top of page

Wat te doen tegen brandend maagzuur

Bijgewerkt op: 21 feb. 2022

Brandend maagzuur, pijn boven in de buik, reflux, opboeren en druk achter de borst. Volgens Rennie heeft 20% van de Nederlanders last van brandend maagzuur. Maagzuur tijdens zwangerschap is bijvoorbeeld een veel voorkomende klacht. Maar ook mensen die roken of last hebben van overgewicht. Het begint vaak onschuldig, maar wanneer je niks doet aan het maagzuur dan is het een echte sluipmoordenaar. Zoals velen van mijn blog(s) is ook deze weer een inspiratie uit mijn eigen praktijk. Ik zie helaas veel mensen met maagzuurklachten. Hoe verminder je brandend maagzuur precies? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om hier vanaf te komen.


Wat is de oorzaak van brandend maagzuur?

Zuurbranden en een opgeblazen gevoel kunnen het gevolg zijn van zowel een teveel als een tekort aan maagzuur. In de westerse samenleving hebben mensen echter eerder een maagzuurtekort als gevolg van stress, roken, overgewicht en een veelvuldig gebruik van koffie (op een nuchtere maag) en alcohol. Als gevolg van het maagzuurtekort stagneert de spijsvertering en ontstaat rotting en gisting. Door de gassen wordt het maagzuur wat er is als het ware omhoog gestuwd. Dit geeft vervolgens klachten als zuurbranden en een brok in de kee


l. Traditioneel, en op de korte termijn soms effectief, worden maagzuurremmers en zuurbinders ingezet. Rennie, Omeprazol, Pantoprazol het kunnen je favoriete snoepjes worden, maar helaas is deze snelle verzachter een pleister op een diepere wond.


Door het inzetten van Rennie, Omeprazol, Pantoprazol verminder je de hoeveelheid maagzuur. Dit verslechtert de spijsvertering nog meer, vermindert de vertering van essentiële nutriënten (o.a. mineralen en eiwitten) en vindt onvoldoende 'doding' plaats van lichaamsvreemde micro-organismen. Wat weer een grotere kans op schimmels en parasieten oplevert. Zoals je leest is dit eigenlijk een verdere vicieuze gezondheidscirkel.


Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

De aanpak van spijsverteringsklachten als maagzuur ligt meestal in je leefstijl. Hoe je eet, wat je eet door de dag heen heeft enorm veel impact. Bij een tekort aan maagzuur heb je snel een vol gevoel en wordt het voedsel niet goed verteerd. Herken je in je ontlasting ook vaak onverteerde voedingsresten zoals grotere stukken? Het is bij een tekort aan maagzuur dan ook aan te raden om spijsverteringsenzymen te nemen, maar ik adviseer altijd om te starten bij het aanpassen van je voedingspatroon. Doe dit altijd in kleine stappen. Een westerse leefstijl heeft namelijk zijn grootste oorzaak voor het ontwikkelen van maagzuurklachten. Te weinig vezels, te veel suikers en stress zijn net als vele andere klachten een belangrijkere speler. Vaak worden ten onrechte maagzuurremmers voorgeschreven, want de echte oorzaak en oplossing ligt in jouw voedingspatroon en leefstijl.


Let op: Langdurig medicatie gebruik voor jouw maagzuur klachten? Ga dan niet cold-turkey stoppen met jouw maagzuurremmers maar laat je professional begeleiden, dit voorkomt onnodige en nadelige effecten. In mijn praktijk gebruik ik een gepersonaliseerd maagzuur-protocol op basis van mijn praktijk ervaringen.


6 tips om maagzuur te verlichten

Er wordt wel eens geschreven dat cola tegen maagzuur helpt, of honing, paracetamol of melk. Echt brandend maagzuur verhelpen zonder medicijnen te gebruiken doe je onder andere door de volgende tips toe te passen.

  1. Verbeter de pH (zuur-base) balans door citroen- of limoensap en gember toe te voegen aan je dagelijkse regime. Start je dag bijvoorbeeld met een glaasje lauwwarm water op kamertemperatuur met enkele druppels van deze essentiële zuursappen.

  2. Goed kauwen en neem de tijd voor je maaltijd. Hierdoor kan de spijsvertering vooral koolhydraten goed verteren.

  3. Verhoog je dagelijks voedingsinname met vezels. Vezels toevoegen helpt enorm voor een goede spijsvertering, dit kun je onder andere doen door een dagelijkse smoothie, salade en/of zelfgemaakte soep.

  4. Beperk je zuivelinname. Met name koezuivel en soja raad ik af. Zuivel tast bij veel mensen hun maagslijmvlies aan en werkt daardoor juist 'prikkelend' voor het opwekken van maagzuur, iets dat je dus wilt voorkomen.

  5. Geen koffie op nuchtere maag. Net als bij zuivel is koffie op een nuchtere maag juist irriterend en daarmee een opwekker voor maagzuur.

Stoppen met Pantomed, Omeprazol, Rennie of Pantoprazol?


Slik je al een lange tijd een maagzuur-remmer zoals Pantomed, Omeprazol, Rennie of Pantoprazol omdat je last van maagklachten hebt? Dan is het verstandig om dit af te bouwen. Je lichaam gaat namelijk extra maagzuur aanmaken in het begin. Hierdoor kunnen je maagklachten terugkomen. Ik begeleid regelmatig mensen om dit af te bouwen en ook op lange termijn van de maagklachten af te komen. Mocht je hier interesse in hebben, neem vrijblijvend contact op of boek een consult. Ik maak dan op basis van jouw profiel een plan op maat.


 


Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair therapeut. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page