top of page

Nekhernia: oorzaken, symptomen en orthomoleculaire therapie als oplossing

Een nekhernia is een veelvoorkomende aandoening die steeds meer aandacht krijgt in Nederland. Het is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf in de nek uitstulpt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Dit kan leiden tot intense pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de nek, schouders, armen en handen.In Nederland zijn er naar schatting duizenden mensen die lijden aan een nekhernia. Hoewel het vaker voorkomt bij mensen van middelbare leeftijd, kan het ook jongere individuen treffen als gevolg van letsel of overmatige belasting van de nek. Factoren zoals een zittende levensstijl, langdurige blootstelling aan stress en slechte houding kunnen het risico op het ontwikkelen van een nekhernia vergroten. In deze blog vertel ik je graag meer wat Orthomoleculaire therapie als behandelvorm kan betekenen bij een Nekhernia.


Orthomoleculaire therapie is een behandelvorm die zich richt op het optimaliseren van de biochemische processen in het lichaam door middel van aanpassingen in voeding, leefstijl en gerichte voedingssupplementen. Hoewel het niet als de eerste keuze wordt beschouwd voor de specifieke behandeling van een nekhernia, kan orthomoleculaire therapie wel bijdragen aan het verminderen van symptomen en het bevorderen van het herstelproces. Het kan helpen de algehele gezondheid te verbeteren en het lichaam de optimale voedingsstoffen te bieden die nodig zijn voor herstel. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een gekwalificeerde orthomoleculaire therapeut om een passend behandelplan op te stellen.

Oorzaken van een nekhernia

Voordat we gaan kijken naar de symptomen van nekhernia en de oplossing ervan eerst goed om de mogelijke oorzaken in kaart te brengen. Nekhernia staat ook wel bekend als een cervicale hernia of hernia van de tussenwervelschijf, wat optreedt wanneer het zachte binnenste gedeelte van een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt of naar buiten komt. Wat als gevolg druk uitoefent op de omliggende zenuwen en weefsels, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de nek, schouders, armen en handen.


Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia:

 1. Leeftijd: Degeneratieve veranderingen in de tussenwervelschijven komen vaak voor naarmate we ouder worden. Na verloop van tijd kunnen de schijven uitdrogen, slijten en minder veerkrachtig worden, waardoor ze vatbaarder worden voor herniatie.

 2. Trauma of letsel: Een plotselinge beweging, zoals een val, een auto-ongeluk of een sportblessure, kan de tussenwervelschijven beschadigen en een nekhernia veroorzaken.

 3. Houding en ergonomie: Langdurige blootstelling aan slechte houding, zoals zitten met gebogen nek of het tillen van zware voorwerpen met een verkeerde techniek, kan bijdragen aan de ontwikkeling van een nekhernia.

 4. Overmatige belasting: Herhaalde stress op de nek, zoals langdurig zwaar tillen, overmatig gebruik van de nekspieren of herhaalde nekbewegingen, kan de tussenwervelschijven belasten en bijdragen aan herniatie.

 5. Roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen, wat hun vermogen om zichzelf te herstellen vermindert en het risico op herniatie vergroot.

Symptomen van een nekhernia

Symptomen van een nekhernia kunnen variëren afhankelijk van de ernst en locatie van de hernia, evenals de druk die het uitoefent op de omliggende zenuwen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Nekpijn: Je kunt pijn ervaren in de nek, die kan uitstralen naar de schouders, armen en handen. De pijn kan dof of scherp zijn en kan verergeren bij het bewegen van de nek of bij hoesten, niezen of persen.

 2. Gevoelloosheid en tintelingen: Je kunt gevoelloosheid of tintelingen ervaren in de schouders, armen, handen of vingers. Dit kan langs specifieke zenuwbanen lopen, afhankelijk van welke zenuwen worden beïnvloed door de hernia.

 3. Spierzwakte: Als de zenuwen die de spieren in de armen aansturen beïnvloed worden, kan dit leiden tot zwakte in de spieren. Dit kan zich uiten als moeite hebben met het vasthouden van voorwerpen, verminderde gripkracht of moeite hebben met dagelijkse activiteiten.

 4. Beperkte bewegingsvrijheid: Een nekhernia kan de bewegingsvrijheid van de nek beperken. Het kan moeilijk of pijnlijk zijn om de nek te draaien, te buigen of te strekken.

 5. Hoofdpijn: Soms kan een nekhernia hoofdpijn veroorzaken, vooral in het achterhoofd en de bovenkant van de nek.

Als je vermoedt - op basis van bovenstaande symptomen - dat je een nekhernia hebt is het raadzaam om een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandelingsopties. Om je een indruk te geven wat de Orthomoleculaire therapie daarin als behandeling kan bieden, hier zijn enkele lichaamssystemen die je verder onder de loep dient te nemen bij een Nekhernia, en waar


Bij orthomoleculaire therapie zeer zeker zou kunnen helpen:

 1. Onderzoek de mate van ontsteking in het lichaam en focus je op ontstekingsremming: Voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren (bijv. visolie) en antioxidanten (bijv. vitamine C, vitamine E) kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ontsteking speelt een rol bij de symptomen van een nekhernia, dus het verminderen van ontsteking kan helpen om pijn en zwelling te verminderen.

 2. Onderzoek of de weefsels zijn aangedaan en richt je op herstel: Bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, zink en collageen, zijn essentieel voor de vorming en reparatie van weefsels, inclusief kraakbeen en tussenwervelschijven. Orthomoleculaire therapie kan helpen om de nodige bouwstenen te leveren voor het herstel van beschadigd weefsel.

 3. Ervaar je pijn? Focus op pijnverlichting: Sommige voedingssupplementen, zoals curcumine (een bestanddeel van kurkuma) en gemberextract, hebben natuurlijke pijnstillende eigenschappen. Deze kunnen helpen om pijn te verminderen die wordt veroorzaakt door een nekhernia.

 4. Zenuwklachten? Zorg voor ondersteuning van het zenuwstelsel: Voedingsstoffen zoals B-vitaminen (bijv. B12, foliumzuur) en magnesium zijn belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Orthomoleculaire therapie kan helpen om het zenuwstelsel te ondersteunen en de zenuwgeleiding te verbeteren, wat kan bijdragen aan het verminderen van symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte.

Interesse in een oplossing die werkt?

Om dit alles goed in beeld te brengen bied ik meerdere onderzoeken aan, waarvan het EMB Bloedonderzoek de meest efficiënte is in het blootleggen van het probleem en bieden van een oplossing. Geef Orthomoleculaire therapie de kans om nekhernia te voorkomen of verhelpen.


Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.


Meest bijpassende dienst op basis van dit artikel:
 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


 • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

 • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

 • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page