top of page

3 stappen op weg naar jouw waarom voor een gezond en betekenisvol leven

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2021

Eens in de zoveel tijd publiceer ik graag op persoonlijke titel een blog met daarin mijn persoonlijke gedachtes en ervaringen. Los van al mijn wetenschappelijke kennis voor een gezond leven, deel ik graag mijn (subjectieve) lessen die ik heb mogen opdoen. Deze heb ik zelf mogen opdoen door vooral te luisteren naar voor mij inspirerende mensen, en via deze weg deel ik ze graag met jou om zo elkaar te helpen bij de dagelijkse uitdagingen die we allen op ons pad tegenkomen.

 

Intro


Eén van die inspirerende mensen die ik volg is Simon Sinek. Het werk dat hij produceert, door o.a. het schrijven van zijn boeken ervaar ik als zeer authentiek en leerzaam. In o.a. het boek find your why, roept hij de lezer op om op zoek te gaan naar: Jouw waarom. In zijn boek find your why, roept hij de lezer op om op zoek te gaan naar deze kernvraag met als doel om daarmee echt betekenis te geven aan je leven en waarde toe te voegen aan je omgeving en daarmee de wereld. Op een subtiele wijze, spreekt hij (on)bewust daarbij de lezer ook aan om op zoek te gaan naar de ‘ware' menselijke waarden, waardes waarmee je o.a. jouw weg (terug) kunt vinden naar jouw dromen en passie(s).

 

Kort filmpje met daarin de uitleg van Simon Sinek zelf over het belang van het vinden van jouw waarom

 

1. Definieer jouw menselijke (kern)waardes

Door 2-3 menselijke kernwaardes te definiëren, creëer je richting ten aanzien van jouw waarom. Uit eigen ervaring, zorgt het formeren van deze kernwaardes ook voor rust, want ze zijn voor jou zo fundamenteel dat ze ook vaak als universeel en natuurlijk worden beschouwd, het leidt tevens tot 'connectie' tussen mensen en in gemeenschappen. ‘Ware’ menselijke waardes als authenticiteit, integriteit, maar ook liefde(vol) en zorg(zaam) zijn enkele van deze universele en natuurlijke waarden.


Dat brengt mij bij de volgende stap op weg naar jouw waarom:


2. Pas deze menselijke waardes dagelijks en onvoorwaardelijk toe

Hoe klein de activiteit in jouw dagelijks leven ook is, of het nou werk of privé betreft, eenmaal jouw kernwaardes gedefineerd zul je merken dat je ze eigenlijk overal wel kunt toepassen. Hierin ligt ook juist de kracht verborgen op weg naar jouw waarom. Het vraagt oefening (en discipline) om ze vervolgens ook echt toe te gaan passen. Daarbij toets je ook gelijk hoe belangrijk deze waardes nu echt voor je zijn.


Laat mij een voorbeeld geven op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Waardes die voor mij altijd belangrijk zijn geweest, zijn waardes als zorgzaamheid en integriteit. De eerste zal je wellicht niet verbazen gezien mijn werk als gezondheidsprofessional (zorgen voor de medemens), en de tweede is wellicht ook niet verwonderlijk omdat ik het enorm belangrijk vind dat mensen op mij kunnen bouwen (ik zeg wat ik doe, ik doe wat ik zeg). Echter, heb ik gemerkt dat het in de praktijk toepassen van mijn waardes vraagt om de bereidheid om ook echt te gaan staan voor jouw waardes want in de 'echte mensenwereld' ziet het er toch allemaal wat anders uit. Als net afgestudeerde, kwam ik jong, onwetend en ambitieus terecht in een gezondheidssysteem die ik niet begreep, één waar ik dacht dat het ging om het helpen van de (mede)mens, stond deze helemaal niet centraal. En, wat doe je dan met die mooie geformeerde menselijke waardes van je? Ik kwam er achter dat waardes als zorgzaamheid en integriteit niet op zichzelf stonden. Zorg zonder liefde is geen ‘echte’ zorg, maar eerder klinisch en afstandelijk. En, integer was het ook verre van, want die persoon werd niet gezien als medemens, maar als 'product' en daarmee een verdienmodel.


Wat je wellicht herkent vanuit jouw dagelijks leven, is dat de menselijke waardes je ook in een spagaat kunnen brengen, want soms is het zeer moeilijk om jouw waardes toe te passen in de omgeving waar jij je in bevindt.


3. Gun jezelf een leven te leren

Dat brengt mij bij de complexiteit van het toepassen, doen en daarmee doorleven van je menselijke waardes om daarmee jouw waarom in de praktijk te kunnen brengen. Wie jij bent en waarom jij dat bent, gaat namelijk niet van de ene op de andere dag. Het is een proces.

Door omstandigheden, zijn onze 'ware' menselijke waarde als zorg, integriteit en liefde niet altijd zichtbaar, toch ben ik ervan overtuigd dat waarden als deze, echt en van jongs af aan in ieder mens opgeborgen liggen. Voor een belangrijk deel is dit afhankelijk van je opvoeding, de cultuur waarin je leeft en de levenservaringen die je meemaakt. Ouders, broers, zussen, familie, vrienden, collega's alles speelt in op elkaar. Van generatie op generatie wordt dit doorgeven, wat daarom ook vaak zorgt voor diepgewortelde (voor)oordelen. Mede doordat het zo diepgeworteld is accepteren we ook het leed en de drama die hierbij om de hoe komt kijken. Jaloezie, hebzucht, verdriet, angst het zijn slechts enkele 'symptomen' die voortkomen uit een vorm van disconnectie. Waar je als baby de natuurlijke connectie voelt door de liefde en zorg van je ouders, kan deze na verloop van tijd in veel van de gevallen vervagen.


Wat ik vooral probeer te zeggen, gun jezelf de tijd. Je mag een leven vol leren, dus ook het toepassen van jouw menselijke waardes en daarmee jou waarom in dit leven: Het is een 'ongoing' proces, gun jezelf de reis naar een betekenisvol leven, jouw waarom!


 

O.a. met dit artikel hoop ik je op te roepen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen over jouw gezondheid en daarmee eigenaarschap te nemen over je eigen leven, waarmee je vrijheid en onafhankelijkheid voor jezelf creëert. 


Van EGO naar ECO-denken, doen en handelen: In een ECOsysteem is er ruimte voor het individu en de collectiviteit in zijn geheel. Door persoonlijke lessen, weet ik dat je middels een gezonde levensstijl weer jezelf wordt en daarmee ontdek je weer wie jij echt bent. Door te luisteren naar jezelf, ontdek je vanzelf wie en wat er in jouw verbogen zit. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen, dus ook jij, unieke levensvaardigheden en wijsheid bezit.  

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page