top of page

Rauwe zuivel versus gepasteuriseerde zuivel

Bijgewerkt op: 29 dec. 2023

We horen het steeds vaker: een lactose intolerantie of koemelksensitiviteit! Toch is er naar mijn mening een belangrijke redenen voor de groei aan deze allergische reactie. 1 belangrijke daarvan is dat we geswitcht zijn van rauwe zuivel naar gepasteuriseerde zuivel. Daarom pleit ik middels deze blog om deze beweging van rauwe zuivel weer in te gaan zetten, want de gezondheidsvoordelen hiervoor zijn enorm!


De gezonde revolutie van rauwe zuivel tegenover gepasteuriseerde alternatieven. In deze blog neem ik je mee in het belang en behoud van voedingsstoffen, probiotica en levende enzymen die rauwe zuivel tot een voedzame powerhouse maken. Van rijke smaken tot duurzame productie op lokale boerderijen, ontdek waarom steeds meer mensen kiezen voor de authentieke, onbewerkte ervaring van rauwe zuivel voor een gezondere levensstijl. Maak bewuste keuzes voor een verfijnde zuivelervaring die zowel jouw welzijn als lokale gemeenschappen ondersteunt.

De voordelen van rauwe zuivel in vergelijking met gepasteuriseerde zuivel

In de wereld van zuivelproducten is de keuze tussen gepasteuriseerde zuivel en rauwe zuivel een steeds vaker besproken onderwerp. Hoewel gepasteuriseerde zuivel als veilig wordt beschouwd, wint rauwe zuivel terrein vanwege veronderstelde gezondheidsvoordelen. Laten we dieper ingaan op de verschillen tussen deze twee en waarom steeds meer mensen kiezen voor de oorspronkelijke, onbewerkte karakter van rauwe zuivel.


1. Het proces achter gepasteuriseerde en rauwe zuivel

Gepasteuriseerde zuivel ondergaat een hittebehandeling om bacteriën en andere ziekteverwekkers te doden. Dit proces verhoogt de veiligheid, maar gaat ook ten koste van bepaalde voedingsstoffen en enzymen. In tegenstelling hiermee ondergaat rauwe zuivel geen hittebehandeling, waardoor de natuurlijke voedingswaarde behouden blijft.


2. Voedingswaarde: Rauwe zuivel als voedzaam powerhouse

Rauwe zuivel staat bekend als voedzamer vanwege het behoud van levende enzymen, probiotica en andere voedingsstoffen die gevoelig zijn voor hitte. Deze elementen dragen bij aan een gezondere spijsvertering, een versterkt immuunsysteem en een betere opname van voedingsstoffen.


3. Probiotica en levende enzymen in rauwe zuivel

Een onderscheidend kenmerk van rauwe zuivel is de rijke aanwezigheid van natuurlijke probiotica en levende enzymen. Deze dragen bij aan een evenwichtige darmflora en verbeterde spijsvertering. In gepasteuriseerde zuivelproducten zijn deze vaak minder aanwezig vanwege het hitteproces.


4. Smaak en textuur: Rauwe zuivel voor de fijnproever

Liefhebbers van rauwe zuivel waarderen vaak de rijkere smaak en romigere textuur in vergelijking met gepasteuriseerde alternatieven. Voor fijnproevers die op zoek zijn naar een authentieke zuivelervaring, kan dit een doorslaggevende factor zijn.


5. Lokale en kleinschalige duurzaamheid van Rauwe Zuivel

Rauwe zuivel komt vaak van lokale, kleinschalige boerderijen die aandacht besteden aan duurzame veeteelt. Dit ondersteunt niet alleen een gezondere levensstijl maar draagt ook bij aan een duurzamere voedselproductie en lokale gemeenschappen.


Conclusie: De overweging van rauwe zuivel voor een gezondere levensstijl

Hoewel gepasteuriseerde zuivel de norm is vanwege veiligheidsoverwegingen, is het de moeite waard om de voordelen van rauwe zuivel te overwegen voor wie op zoek is naar een natuurlijker en voedzamer alternatief. Echter, gezien de risico's van onbehandelde zuivel, is het raadzaam om rauwe zuivelproducten te verkrijgen van betrouwbare bronnen. Wie streeft naar de gezondheidsvoordelen van rauwe zuivel, kan overwegen zijn zuivelervaring naar een hoger niveau te tillen met doordachte keuzes en bewuste consumptie.


Kopen van Rauwe Zuivel?

Bij veel ecologische winkels als de ODIN en EKOPLAZA zijn diverse rauwe zuivelproducten inmiddels verkrijgbaar, verder zijn er ook online supers als biowinkel4you die rauwe zuivelproducten verkopen. De raw milk Company is een mooi bedrijf waar je allerlei soorten rauwe melkproducten kan ontdekken.


Op zoek naar meer gezonde 'orthomoleculair-proof' producten?


Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om gezonde voedingsproducten? Of zoek je naar een solide basis en meer inzicht in gezond eten, maar voel je je overweldigd door de overvloed aan goedbedoelde adviezen? In mijn e-boek zet ik voor jou uiteen welke voedingsmiddelen in verschillende mate bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Als je behoefte hebt aan meer richting en wilt weten wat nu werkelijk gezond is, dan is dit e-boek van bijna 50 pagina's iets voor jou. Je leert hoe je de juiste koolhydraatproducten, eiwitbronnen en vetten kunt kiezen in de supermarkt, waar je op moet letten en hoe je hier heerlijke recepten van maakt. De geselecteerde producten zijn afgestemd op de supermarkt bij jou om de hoek, dus het is ook nog eens budgetvriendelijk. 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: contact@rickvandentempel.nl.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page