top of page

Waarom je jouw buikklachten serieus moet nemen

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2021

Als je frequent mijn blogs leest weet je hoe belangrijk ik een goede darmgezondheid vindt. Jammer genoeg zie ik in de praktijk dat darm gerelateerde klachten als buikpijn, diarree, verstopping en constipatie nog te vaak onder de tafel worden geschoven als "ach het hoort erbij" of mensen die het wel serieus nemen krijgen te horen "we kunnen niks vinden, leer er maar mee leven". Naar mijn mening wordt er te weinig en terughoudend gepraat over onze "shit". Fysiek, mentaal, letterlijk en figuurlijk levert dit ook veel shit op. Ik hoop daarom dat deze blog bijdraagt aan verandering, want jouw gezondheid is het meer dan waard!


Enkele darmfeitjes

Het merendeel van de Nederlanders, bijna 10 miljoen mensen, heeft één of meer chronische aandoeningen (1). Er zijn ruim 3.7 miljoen Nederlanders met een Maag-Darm-Lever aandoening bekend bij de huisarts en het grootste deel daarvan, 2.5 miljoen (!), betreft buikklachten zoals buikpijn en constipatie (2).


In veel gevallen - in mijn praktijk bijna alle - gaan chronische ziekten gepaard met buikklachten en dit kan een sterkte indicatie zijn dat het darm en microbioom een rol speelt. Zo komen buikklachten zoals constipatie, reflux en diarree vaker voor bij hoofdpijn (3), hebben migrainepatiënten relatief vaak IBS, ook wel bekend als het prikkelbare darm syndroom (4) en heeft ongeveer de helft van alle diabetes patiënten buikklachten (5, 6).


Het grote probleem is dat veel mensen terughoudend zijn met het praten over buikklachten en inmiddels meer dan gewend mee zijn. Een scheetje hier, een windje daar, zaken als buikpijn, diarree, of constipatie zijn door jarenlange gewenning het nieuwe normaal geworden. Onjuist naar mijn mening, want de gevolgen op de lange termijn zijn de belangrijkste oorzaak voor chronische aandoeningen en ziekte.


Gezond ouder worden met een uniek microbioom

Een recente publicatie laat zien dat een uniek en persoonlijk microbioom correleert met betere gezondheid van ouderen (7). Verschillende cohorts werden gebruikt en deze lieten zien dat de uniekheid van het microbioom toeneemt met de leeftijd en dat de mate waarin dat gebeurt veelzeggend is. De mate van uniekheid bleek gecorreleerd aan bepaalde metabolieten die in eerdere studies geassocieerd waren aan zeer hoge leeftijd. Bovendien was de mate van uniekheid van het microbioom direct gecorreleerd aan verschillende indicatoren van gezondheid bij ouderen. Denk hierbij aan medicijngebruik, eigen indruk van gezondheid (mentale bewustzijn), grootte en flexibiliteit van de levensruimte. Alles bij elkaar biedt dit en vele andere onderzoeken een vrij sterke indicatie dat het darm en onze microbioom een bepalende rol speelt om gezond oud te worden.


Impact van dagelijkse stress op onze darmen

We leven in een tijd van stress. Niet alleen van mentale aard, maar ook fysieke stress door o.a. voedingsintoleranties en allergieën. Er worden steeds hogere eisen gesteld, multitasking is aan de orde van de dag en zelfs in onze vrije tijd ondervinden we stress van de sociale druk die we elkaar hebben opgelegd. Als je geen last hebt van stress, ben je wellicht niet helemaal bij de tijd. Fysiologisch is stress is meer dan een modegril, het is een medisch probleem dat wel degelijk (snel) serieus genomen moet worden. Langdurige stress kan een mens volledig uitputten en een ernstige - lichamelijke en psychische - crisis veroorzaken, die kan leiden tot burn-out, depressies en ga zo maar door. Ik zie het in mijn praktijk helaas te vaak.


De impact van stress op de darmen zijn helaas nog zwaar onderschat. Wanneer je al meer van mijn blogs hebt gelezen weet je inmiddels ook dat onze darmen tegenwoordig ook wel ons 'tweede' brein worden genoemd. Dit komt omdat het over een eigen, stel hersenen beschikt waarvan de communicatie vele malen krachtiger blijkt te zijn dan onze 'eerste' brein. Ja je hoort het goed! Iets sentimenteels als luister naar je onderbuikgevoel en intuïtie kan wetenschappelijk worden onderbouwd.


Tel daarbij op dat alle fysieke, mentale en emotionele communicatie via de weg van stresshormonen moeten worden verteert door onze darmen en zie hier de oorzaak van vele maatschappelijke gezondheidsproblematieken die zijn eindstadium vindt in chronische ziekte. Echter is zijn oorsprong al lang geleden ontstaan met 'vage' en 'onschuldige' klachten die zijn oorsprong vinden in onze biologische chemie met wat we voelen, denken, horen, zien en onze (interne) reactie daar weer op.


Leven zonder buikpijn als nieuwe normaal

Het microbioom is een nieuw medisch vakgebied - voortkomend uit klassiek darm(flora) onderzoek - met snel groeiende bewijs over de impact op gezondheid en chronische aandoeningen. In mijn praktijk en met mijn behandelnetwerk van professionele partners sta ik voor jou paraat om de beschikbare wetenschappelijk bewijs toe te passen in mijn consulten. Zo werk ik nauw samen met een professioneel team van artsen en apothekers om echte “personalized medicine” mogelijk te maken voor jou! Laten we een leven zonder buikpijn, winderigheid en diaree het nieuwe normaal maken!




85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page