top of page

Moe, futloos en weinig energie na corona? 3 Richtlijnen voor meer energie!

Bijgewerkt op: 3 jun. 2021

Ik tref op dit moment veel mensen in mijn praktijk die na een corona infectie kampen met naweeën als vermoeidheid, fut- en energieloos en overmatige spierpijn. Vaak krijg ik de vraag waar komt die vermoeidheid vandaan? Hoe lang duurt het nog? Maar belangrijk nog hoe kom ik ervan af? In verband met de huidige urgentie, ga ik hier graag dieper op in en geef ik je een aantal praktische tips om je energie de nodige boost te geven.


Als orthomoleculair therapeut is de vatbaarheid, het verloop en de uitkomst van virusinfecties, zo ook het coronavirus, vaak sterk samenhangend met tekorten aan mineralen, vitamines en andere essentiële nutriënten. Doordat in het geval van het Coronavirus sprake kan zijn van een zeer sterk ziekteverwekkende reactie, wat onder andere kan leiden tot ernstige longontstekingen kan dit allerlei neveneffecten veroorzaken. Na herstel zorgen deze neveneffecten voor 'zeurende' schade die vaak onvoldoende aandacht krijgen na het ziekteproces. Hier kunnen we vanuit de orthomoleculaire invalshoek zeker wat aan doen. Deze preventieve zorg biedt uitkomst om je niet onnodig verder druk te maken en de regie in handen te nemen, zodat jij je weer als vanouds kunt gaan voelen.

Waar komt die vermoeidheid vandaan?

Nog even terug naar de oorzaak, voordat we naar de oplossing kunnen gaan. In de basis is er niks mis met je, echter na infectie heeft het lichaam en jouw immuunsysteem enorm veel werk moeten verzetten om het genezingsproces in te zetten. De bijbehorende neveneffecten - waaronder sterk verhoogde niveaus van ontstekingsreacties - brengen zowel kosten als baten met zich mee, want ondanks dat deze reactie nuttig is kost het simpelweg ook enorm veel energie.

Energie die tijdens de corona infectie gebruikt is, kom je nu tekort om verder herstel in te zetten. Je valt terug omdat de benodigde 'gereedschap' is opgebruikt waardoor je klachten als spierpijn, vermoeidheid en algehele malaise ervaart. Vandaar ook dat we de vatbaarheid, het verloop en de uitkomst van virusinfecties - zo ook het coronavirus - vaak sterk samenhangt met tekorten aan specifieke mineralen, vitamines en andere essentiële nutriënten. De belangrijkste die ik in mijn praktijk zie zijn in het geval van corona vaak vitamine D, C en zink.

Het antwoord van jouw klachten ligt dus vooral in het feit dat jouw lichaam is uitgeput door de inspanning tijdens de corona infectie en de mate van energievoorraad voordat je de infectie kreeg. Lees vooral ook nog eens mijn Corona blog die ik al op 25 Februari 2020 schreef (!), toen de corona pandemie net uitbrak.

Wat kan ik er aan doen?

Investeren in een fundament zal zorgen dat er weer voldoende energie voorhanden is zodat je weer energiek voor de dag kunt komen. Zorg dus in een tijd als deze voor de juiste en voldoende energieboosters. Garanties zijn er niet, maar zodra je goed voor jezelf zorgt heb ik van dichtbij mogen ervaren dat het vermogen van ons lichaam ons nooit in de steek laat!


Investeer daarom de komende tijd eens consequent in de volgende zaken:


1. Overweeg voedingssupplementen!

Het nemen van supplementen om deze tekorten op te heffen leidt tot een milder verloop danwel het helpt om uit deze 'dip' te komen. Bijwerkingen van deze extra voedingsstoffen - in de vorm van supplementen - zijn er vaak niet in tegenstelling tot medicatie. De belangrijkste onderzochte zijn op dit moment: Vitamine D, Zink, Quercetine en Vitamine C. Naast deze immuun-/afweerboosters is het belangrijk om meer energie in het lichaam te krijgen. Dit kan met stoffen als Q10, Ribose, NAC en Carnitine*.

2. Voeding: eet de regenboog!

De meest voorkomende voedingsstof tekorten hangen vaak samen met het feit dat veel voedingspatronen eenzijdig zijn en bovendien vaak bewerkt voedsel bevatten. Daarom adviseer ik je om minimaal 350-500 gram groente toe te voegen aan je dagelijks voedingspatroon en daarnaast 1-2 stuks fruit per dag te nuttigen. Bij voorkeur biologisch, lokaal en seizoensgebonden. Er zal niet direct effect zijn, maar over de lange termijn is dit de absolute basis waarop je kunt bouwen.

3. Leefstijl: Ga naar buiten!

Verder is er ook een verband tussen specifieke tekorten en de levensstijl. Naast voeding is het dan ook belangrijk om vooral naar buiten te gaan. Zeker nu de lente in aantocht is kun je eenvoudig vitamine D scoren en daarnaast helpt dit enorm om het cardiovasculaire systeem - jouw uithoudingsvermogen - een boost te geven. Tot slot, neem regelmatig eens een koude douche (30 tot 60 seconden is al voldoende), want een intense prikkel als deze zorgt voor een positieve vergroting van het natuurlijke afweercapaciteit waarmee je juist ook in de toekomst gezond en energiek door het leven kunt blijven gaan.


Jij bent zelf de oplossing!

Door ervoor te zorgen dat jouw chronische en acute tekorten aan mineralen, vitamines en nutriënten op te heffen middels specifieke voeding en/of supplementen kan jouw immuunsysteem weer optimaal en als vanouds gaan functioneren.

Heb je behoefte aan gerichter advies of suppletie op maat? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.


*Maak vrijblijvend gebruik van mijn 10% Kortingscode voor het kopen van kwalitatief, hoogwaardige supplementen. Zonder orthomoleculair therapeut raad ik nadrukkelijk aan om de veilig, geadviseerde dosering op de verpakking niet te overschrijden.


Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • Hebt je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.Comments


bottom of page