Gisteren verscheen in Editie NL een reportage over de rol van vitamine K bij het Coronavirus. In deze reportage werd gerefereerd naar een onderzoek waarbij gekeken is naar het verband tussen het Corona virus en een positieve rol van vitamine K. Het bleek dat ‘vitamine K een oplossing voor patiënten met COVID-19 kan zijn, dit mede door de ontdekkingen gedaan met de onderliggende ziektemechanismen bij het virus’.
Vitamine K tekort bij Corona patiënten
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met COVID-19 die met lage zuurstofconcentraties werden opgenomen een veel lagere vitamine K-gehalte in het lichaam hadden dan een controlegroep zonder het Corona virus. Ook blijken patiënten die overleden aan COVID-19 of moesten worden beademend op de ICU een veel ernstiger vitamine K tekort hebben dan degenen met milder verlopende COVID-19 in CWZ. De resultaten van 123 patiënten met COVID-19 zijn vergeleken met een controlegroep van 184 personen zonder corona van wie data in eerdere studies zijn verkregen.
Wat is vitamine K?
Het is niet vaak dat je een voedingsstof vindt waar bijna iedereen baat bij heeft. Maar ondanks dat vitamine K minder bekend is, en eerlijk gezegd ondergewaardeerd, zijn rol is omvangrijker dan je zult denken. Vitamine K speelt o.a. een rol bij:
de cognitieve functie (lees: jouw motivatie, focus en gedachtes);
de bot gezondheid;
ontstekingen kan verminderen en;
de bloedstroom kan verhogen.
Vitamine K doet dit allemaal, daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen rijk aan vitamine K toe te voegen aan jouw voedingspatroon en waar nodig het extra toe te voegen door voedingssupplementen. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die oorspronkelijk werd genoemd omdat het een rol speelt bij de vorming van bloedstolsels [1]. Zijn belangrijkste functie is de activering van een tiental verschillende eiwitten die essentiële functies in het lichaam vervullen. Dit betekent dat deze eiwitten in hun inactieve vorm zijn totdat K2 langskomt en ze activeert voor gebruik.
Wat doet vitamine K?
Mensen krijgen vitamine K binnen via de voeding en nemen het op in het maagdarmkanaal. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Het doet echter meer: vitamine K activeert ook eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en mogelijk ook voor gezonde longen. Mensen die bloedverdunners van de trombosedienst gebruiken, mogen geen vitamine K innemen.
Vitamine K1 en K2
Er zijn twee soorten vitamine K: Vitamine K1, fylloquinon en Vitamine K2, menachinonen.
Vitamine K1 is de minder actieve vorm, met als belangrijkste rol bloedstolling. Groene bladgroenten en bepaalde plantaardige oliën zitten boordevol K1.
Vitamine K2 is de actievere vorm - degene die de meeste goede dingen doet die hieronder verder worden beschreven. Je vindt het in dierlijke lever, gefermenteerd voedsel en gras(gevoerde) boter. Net als K1 gaat ook K2 naar je lever, maar het wordt snel naar verschillende delen van je lichaam gestuurd om verschillende functies uit te voeren.
Dus als je een tekort aan K1 hebt, houdt je lever vast aan K2 om aan zijn behoefte aan deze voedingsstof te voldoen, waardoor K2 zijn werk in het lichaam niet kan doen. Daarom is ook dat de meeste onderzoeken zijn gericht op vitamine K2. Vitamine K2 ondersteunt alles, van botdichtheid tot geheugen. Vitamine K2 wordt zelfs aangetroffen in enkele van de hoogste concentraties in de hersenen, waardoor dit een essentiële voedingsstof is voor de algehele cognitieve functie. [2] [3]
Vitamine K2 omvat een familie van 13 moleculen die menachinonen (MK's) worden genoemd, en hiervan zijn MK-4 en MK-7 de belangrijkste. Gratis tip: Met andere woorden, zoek naar die twee wanneer je beslist over een kwaliteitssupplement.
MK-7 is de meest biologisch actieve vorm van vitamine K2, met een halfwaardetijd van drie dagen, waardoor het gemakkelijker wordt om consistente bloedspiegels op te bouwen. [4]
Wat zijn de grote voordelen van vitamine K2?
Voordelen van voldoende K krijgen zijn onder meer:
Sterkere botten. K2 bevordert de botdichtheid. Jouw botopbouwende proteïne osteocalcine is afhankelijk van vitamine K om calcium te binden voor transport naar uw botten. Dit stimuleert de mineralisatie en houdt de botten sterk. [5]
Een vitaal cardiovasculair systeem. Zonder dat vitamine K calcium naar je botten transporteert, kan calciumplaque je bloedvaten opbouwen, wat de weg vrijmaakt voor hartaandoeningen. [6] Een meta-analyse van 30 studies associeerde arteriële verkalking met een toename van 300-400 procent in cardiovasculaire gebeurtenissen. [7] K2 zorgt ervoor dat uw bloed blijft stromen en uw bloedvaten soepel blijven.
Weerbaarheid en veerkracht. Vitamine K2, specifiek als MK-4, bestrijdt ontstekingen en versterkt je immuuncellen, waardoor je ziekteverwekkers beter kunt bestrijden. [8]
Geheugen en motivatie. Het eten van meer vitamine K-rijk voedsel verscherpte het geheugen en verhinderde dementie bij oudere volwassenen. [12]
Waarom hebben veel een vitamine K tekort?
Onze voorouders kregen vroeger grote hoeveelheden vitamine K uit bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen en orgaanvlees, maar naarmate ons voedingspatroon is veranderd, eten de meeste mensen steeds minder tot niet veel van dit soort voedingsmiddelen.
Ook al is het een in vet oplosbare voedingsstof, die meestal sneller in het lichaam wordt opgeslagen, je slaat eigenlijk maar in kleine hoeveelheden vitamine K op en hierdoor kan het lichaam ook juist sneller uitgeput raken als je niet regelmatig vitamine K binnenkrijgt. [13]
Natuurlijk krijg je K2 uit je dagelijkse maar de meesten van ons consumeren gewoon niet genoeg vitamine K-bevattende voedingsmiddelen om een ​​consistent niveau te behouden. Voor optimale niveaus, wil je dagelijks rond de 150-320 mcg vitamine K tot je nemen.
Ernstige vitamine K tekorten zijn zeldzaam. Dat gezegd hebbende, zouden de cellen van de meeste mensen baat kunnen hebben bij meer vitamine K en zouden ze er goed gebruik van maken.
Wat zijn kenmerken van een Vitamine K tekort?
Gebreken komen vaker voor als je vitamine K-antagonisten (medicatie) gebruikt, en aanzienlijke leverschade (o.a. door overmatige alcoholgebruik) of een leverziekte hebt, of als je te maken hebt met een malabsorptiestoornis, zoals inflammatoire darmaandoeningen. [14]
Verder zijn dit de belangrijkste kenmerken van een Vitamine K tekort:
Problemen met bloedstolling
Gemakkelijk blauwe plekken en bloeden
Neusbloedingen
Bloedend tandvlees
Bloed in uw urine of ontlasting
Zwarte ontlasting
Zware menstruatiebloeding
Vitamine D en K
Vitamine K werkt het nauwst samen met vitamine D voor de gezondheid van de botten, de arteriële gezondheid en een sterker immuunsysteem. [15] Het verhogen van de vitamine D-inname zonder vitamine K kan zelfs schadelijk zijn. Wanneer jij vitamine D verhoogt zonder voldoende vitamine K, verhoog je mogelijk de calciumophoping in jouw bloedvaten en de weke delen. Dit heeft invloed op de elasticiteit van de aderen en kan leiden tot arteriële verkalking, ook bekend als potentieel voor hartaandoeningen. [16]
Opkomend onderzoek toont de synergetische effecten van alle vier in vet oplosbare vitamines: A, D, E en K. Er kunnen problemen optreden als u er niet één of meer in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt. Het aanvullen met therapeutische doses vitamine D vereist ondersteunende niveaus van vitamine A, E en K of je riskeert een tekort aan een of meer van deze in vet oplosbare vitamines. [18]
Dus stapel A, D, E en K, of haal ze allemaal uit je dieet. Met gras gevoed orgaanvlees zoals lever en nier is waarschijnlijk de eenvoudigste optie om A, D, E en K tot je te nemen. Wanhoop niet - je kunt orgaanvlees best lekker maken.
Lees anders de K-suppletie hieronder en bekijk deze handleiding voor het aanvullen van andere vet oplosbare vitaminen A, D en E.
Vitamine K tekort aanvullen uit voeding?
Zoals veel voedingsstoffen, werkt vitamine K het beste als je het inneemt met andere in vet oplosbare vitamines en andere 'co-factoren'. De volgende voedingsmiddelen zijn goede tot uitstekende bronnen rijk aan vitamine K:
Boerenkool
Mosterdgroenten
Snijbiet
Natto (gefermenteerd soja)
Spinazie
Broccoli
Gefermenteerde producten als zuurkool en kimchi
Spruitjes
(Runder)lever en orgaanvlees
Ganzenlever (pasta)
Kip
Groene bonen en erwten
Pruimen
Kiwi
Avocado
Aanvullend suppleren: hoe kies ik een vitamine K Supplement?
Wil jij aan de slag met supplementen. Bij voorkeur nadat je dit onderzocht hebt!
Om dan het meeste uit jouw vitamine K-supplement te halen, moet je rekening houden met de volgende 6 fundamentele zaken:
Kies de juiste vitamine K: zoek naar vitamine K-supplementen met K1 en K2 met zowel MK-4 als MK-7 op het etiket. Als je er geen kunt vinden met MK-4, ga dan voor een supplement met MK-7 en verhoog je consumptie van grasgevoerde boter en lever. Zie hieronder mijn kortingscode voor kwalitatief goede supplementen.
Bouw een stapel op: magnesium, zink en boor kunnen helpen bij de opname en het gebruik van vitamine D en K. Je kunt enkele D-supplementen vinden met deze cofactoren al inbegrepen.
(Her)overweeg welke medicatie je gebruikt: als je bloedverdunners zoals Coumadin (warfarine) gebruikt, overleg dan met je arts voordat je vitamine K aanvult.
Eet je vet: neem voor maximale opname altijd vitamine K en andere in vet oplosbare vitamines met een vetbron.
De dosis: je wilt 2000 mcg / dag K1 en K2, waarvan ten minste 100 MK-7 is. De rest zou MK-4 moeten zijn. In dit artikel vindt u goede bronnen van vitamine K en andere belangrijke vitamines en mineralen.
Combineer vitamine A, D en K: deze vitamines zijn complementaire vetoplosbare vitamines, die samenwerken voor ondersteuning van het immuunsysteem, het hart en de botten. Je kunt deze samen nemen in dit supplement: Vitaminen A-D-K.
Commentaires