Eiwitten, ook wel bekend als aminozuren, vinden we met name terug in dierlijke voedingsbronnen en spelen een cruciale rol bij onze stofwisseling. Waar eiwitten vooral bekend zijn in de sport, als belangrijke spier 'onderhouder en opbouwer' is dit slechts een zeer klein onderdeel van de functies die eiwitten hebben in het lichaam. Wellicht ben je al bekend met diverse eiwitvormen als kwark, eiwitshakes, soja en vlees, deze veelal geadviseerde eiwitten worden veelal geconsumeerd om aan "voldoende eiwitten" te komen. Echter, zie ik veel gezondheidsproblemen in mijn praktijk voortkomen uit een verkeerde eiwit iname. Juist om het belang van eiwitten - binnen en buiten de sport - dieper en beter onder aandacht te brengen neem ik je graag mee in zijn ware functie en toepassing.
Er zijn allerlei soorten eiwitten die opgebouwd zijn uit losse aminozuren, zo functioneren zij samen als cruciale bouwstoffen om jouw huis te bouwen, faciliteren en onderhouden. Waar we dat bij een huis o.a. doen in de vorm van cement, isolatiemateriaal en dergelijken zorgen eiwitten voor de aanmaak van enzymen, hormonen, antistoffen, maar ook dient het als vervoersmiddel naar verschillende vitale lichaamsdelen en cellen. Zo kent het net als in jouw huis allerlei kamers met verschillende functies. Afhankelijk daarvan worden de benodigde aminozuren uitgekozen en getransporteerd om tot specifieke eiwitten te komen.
De essentiële rol van eiwitten: Wat zijn het?
In totaliteit kennen we 22 aminozuren in ons lichaam, die we kunnen onderscheiden in essentieel, niet-essentieel en semi-essentieel. Het grote verschil zit hem in dat de "essentiële" aminozuren groep niet zelfstandig kunnen maken. Hiervoor hebben we externe bronnen nodig buiten ons lichaam, waarbij met name onze voeding als eerste en voornaamste bron wordt gezien om ons lichaam te voorzien van deze groep aminozuren. Zonder een goed voedingspatroon kom je vroeg of laat dus altijd zonder voldoende bouwstenen te zitten. Vaak kunnen we dit terugzien aan ons haar, onze nagels, spierweefsel, onze botten, maar ook aan ons gedrag.
Aminozuren zijn namelijk ook de voorlopers voor de aanmaak van neurotransmitters. Neurotransmitters is de communicatietaal van ons lichaam om ons dagelijks gedrag vorm te kunnen geven. Onvoldoende energie, vermoeidheid, moeite met het focussen, slechter inslapen en/of doorslapen allemaal hebben ze te maken met onvoldoende communicatiekracht in de vorm van neurotransmitters, aminozuren en eiwitten.
Hart en bloedvaten en de rol van eiwitten
Eiwitten vormen naar schatting 20% van ons lichaam, ze zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Naar schatting hebben we 100 biljoen cellen die continu worden gerecycled en vernieuwd. Zo houden we sterke haren, nagels, botten, spieren - waaronder ook ons hart die bestaat uit veel spierweefsel. Eiwitten zijn daarmee dus mede verantwoordelijke voor de juiste hardheid, elasticiteit van onze hart en bloedvaten, maar ook voor de opname van kalk in botten en tanden.
Jouw spijsvertering en de rol van eiwitten
Eiwitten en aminozuren zijn zoals gezegd ook als vervoersmiddel en transporteur enorm belangrijk, dit doen zij in de vorm van enzymen. Enzymen zijn essentieel voor een goede spijsvertering, zo hebben we ze nodig als schaar voor het verknippen van eiwitten, vetten en koolhydraten binnen het spijsverteringskanaal alvorens het de darm bereikt. Maagzuur, reflux of darmkrampen? Dan dienen we te kijken naar het functioneren van specifieke spijsverteringsenzymen. Het is zeer belangrijk om dit te herstellen, want bij een verslechterde spijsvertering kunnen voedingsstoffen minder worden opgenomen, waardoor je essentiële bouwstoffen na verloop van tijd gaat missen. Dit heeft weer tot gevolg dat lichaamsfuncties verslechteren en bijvoorbeeld hormonale disbalans ontstaat waardoor je klachten als vermoeidheid, kouwelijkheid, verstopping, obstipatie, spierpijnen, veel (kleine) blessures kan krijgen.
Neurotransmitters, hormonen en de rol van eiwitten
Je begrijpt inmiddels waarschijnlijk wel dat het menselijk lichaam bestaat uit een complexe samenwerking van organen, cellen, systemen als jouw immuunsysteem en darmen, maar ook een cruciale rol speelt bij gedrag als jouw denken, focus, concentratie, energie level, slapen, sport en bewegen. Hormonen en neurotransmitters zijn de boodschappers in ons lichaam die dit alles regelen en bepalen in grote mate hoe we ons voelen en wat wij doen. Onze hersenen en ons lichaam bevatten meer dan honderd bekende neurotransmitters, waarvan we vier cruciale neurotransmitters vaak onderscheiden. De hersenen bevatten miljarden neuronen, die via neurotransmitters met elkaar communiceren. Alles wat we consumeren, het voedsel en de voedingssupplementen die we tot ons nemen, heeft invloed op onze (interne) communicatie via het neurotransmitter systeem. De belangrijkste neurotransmitters zijn acetylcholine, dopamine, GABA, serotonine.
Inzicht krijgen in de status van jouw eiwitten, hormonen en en neurotransmitters?
Nieuwsgierig geworden naar de status en behoefte van jouw eiwitten, hormonen en neurotransmitters? Er zijn meerdere manieren om hier inzicht in te krijgen. Dit kan o.a. aan de hand van een bloedonderzoek maar ook aan de hand van een kwalitatieve vragenlijst die ik o.a. toepas in mijn praktijk wanneer je op bezoek komt voor een eerste consult. Wil je hier meer informatie over neem dan vrijblijvend contact met mij op.
Als er 1 ding duidelijk is geworden na het lezen van dit artikel, hoop ik dat het is dat er een veelal onderschatte maar bijzondere kracht zit in onze voeding. Met behulp van voedingsadviezen, het juiste dieet en het gericht adviezen kunnen we de belangrijkste hormonen en neurotransmitters selectief beïnvloeden, waarmee jouw herstel en prestatievermogen een boost krijgt. Alles begint bij een overwegend plantaardig voedingspatroon aangevuld met kwalitatieve voedingsbronnen. Daarbij wil ik je tot slot meegeven dat het belangrijk is om vooral ook te kijken naar de kwaliteit van eiwitten en voeding in zijn algemeen. Niet alle eiwitten in de voeding zijn voor ons lichaam even bruikbaar. De veelgemaakte denkfout is dat dit wel zo is, en deze denkfout zien we met name terug bij topsporters en in de fitness sector, die vaak geadviseerd krijgen dat je aan je "eiwitten moet komen". Dit resulteert in veel inname van hetzelfde - o.a. een lage diversiteit van de darmflora als gevolg - als zuivel in de vorm van kwark en peulvruchten als soja, kikkererwten, maar ook het 'verkeerde' bewerkte vlees. Het gaat om de biologische en kwalitatieve beschikbaarheid van voeding, dit alles gaat hand-in-hand met een juiste productie en ontwikkeling van onze voeding, niet voor niets dat lokaal, seizoensgebonden en waar mogelijk veelal biologisch te eten een uitkomst bied als belangrijkste fundament voor jouw algehele gezondheid.
Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:
Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair therapeut. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.
Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.
De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.
Comments