Schildklierklachten na zwangerschap: symptomen, oorzaken en behandeling
Een niet goed werkende schildklier is wereldwijd een serieus probleem, maar wordt niet altijd erkend. Het aantal mensen met schildklieraandoeningen is de laatste jaren sterk toegenomen. In de praktijk valt mij op dat dit vooral voorkomt na de zwangerschap en daarom de hoogste tijd om hierover een blog te schrijven, want het laatste wat ik wil is dat je onnodig doorloopt met onnodige schildklierproblemen zoals veel gezondheidsaandoeningen is deze immers ook te voorkomen!
Na de zwangerschap kunnen verschillende schildklieraandoeningen optreden, zoals postpartum thyroïditis, postpartum schildklierontsteking en postpartum hypothyreoïdie. De prevalentie van deze aandoeningen kan variëren en het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen bij symptomen na de zwangerschap.
Vaak wordt gedacht dat goede bloedwaarden betekenen dat de patiënt geen klachten heeft.
Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat mensen nog steeds klachten kunnen ervaren, zelfs bij behandeling met schildklierhormonen en goede bloedwaarden. In Nederland zijn er naar schatting nog 300.000 mensen met vage klachten die nog niet als schildklierpatiënt erkend worden.
Schildklierproblemen komen bij vrouwen 5 tot 8 keer vaker voor dan bij mannen. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven een schildklierstoornis, maar velen hiervan blijven onopgemerkt. Ongeveer 5 tot 7 procent van de zwangerschappen resulteert in een tijdelijke of blijvende schildklierziekte na de bevalling. Onbehandelde schildklieraandoeningen bij zwangere vrouwen kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel de moeder als het (ongeboren) kind.
Oorzaken van schildklierklachten na zwangerschap
De oorzaken van schildklierklachten na de zwangerschap kunnen variëren. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
Postpartum thyroïditis: Dit is een ontsteking van de schildklier die meestal optreedt binnen het eerste jaar na de bevalling. De precieze oorzaak is niet bekend, maar het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een auto-immuunreactie.
Postpartum schildklierontsteking: Dit is een ontsteking van de schildklier die kan optreden na de bevalling. Het kan worden veroorzaakt door virale infecties of auto-immuunreacties.
Jodiumtekort: Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer jodium nodig. Een tekort aan jodium kan leiden tot schildklierproblemen na de zwangerschap.
Genetische factoren: Sommige vrouwen kunnen een genetische aanleg hebben voor schildklierproblemen, waardoor ze meer vatbaar zijn voor klachten na de zwangerschap.
Symptomen van schildklierproblemen na zwangerschap
Om te achterhalen of u een schildklierstoornis heeft, is het belangrijk om dit te laten controleren. Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende symptomen. Let op: deze lijst is niet volledig, maar bevat enkele veelvoorkomende symptomen. Sommige symptomen kunnen tegenstrijdig lijken, zoals gewichtsverlies en gewichtstoename, maar beide kunnen symptomen zijn van een niet goed werkende schildklier.
Je komt aan en krijgt de kilo’s er met geen mogelijkheid vanaf;
Je houdt vocht vast;
Je voelt zich het merendeel van de tijd moe;
Je haar wordt dunner of valt zelfs uit;
Je libido is laag;
Je worstelt (in het verleden) met PMS en/of andere menstruatieklachten;
Je hebt een moeilijke (pre)menopauze: met opvliegers, slapeloosheid, brainfog, menstruatieproblemen;
Je hebt last van constipatie (minder dan één keer per dag naar het toilet);
Je hebt last van spieren en/of gewrichten doen pijn;
Je hebt last van een droge huid
Je hebt last van broze nagel;
Je hebt het snel koud (handen en voeten) of hebt problemen om warm te worden en te blijven;
Je kunt niet makkelijk inslapen of niet goed doorslapen (wordt regelmatig wakker)
Je hebt moeite met concentreren of of bent vergeetachtig;
Je voelt je neerslachtig of zelfs depressief bij momenten;
Je bent angstig;
Je hebt last van hartkloppingen;
Je hebt het gevoel dat je snel veroudert;
Je verliest zonder aanwijsbare reden veel gewicht;
Je voelt je vaak tot regelmatig duizelig;
Als je last hebt van één of meer van deze symptomen, kan het zijn dat je problemen hebt met jouw schildklier, zelfs wanneer jouw arts zegt dat jouw schildklier normaal functioneert. Het is belangrijk om dit te bespreken met jouw arts. Een niet goed werkende schildklier kan ook andere aandoeningen veroorzaken, zoals maagzuur, ontstekingen, darmproblemen, insulineresistentie, hoog cholesterol, hypertensie, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, chronisch vermoeidheidssyndroom, vleesbomen, ADD/ADHD en galblaasproblemen.
Advies 1: Stel de juiste diagnose door een volledige schildklierbepaling
Meestal worden twee parameters gecontroleerd namelijk de TSH en T4. Daarna wordt als volgt geredeneerd:
Is de hoeveelheid TSH en T4 normaal, dan is er geen sprake van een schildklierprobleem.
Is de hoeveelheid TSH hoog en de T4 normaal of laag, dan is er sprake van hypothyreoïdie.
Is de hoeveelheid TSH laag en de T4 normaal of hoog, dan is er sprake van hyperthyreoïdie.
Het meten van twee (soms drie) parameters blijkt in de praktijk niet voldoende om de complexe werking van het signaleringssysteem van de schildklier te kunnen meten. Het is noodzakelijk om te weten hoeveel vrij en actief schildklierhormoon in het lichaam aanwezig is en of de cellen hier goed op reageren.
Daar komt nog bij dat de meeste (huis)artsen zich blindstaren op de normale referentiewaarden. Wanneer jouw TSH en T4 binnen het normale bereik vallen dan wordt u geacht gezond te zijn. Maar voor ieder persoon is zijn of haar ‘normaal’ anders. Een waarde die voor de een gezond is, kan voor de ander aanleiding zijn tot het moeilijk verliezen van gewicht, brainfog en depressie.
Referentiewaarden zijn niet het beste hulpmiddel om te bepalen hoe iemand zich optimaal gezond kan voelen. Wanneer u waarden ‘normaal’ zijn en u zich niet goed voelt, dan kan uw (huis)arts u niet uitleggen hoe dat kan, omdat uw waarden ‘normaal’ zijn.
Het T4 niveau geeft niets aan over de schildklierfunctie. In theorie is het zo, dat wanneer er genoeg T4 is, er ook genoeg T3 is. Het lichaam zet T4 om in T3, dus alleen T4 moet dan voldoende aanwezig zijn. In de praktijk is het minder simpel. Er zijn veel redenen waarom het lichaam T4 niet naar T3 kan omzetten en het lichaam problemen kan hebben met de juiste respons op T3. Zelfs wanneer het T4 niveau normaal is, komt er misschien niet genoeg vrije T3 in de cellen en kan het zijn dat de persoon daardoor vreselijk veel klachten heeft;
Advies 2: Check algehele vitaminen en mineralen status
Als er een gebrek is aan voedingsstoffen door ofwel het eten van voedsel met weinig voedingswaarde of door het consumeren van te veel koolhydraten en meervoudig onverzadigde oliën, werkt de schildklier minder efficiënt. De bovenstaande punten zijn van een nog groter belang wanneer er sprake is van een auto-immuunziekte van de schildklier. Iedere patiënt is anders, dus het is belangrijk om individueel te werken om ervoor te zorgen dat voeding en leefstijl verbetering geven of zelfs genezen.
Advies 3: Overweeg Orthomoleculaire therapie
Bij schildklierklachten kan orthomoleculaire therapie verschillende benaderingen omvatten:
Voeding: Een orthomoleculair therapeut kan een voedingsplan opstellen dat rijk is aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde schildklierfunctie, zoals jodium, selenium, zink en vitamines (met name vitamine D). Het vermijden van voedingsmiddelen die de schildklier kunnen verstoren, zoals gluten en soja, kan ook worden aanbevolen.
Supplementen: Orthomoleculaire therapeuten kunnen specifieke supplementen aanbevelen om de schildklierfunctie te ondersteunen. Dit kunnen bijvoorbeeld jodium, selenium, zink, vitamine D en omega-3 vetzuren zijn. De dosering en duur van het gebruik van supplementen worden individueel afgestemd op de behoeften van de persoon.
Leefstijlmaatregelen: Orthomoleculaire therapie legt ook de nadruk op gezonde leefstijlkeuzes. Dit kan het beheer van stress, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van blootstelling aan giftige stoffen omvatten, omdat deze factoren invloed kunnen hebben op de schildklierfunctie.
Advies 4: Doe aanvullend onderzoek!
Geef Orthomoleculaire therapie de kans om jouw schildklierklachten systemisch breed onder de loep te nemen en zo te voorkomen of verhelpen dat je met schildklierproblemen blijft rondlopen. Om dit alles goed in beeld te brengen bied ik meerdere onderzoeken aan, waarvan het EMB Bloedonderzoek de meest efficiënte is in het blootleggen van het probleem en bieden van een oplossing. Heb je reeds onderzoeksuitslagen en wil je deskundig advies naast de (huis)arts, boek dan gerust een los consult.
Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.
Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:
De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.
Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.
Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.