top of page

Coronavirus: levenstijltips tegen besmettingsgevaar

Bijgewerkt op: 1 jun. 2020

Nu het Coronavirus ook hier in Nederland steeds actueler is, wordt de oproep om advies ook urgenter. Mensen in mijn omgeving vragen dan ook wat zij kunnen doen om de potentiële kans op besmetting te voorkomen. Immers, voorkomen is beter dan genezen! Mijn doel van dit artikel is daarom om juist hierop in te zoomen zodat je zelf de regie in handen kunt nemen.


Het Coronavirus

Virussen en daarmee dus ook het Coronavirus, is op te delen in diverse stadia. Variërend van mild tot uiteindelijk zeer sterk, waarbij de milde variant overeenkomt met griepachtige klachten als een verkoudheid en/of niezen. Ondanks dat dit soort klachten verder relatief ongevaarlijk zijn kunnen deze wel aanleiding geven tot verhoogde aandacht.


Bij eventuele aanhoudende klachten en/of snel versterkende klachten is de noodzaak tot actie nodig! In het geval van het Coronavirus kan namelijk sprake zijn van een zeer sterk pathogene reactie, dit kan ernstige longontstekingen veroorzaken met alle slechte gevolgen van dien. In zo'n geval spreken we van een disfunctionele immuunreactie waarbij er door het virus reacties worden uitgelokt die buiten proportionele reacties aan kunnen richten.


Om je dus niet onnodig verder druk te maken en de regie in handen te nemen, zou je dit artikel als leidraad kunnen nemen om het risico tot een eventuele en mogelijke besmetting te minimaliseren.**


De mogelijke oorzaken en gevolgen?

In de basis hoeft er namelijk niks mis te zijn met een virus, echter op het moment dat het immuunsysteem (lees: Jouw natuurlijke afweersysteem tegen indringers en buitenstaanders") zich aangevallen voelt, in dit geval door bijvoorbeeld het Coronavirus, is het lichaam genoodzaakt om sterk verhoogde niveaus van ontstekingsreacties te produceren. Deze reactie is beschermend, maar brengt naast de baten ook wel kosten met zich mee.


De vraag is, kun je deze kosten ook betalen? Het antwoord? Dat ligt er aan hoe sterk jouw immuunsysteem is (lees: de mate van afweer) en, of je over voldoende en van het juiste aan energie beschikt. Als het antwoord daarop ja is, dan beschik je over een gezond functionerend immuunsysteem die om kan gaan met de omstandigheden en zich beperkt tot hoogstens milde (corona)virus klachten.


Is het antwoord, nee? Dan beschikt het lichaam over te weinig energie, veerkracht en kan het de noodzakelijk weerstand niet bieden. Hierdoor schiet het immuunsysteem in een soort van 'overdrive' en zie hier de verklaring voor de potentiële gevolgen, als een (ernstige) longontsteking. Kortom, de kosten zijn hoger dan de baten. Anders gezegd, de reactie van het immuunsysteem om zich af te weren is te heftig en zwaar waarbij het lichaam over te weinig energievoorraad beschikt om de aangerichte schade te kunnen beperken.


Dit verklaart onder andere ook waarom een 'gezond' persoon met een normaal functionerend immuunsysteem de milde Coronavirussen klachten kan overkomen, maar ouderen mensen en/of mensen met comorbiditeiten zoals diabetes of hart- en vaatziekten vaak kwetsbaarder zijn. Dit omdat ze vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.


Investeer in een effectieve immuunreactie door voldoende energie

Het is dus cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een pathogeen, zoals het Coronavirus of een bacterie, ons lichaam binnendringt. Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen infiltreert, snel repliceert en een enorm, intense immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol wordt weerstaan.


De oplossing? Wat kun je zelf doen?

Dat is investeren in het feit dat de noodzakelijke energie voorhanden is zodat je kunt acteren. Zorg dus in een tijd als deze voor de juiste en voldoende energie. Garanties zijn er niet, maar zodra je goed voor jezelf zorgt ben ik overtuigd van het vermogen van ons lichaam en dat je wordt beloond met een krachtig immuunsysteem die opgewassen is tegen een virus als het Coronavirus. Investeer daarom de komende tijd door consequent de volgende zaken toe te passen in je dagelijks leven:


Pas één of meer dan de volgende Levensstijltips toe:

Investeer in je algehele leefstijl. Een belangrijke factor in onze maatschappij is stress. Stress veroorzaakt verhoogde spiegels van cortisol. Ondanks, dat cortisol vaak negatief wordt uitgelegd, heeft het een vitale functie voor het lichaam. Cortisol speelt namelijk een belangrijke rol in onze immuunreactie en zorgt samen met vitamine-D en essentieel vetzuren (o.a. Omega 3 en 6), voor het op tijd beëindigen van een immunologische ontstekingsreactie. De lichaamseigen cortisolproductie en de gevoeligheid voor cortisol kun jij positief beïnvloeden en daarmee positief 'tunen'.


Je kunt dit doen door enkele van deze eenvoudige leefstijltips toe te passen:

  1. Kies voor energiegevende activiteiten versus energievragende activiteiten. Zorg voor voldoende stressreducerende en energiegevende activiteiten, dit kan zijn door te sporten, een sauna te nemen, maar ook een massage, meditatie of ademhalingsoefeningen helpen voor het verlagen van stress. Alles mag en kan zolang het jou maar de noodzakelijke ontspanning brengt waardoor je jouw lichaam van de nodige, nieuwe energie voorziet.

  2. Voeding: Antivirale stoffen uit kruiden. Het Coronavirus kan worden afgeremd met anti-virale stoffen. Anti-virale stoffen vindt je voornamelijk in allerlei diverse soorten kruiden. Het meest simpele en eenvoudige advies wat ik daarbij kan geven is door extra goed te letten op dat je veel, en in ieder geval meer dan normaal, (biologisch) plantaardig voedsel tot je neemt. Gebruik daarbij veel diverse soorten kruiden door je maaltijden, maar ook door gedurende dag diverse soorten kruidenthee te drinken. Daarnaast, in geval van potentiële ontstekingsreacties zijn voedingstoffen rijk aan antioxidanten enorm belangrijk. Antioxidanten optimaliseren je weerstand en beschermen je daarmee in tijden waar ons immuunsysteem een extra steuntje in de rug kan gebruiken.

  3. Extra voedingstoffen: Vitaminen, mineralen en vetzuren voor een optimale immuunreactie*. De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk. Een vitamine C-tekort kan leiden tot een inadequaat functionerend immuunsysteem. Daarbij adviseer ik bij mijn cliënten vaak de liposomale variant, de werkzame stof van vitamine C is daarmee ingekapseld in liposomen. Dit zijn microscopisch kleine vetbolletjes die de vitamine C omhullen en beschermen. Door deze beschermlaag van liposomen wordt de vitamine C niet afgebroken in het maag-darmkanaal, zoals grotendeels bij gewone tabletten of poeders vaak wel gebeurt. Hierdoor wordt het direct opgenomen in de bloedbaan. Ook voldoende aanmaak van de super-antioxidant glutathion is enorm belangrijk. Dit kun je onder andere doen door je algehele mineralen status te verhogen waarbij chroom, zink en selenium vooral belangrijk zijn voor het reguleren van de immuunreactie. Daarnaast is voldoende vitamine D en de vetzuren (EPA en DHA) noodzakelijk. Dit alles voor het op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. Voldoende inname van vette vis, schaal- en schelpdieren, noten, zaden en/of algen, plus eventuele aanvulling met suppletie is een mogelijkheid. Vitamine D maken we aan onder invloed van de blootstelling aan zonlicht op onze huid, maar in deze tijd van het jaar en in de wetenschap dat we steeds meer binnen zitten, is het wellicht een optie om suppletie van vitamine D extra tot je te nemen. *

  4. BONUS: Een koude douche voor de activering en juiste alertheid van jouw immuunsysteem. Neem regelmatig een koude douche (30 tot 60 seconden is al voldoende), want een intense prikkel als deze zorgt voor een positieve vergroting van de cortisolgevoeligheid;



 

*Belangrijke Disclaimers:

  • * Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • Hebt je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • **De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.


 

Meer over Rick weten? Rick van den Tempel, MSc., heeft een master in bewegingswetenschappen, en is gespecialiseerd als functioneel geneeskunde coach, waarbij hij zich richt op de toegepaste, en functionele wetenschap van een gezond, vitaal en gelukkig leven. Zijn aanpak is gericht op het verlengen van de levensduur - het uitstellen en voorkomen van het begin van chronische ziekten - waarbij tegelijkertijd ook de kwaliteit van het leven wordt gewaarborgd. Om dit te kunnen doen, verdiept Rick zich continu in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de gezondheidswetenschap. Als 'gezondheidsexpert' vertaald Rick veelal onbekende, maar fundamenteel belangrijke thema’s als de biochemie, inspanningsfysiologie, microbiologie, endocrinologie, immunologie naar praktische toepassingen.

473 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page