top of page

Schildklierproblemen na zwangerschap: symptomen, oorzaken en behandeling

Bijgewerkt op: 1 mrt.

In mijn praktijk zie ik regelmatig vrouwen die last hebben van de schildklier. Met name na de zwangerschap is dit een langdurige klacht. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven last van schildklierproblemen, maar velen hiervan blijven onopgemerkt. Ongeveer 5 tot 7 procent van de zwangerschappen resulteert in een tijdelijke of blijvende schildklierziekte na de bevalling. Lees in dit artikel alles over schildklierproblemen en de oplossing volgens orthomoleculaire geneeskunde om dit te verhelpen.


In Nederland zijn er naar schatting 300.000 mensen met vage klachten die nog niet als schildklierpatiënt erkend worden.

Schildklierafwijkingen: trage of snelle schildklier

Bij een schildklierafwijking werkt de schildklier te traag (hypothyreoïdie) of juist te snel (hyperthyreoïdie). Hierdoor kunnen er te weinig of te veel schildklierhormonen in je bloed circuleren, wat diverse processen in je lichaam beïnvloedt en tot verschillende symptomen kan leiden. Soms is een schildklierafwijking tijdelijk, soms houden de klachten ook aan. Bij een trage of snelle schildklier krijg je vaak (blijvende) bij de huisarts medicijnen voorgeschreven, maar wat als je daar niet op zit te wachten?


Oorzaken van schildklierklachten na zwangerschap

Laten we eerst even inzoomen op de oorzaken van schildklierproblemen. Deze kunnen namelijk variëren;

 1. Postpartum thyroïditis: Dit is een ontsteking van de schildklier die meestal optreedt binnen het eerste jaar na de bevalling. De precieze oorzaak is niet bekend, maar het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een auto-immuunreactie.

 2. Postpartum schildklierontsteking: Dit is een ontsteking van de schildklier die kan optreden na de bevalling. Het kan worden veroorzaakt door virale infecties of auto-immuunreacties.

 3. Jodiumtekort: Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer jodium nodig. Een tekort aan jodium kan leiden tot schildklierproblemen na de zwangerschap.

 4. Genetische factoren: Sommige vrouwen kunnen een genetische aanleg hebben voor schildklierproblemen, waardoor ze meer vatbaar zijn voor klachten na de zwangerschap.

Symptomen van schildklierproblemen na zwangerschap

Om te achterhalen of je een schildklierstoornis hebt, is het belangrijk om dit te laten controleren. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende symptomen. Let op: deze lijst is niet volledig, maar bevat enkele veelvoorkomende symptomen. Sommige symptomen kunnen tegenstrijdig lijken, zoals gewichtsverlies en gewichtstoename, maar beide kunnen symptomen zijn van een niet goed werkende schildklier.

 • Je komt aan en krijgt de kilo’s er met geen mogelijkheid vanaf;

 • Je houdt vocht vast;

 • Je voelt je het merendeel van de tijd moe of totaal opgebrand (een veel voorkomend symptoom!);

 • Je haar wordt dunner of valt zelfs uit;

 • Je libido is laag;

 • Je worstelt (in het verleden) met PMS en/of andere menstruatieklachten;

 • Je hebt een moeilijke (pre)menopauze: met opvliegers, slapeloosheid, brainfog, menstruatieproblemen;

 • Je hebt last van constipatie (minder dan één keer per dag naar het toilet);

 • Je hebt last van spieren en/of gewrichten doen pijn;

 • Je hebt last van een droge huid

 • Je hebt last van broze nagels;

 • Je hebt het snel koud (handen en voeten) of hebt problemen om warm te worden en te blijven;

 • Je kunt niet makkelijk inslapen of niet goed doorslapen (wordt regelmatig wakker)

 • Je hebt moeite met concentreren of bent vergeetachtig;

 • Je voelt je neerslachtig of zelfs depressief bij momenten;

 • Je bent angstig;

 • Je hebt last van hartkloppingen;

 • Je hebt het gevoel dat je snel veroudert;

 • Je verliest zonder aanwijsbare reden veel gewicht;

 • Je voelt je vaak tot regelmatig duizelig;

Als je last hebt van één of meer van deze symptomen, kan het zijn dat je problemen hebt met jouw schildklier, zelfs wanneer jouw arts zegt dat jouw schildklier normaal functioneert. Het is belangrijk om dit te bespreken met jouw arts. Een niet goed werkende schildklier kan ook andere aandoeningen veroorzaken, zoals maagzuur, ontstekingen, darmproblemen, insulineresistentie, hoog cholesterol, hypertensie, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, chronisch vermoeidheidssyndroom, vleesbomen, ADD/ADHD en galblaasproblemen.


Stel de juiste diagnose door een volledige schildklierbepaling

Meestal worden twee parameters gecontroleerd bij de huidarts namelijk de TSH en T4. Daarna wordt als volgt geredeneerd:

 • Is de hoeveelheid TSH en T4 normaal, dan is er geen sprake van een schildklierprobleem.

 • Is de hoeveelheid TSH hoog en de T4 normaal of laag, dan is er sprake van hypothyreoïdie.

 • Is de hoeveelheid TSH laag en de T4 normaal of hoog, dan is er sprake van hyperthyreoïdie.

Het meten van twee (soms drie) parameters blijkt in de praktijk niet voldoende om de complexe werking van het signaleringssysteem van de schildklier te kunnen meten. Het is noodzakelijk om te weten hoeveel vrij en actief schildklierhormoon in het lichaam aanwezig is en of de cellen hier goed op reageren.

Daar komt nog bij dat de meeste (huis)artsen zich blindstaren op de normale referentiewaarden. Wanneer jouw TSH en T4 binnen het normale bereik vallen dan word je geacht gezond te zijn. Maar voor ieder persoon is zijn of haar ‘normaal’ anders. Een waarde die voor de een gezond is, kan voor de ander aanleiding zijn tot het moeilijk verliezen van gewicht, brainfog en depressie.

T4 niveau

Het T4 niveau geeft niets aan over de schildklierfunctie. In theorie is het zo, dat wanneer er genoeg T4 is, er ook genoeg T3 is. Het lichaam zet T4 om in T3, dus alleen T4 moet dan voldoende aanwezig zijn. In de praktijk is het minder simpel. Er zijn veel redenen waarom het lichaam T4 niet naar T3 kan omzetten en het lichaam problemen kan hebben met de juiste respons op T3. Zelfs wanneer het T4 niveau normaal is, komt er misschien niet genoeg vrije T3 in de cellen en kan het zijn dat de persoon daardoor vreselijk veel klachten heeft.


Mijn advies: kijk dus verder dan TSH en T4!


Hoe kom ik af van mijn schildklierproblemen?

Om jouw schildklierproblemen op te lossen ga ik met de mensen die bij mij langskomen in de praktijk kijken naar de juiste voeding, suppletie en eventueel (kleine) aanpassingen in leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan de juiste hoeveelheden jodium, vitamine-D en omega-3 vetzuren in jouw lichaam. Zink, selenium spelen ook een belangrijke rol hierin. We gaan samen kijken naar jouw voedingspatroon en kunnen bepaalde voeding uitsluiten om je lichaam te herstellen. Kleine aanpassingen kunnen zo waardevol zijn voor jouw gezondheid.


Om dit alles goed in beeld te brengen bied ik meerdere onderzoeken aan, waarvan het EMB Bloedonderzoek de meest efficiënte is in het blootleggen van het probleem en bieden van een oplossing. Heb je reeds onderzoeksuitslagen en wil je deskundig advies naast de (huis)arts, boek dan gerust een los consult.
 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


 • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

 • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

 • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page