Dit kan verschillende voordelen hebben. Om te beginnen verbeterde insulinegevoeligheid. IF kan de reactie van het lichaam op insuline verbeteren, wat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op insulineresistentie en diabetes type 2, die vaak geassocieerd worden met overgewicht. Ook zorgt het voor een verhoogde vetverbranding. Tijdens het vasten schakelt het lichaam over op het verbranden van opgeslagen vet voor energie, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Wist je dat het het ook effectief bij cellulaire reparatie. Vasten kan processen zoals autofagie stimuleren, waarbij beschadigde cellen worden afgebroken en gerecycled, wat de algehele gezondheid kan verbeteren. Met deze voordelen heb je een volgende schakel om de "switch" te maken en je overgewicht effectief en daadkrachtig aan te spreken!


3. Wat is de kracht van (neus)ademen tegen overgewicht?

Wist je dat 90% van de wereldbevolking verkeerd ademt! Maar, hoe kan dit zou je zeggen? Ademen is toch iets natuurlijks wat wij als mensen doen? Door de ratrace waarin we leven is juist ademen niet zo vanzelfsprekend meer. Ons actief zenuwstelsel maakt overuren, dit zet o.a. ons evolutiehormonen cortisol en adrenaline in overdrive en maakt het dat we chronisch in zuurstoftekort geraken. Een belangrijke kenmerk hiervan is dat we van de evolutionaire neus-/buikademhaling schakelen naar de ongezonde mond-/borstademhaling. De link met overgewicht? Wanneer je in continue staat van overleving bent door chronische stress dan heb je alles nodig (dus ook opgeslagen vet) om te overleven. De switch maken van het aanspreken van overtollig gewicht / vet is dan niet logisch! Met neusademhaling activeer je het parasympathische "passieve" zenuwstelsel, wat verantwoordelijk is voor rust en ontspanning. Dit kan stress verminderen, wat vaak een factor is bij overeten en gewichtstoename. Energiegebrek is vaak ook een symptoom bij overgewicht, neusademhaling filtert, verwarmt en bevochtigt de lucht, waardoor de longen zuurstof efficiënter kunnen opnemen. Neusademhaling zorgt dat de stofwisseling verbeterd en de energieproductie verhoogt. Hiermee is deze derde potentiële trainingsprikkel misschien wel de eerste en belangrijkste om mee te starten wanneer je wilt afvallen.


4. Wat is de kracht van (intermittent) bewegen tegen overgewicht?

Dat sport kan helpen tegen overgewicht is inmiddels wel bekend. Toch kan het ook een belemmering zijn, zeker wanneer je aan de slag gaat met cardio oefeningen als hardlopen. Bij mensen met overgewicht leidt dit vaak tot pijntjes en (slepende) blessures waardoor het ook jouw goed voornemens in de koelkast zet! Naast sport, gaat het vooral om regelmatige lichaamsbeweging. Dit is cruciaal voor gewichtsbeheersing en algehele gezondheid. Zeker in geval van kantoor-/kenniswerk (achter de computer) is het thema veel zitten. Niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Zitten verlaagd je insulinegevoeligheid en het helpt je dus niet bij het verbanden van energie. Gecombineerd met de 3 andere besproken trainingsprikkels heb je het beste medicijn tegen overgewicht!

Belangrijker nog is dat het niet alleen gewichtsverlies oplevert, maar ook helpt bij het op het creëren van een gezonde levensstijl en jouw algehele fitheid en gezondheid zal door het dak schieten!

Ga niet aan de slag met overgewicht zonder deze regels!

Oké Rick, ik ben overtuigd wat kan ik nu doen? Het is tijd om te gaan trainen! Het toepassen van dit alles is niet de eenvoudigste stap, want je zult uit je comfort-zone moeten (hier zit het resultaat!). Daarnaast is het belangrijk om stap-voor-stap ervaring op te doen. Het is niet voor niets dat hier professionele begeleiding in geboden wordt, om de simpele reden: one size fits none! Ieders niveau is anders en vanaf deze plek kan ik jouw instapniveau niet inschatten.


Het belangrijkste komt nu: uit praktijkervaring met mijn cliënten heb ik geleerd dat overenthousiasme kan zorgen voor lichaamsongemakken tijdens het uitvoeren van deze verschillende vormen en soorten van trainingsprikkels. Dit zorgt ervoor dat jouw gezondheid onnodig risico kan lopen en tevens het je weerhoudt om het succes van deze interventies te gaan ervaren. Verder is het absoluut belangrijk om te benoemen dat er (grote) fysiologische verschillen zijn tussen ons mannen en vrouwen en dus ook als het bijvoorbeeld gaat om interventies (trainingsprikkels) zoals een ijsbad, vooral in de context van gewichtsverlies en metabolisme. Neem alleen al de impact van de menstruatiecyclus bij vrouwen, waar de invloed van het moment (timing) drastisch impact heeft op het trainingseffect.


Dit wil ik ook!




Goed om te weten over Rick is dat hij gecertificeerd is als Intermittent Living Coach, waarbij hij bovenstaande trainingsprikkels als docent en coach in de professionele praktijk mag toepassen. Lees hier meer over Rick en zijn ervaringen.



 


Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.  

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair-/natuurgeneeskundig therapeut.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig, dan kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.



Belangrijkste referentie(s):

  • Intermittent Living - Leidraad voor een kerngezond leven. Siebe Hanosset (2023)

Comments


bottom of page