top of page

Ontdek de voordelen van MCT-olie voor jouw gezondheid

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Ben je nieuwsgierig naar MCT-olie? Of wil je graag je energieniveau verhogen en een gezonde levensstijl omarmen? Ontdek dan de kracht van MCT-olie, volledig Orthomoleculair-proof en geef je gezondheid hiermee een absolute boost!


Wat is MCT-olie?

Het is een natuurlijk product, vaak afkomstig van kokosolie, dat vetzuren met een middellange keten bevat. Deze vetzuren, bekend als MCT's, zitten ook in voedingsmiddelen zoals palmolie en zuivelproducten. MCT-olie, of Medium-Chain Triglyceride-olie, is een type vet dat snel door je lichaam wordt opgenomen en direct als energie wordt gebruikt. Ontdek waarom het een gamechanger is voor je gezondheid.


MCT-olie wordt meestal gewonnen uit natuurlijke bronnen, waarvan kokosolie een veelvoorkomende is. De MCT's in kokosolie, zoals capronzuur (C6), caprylzuur (C8), caprinezuur (C10), en soms laurinezuur (C12), bieden natuurlijke voordelen voor je welzijn.Waarom MCT-olie?

Ontdek waarom steeds meer mensen MCT-olie omarmen. Van een verhoogde mentale helderheid tot een boost in je metabolisme, deze olie biedt talloze voordelen voor jouw welzijn.


 1. Energieboost: MCT's worden snel door het lichaam opgenomen en rechtstreeks naar de lever getransporteerd, waar ze snel worden omgezet in energie. Dit maakt MCT-olie een snelle en efficiënte energiebron.

 2. Gewichtsbeheersing: Onderzoek suggereert dat MCT's kunnen helpen bij gewichtsverlies en gewichtsbeheersing. Ze kunnen het verzadigingsgevoel verhogen, wat kan leiden tot verminderde calorie-inname.

 3. Ketogene ondersteuning: MCT-olie is populair in ketogene diëten omdat het de productie van ketonen bevordert. Ketonen zijn moleculen die ontstaan bij de afbraak van vet en kunnen dienen als alternatieve energiebron, vooral voor de hersenen.

 4. Verbeterde cognitieve Functie: Het gebruik van MCT-olie kan de mentale helderheid verbeteren. Onderzoek suggereert dat MCT's, door de productie van ketonen, de hersenfunctie kunnen ondersteunen, wat voordelen kan opleveren voor concentratie en geheugen.

 5. Ondersteuning van cardiovasculaire gezondheid: Sommige onderzoeken suggereren dat MCT's gunstige effecten kunnen hebben op de cardiovasculaire gezondheid door het bevorderen van een gezond cholesterolprofiel.

 6. Verbeterde sportprestaties: Voor atleten kan het gebruik van MCT-olie tijdens trainingen en wedstrijden de uithoudingsvermogen en prestaties verbeteren, deels vanwege de snelle omzetting in energie.

 7. Antimicrobiële eigenschappen: Met name het MCT-vetzuur laurinezuur, dat in sommige MCT-oliën voorkomt, heeft bekende antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij de bestrijding van schadelijke bacteriën, virussen en schimmels.

 8. Darmgezondheid: MCT-oliën kunnen de darmgezondheid bevorderen door de groei van gunstige bacteriën in de darmen te ondersteunen.


Hoe MCT-olie te gebruiken?

MCT-olie is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Leer de beste manieren om MCT-olie in je dagelijkse routine op te nemen. Van je ochtendkoffie tot smoothies, ontdek hoe je maximaal kunt profiteren. Hier zijn enkele tips om MCT-olie op een effectieve en smakelijke manier in je dagelijkse routine op te nemen:

 1. Voeg toe aan koffie of thee: Meng een eetlepel MCT-olie in je ochtendkoffie of thee. Dit is een populaire methode, vooral voor mensen die het ketogene dieet volgen. Het geeft niet alleen een energieboost, maar kan ook helpen bij mentale helderheid.

 2. Blend in smoothies: Voeg een scheutje MCT-olie toe aan je favoriete smoothie. Het kan een romige textuur toevoegen en de voedingswaarde van je drankje verhogen.

 3. Gebruik als saladedressing: Maak een gezonde dressing door MCT-olie te mengen met olijfolie, azijn en kruiden. Dit is een eenvoudige manier om extra gezonde vetten aan je salades toe te voegen.

 4. Druppel over (gestoomde) groenten: Geef een extra smaakdimensie aan gestoomde groenten door er een paar druppels MCT-olie overheen te druppelen voordat je ze serveert.

 5. Meng met rauwe yoghurt: Roer een kleine hoeveelheid MCT-olie door je yoghurt of havermout. Dit is een discrete manier om extra gezonde vetten toe te voegen aan je ontbijt.

 6. Voeg toe aan soepen of bouillons: Roer MCT-olie als 'finishing touch' door warme soepen of bouillons. Het kan een extra smaaklaag toevoegen en helpt om de voedingsstoffen in de soep beter op te nemen.


Kopen van MCT-olie?

Bij de aanschaf van MCT-olie is het cruciaal om op specificaties en verhoudingen te letten. Deze kunnen variëren tussen verschillende producten.


Om het je makkelijk te maken, heb ik een goede MCT-olie voor je klaargezet en wat voldoet aan de hoogwaardige MCT-olie eisen voor het bereiken van eerdere genoemde gezondheidsvoordelen in de ze blog. Wil je 10% korting ontvangen op dit product? Gebruik dan bij het afrekenen de volgende kortingscode 167012 en ontvang je extra korting!


Op zoek naar meer gezonde 'orthomoleculair-proof' producten?

Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om gezonde voedingsproducten? Of zoek je naar een solide basis en meer inzicht in gezond eten, maar voel je je overweldigd door de overvloed aan goedbedoelde adviezen? In mijn e-boek zet ik voor jou uiteen welke voedingsmiddelen in verschillende mate bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Als je behoefte hebt aan meer richting en wilt weten wat nu werkelijk gezond is, dan is dit e-boek van bijna 50 pagina's iets voor jou. Je leert hoe je de juiste koolhydraatproducten, eiwitbronnen en vetten kunt kiezen in de supermarkt, waar je op moet letten en hoe je hier heerlijke recepten van maakt. De geselecteerde producten zijn afgestemd op de supermarkt bij jou om de hoek, dus het is ook nog eens budgetvriendelijk.


 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


 • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

 • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: contact@rickvandentempel.nl.

 • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page