Waarom je niet zomaar supplementen zou moeten nemen?

Bijgewerkt: 22 nov 2020

In mijn dagelijkse zoektocht naar interessante, leerzame informatie op gezondheidsgebied, stuitte ik op een interessant artikel van Ben Greenfield. In dit geval wil ik het niet zozeer hebben over de inhoud van zijn artikel (wat middels deze link uitgebreid is terug te lezen), maar wil ik het vooral hebben over de boodschap die hij met zijn volgers deelde.


In zijn artikel neemt hij een diepe duik als het gaat om het gebruik van supplementen, zo heeft hij het over waarom je ze überhaupt zou moeten nemen en het hoe, wat en waarom van zijn eigen supplementen protocol. Los van deze waardevolle inhoudelijke informatie, begint hij zijn intro vooral over zijn persoonlijke ervaring als 'expert' met daarbij de volgende claim:

"Het aantal mensen dat geen idee heeft waarom ze iets, als supplementen, nemen is schokkend."

Door mijn persoonlijke ervaring als coach en consultant kan ik beamen dat veel van deze claim en het scenario dat hij verder beschrijft, ook overeenkomen met mijn eigen ervaringen in de praktijk.


In de rol van natuurgeneeskundig therapeut/functionele geneeskunde coach, heb ik het regelmatig meegemaakt dat mensen met allerlei supplementen komen aanzetten, met als vraag of ik er even doorheen kan kijken. Daarnaast, heb ik ook vaak de vraag gekregen of ik even van een afstand zou kunnen bepalen wat iemand nodig heeft en of ik even wat zou kunnen bestellen. 

In het begin van mijn professionele loopbaan, heb (ook) ik de fout gemaakt om hierop in te gaan, maar waarom ik dit niet meer doe heeft meerdere redenen en de belangrijkste twee vind ik belangrijk om met je te delen:  

  1. Het professionele, complexe vak wat ik probeer uit te oefenen gaat er naar mijn mening om dat mensen zelf eigenaar worden over hun gezondheid. Door het op een presenteer blaadje te geven, zal ik mijn missie hierbij nooit bereiken, waarbij jij zelf de verantwoordelijkheid neemt - en kwalitatief weet te behouden - over jouw gezondheid

  2. Daarbij, komt dat er nog te vaak ondeskundig advies wordt gegeven, wat de gelegenheid geeft om mijn "ons" vak te omschrijven als kwakzalvers en ondeskundig. En, daarmee blijven de welbekende instanties in controle en dit gaat weer ten koste van de mens met een hulp-/zorgvraag.   

Daarom is mijn stelling, net als in dit artikel, dat supplementen weloverwogen genomen moeten worden. Weloverwogen houdt voor mij in:

"Dat je zelf het stuur in handen neemt, en je deskundig laat informeren over het gebruik van supplementen (en/of medicijnen), en zelf de beslissing maakt waarom je wel of niet overgaat tot het gebruik ervan. (Dat houdt dus ook in dat je laat informeren over de mogelijke bijwerkingen.)"

Supplementen staan daarmee dus niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van waar jij met je gezondheid naartoe wilt!


Wil je door een coach als mij geholpen worden? Dan bestaat een 1-op-1coaching-sessie uit een uitgebreide intake waar o.a. levensstijl gewoonten, trainingsregimes, slaappatronen en een hele reeks andere zorgen over jouw gezondheid worden doorgenomen om zo te kijken waar winst valt te boeken. En, waar nodig wordt aanvullend onderzoek gedaan, dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bloed-, speeksel-, en/of ontlastingsonderzoek zijn. Vervolgens, brengen we de bevindingen hieruit in de praktijk door met elkaar aan de slag te gaan op leefstijl aspecten als voeding, beweging en slaap.  


Mede doordat veel van deze kosten voor eigen rekening zijn of slechts deels worden vergoed gaan mensen over tot andere, niet-gefundeerde strategieën. Ondanks, dat ik elke poging tot preventie maatregelen van een individu ten zeerste aanprijs, is het verbazingwekkend om te zien dat veel mensen niet weten waarom ze het exact nemen en wat ze tot zich nemen:

Een doorsnee artikel over "X" supplement zorgt er al voor dat veel mensen naar een willekeurige winkel gaan, waar supplementen te koop zijn, zonder enig idee te hebben welke (biochemisch actieve) vorm ze moeten nemen en waar deze exact voor dient.

Hiermee doel ik niet zozeer alleen op supplementen, maar ook op allerlei voorgeschreven medicijnen van de huisarts in de vorm van antibiotica, NSAID’s, de pil etc. Het aantal mensen dat geen idee heeft waarom ze iets nemen of zelfs het wel weten maar toch blijven nemen, is daarom schokkend. Context, timing, hoeveelheid het zijn slechts enkele variabelen die van belang zijn voor effectieve behandeling en gezondheidsbevordering. 


Mijn doel is dus vooral awareness en eigenaarschap creëren. En, kijk naar de lange termijn en kies bijvoorbeeld voor een 'hybride oplossing', waarbij jouw coach je in staat stelt om gaandeweg het aan jou zelf over te laten. Want ondanks de 'expertise' van mensen zoals ik, jij hebt de antwoorden ten aanzien van jouw persoonlijke gezondheidsreis.


En, weet je het niet of ben je niet in de situatie om begeleiding te krijgen?

Luister dan gewoon vooral naar je onderbuikgevoel en onderhou er een gezonde levensstijl op na, die o.a. kan bestaan uit het eten van veel en verschillende planten, geef prioriteit aan slaap, hydrateer met alleen het beste water, beweeg en krijg dagelijks een dosis vitamine D binnen doormiddel van dag-/ en zonlicht. En, vraag jezelf nog eens af: Waarom heb IK een supplement nodig? '

*Belangrijke Disclaimer: De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.Meer over Rick weten? Rick van den Tempel, MSc., heeft een master in bewegingswetenschappen, en is gespecialiseerd als functioneel geneeskunde coach, waarbij hij zich richt op de toegepaste, en functionele wetenschap van een gezond, vitaal en gelukkig leven. Zijn aanpak is gericht op het verlengen van de levensduur - het uitstellen en voorkomen van het begin van chronische ziekten - waarbij tegelijkertijd ook de kwaliteit van het leven wordt gewaarborgd. Om dit te kunnen doen, verdiept Rick zich continu in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de gezondheidswetenschap. Als 'gezondheidsexpert' vertaald Rick veelal onbekende, maar fundamenteel belangrijke thema’s als de biochemie, inspanningsfysiologie, microbiologie, endocrinologie, immunologie naar praktische toepassingen.

60 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven