top of page

HPV-virus? Help jouw lichaam onrustige cellen verwijderen

Bijgewerkt op: 1 dec. 2023

HPV-infectie - Humaan Papillomavirus, is een veelbesproken onderwerp van vrouwen rond de 30 jaar en ouder. Volgens cijfers van het RIVM zijn bij vrouwen rond de 30 jaar 20 van de 100 vrouwen besmet met HPV. Verontrustende cijfers als je het mij vraagt. Verontrustender vind ik dat er weinig tot geen passend advies wordt gegeven aan vrouwen met HPV. Er is weinig tot geen gezondheid en/of leefstijl advies aan vrouwen wat zij zelf kunnen doen om HPV symptomen op een natuurlijke wijze te elimineren. In deze blog leg ik uit hoe je jouw lichaam een handje kunt helpen onrustige cellen te verwijderen.


Bron: RIVM


Hoe kun je jouw lichaam helpen om onrustige cellen te verwijderen?

Als vrouwen bij mij komen hebben zij al enkele maanden of jaren ervaring met het dragen van het virus. Zo zijn ze al meerdere malen onder behandeling geweest door afwijkingen. Vaak Pap 3A en 3B of soms zelfs Pap 4. Gelukkig ruimt een goed werkend lichaam het HPV-virus bijna altijd binnen 2 jaar weer op. Maar, wat als HPV-virus niet weggaat? En, belangrijker waarom zolang wachten als het sneller kan of dat het juist een belangrijk signaal is van je lichaam om anders naar je gezondheid te gaan kijken.


Als orthomoleculaire therapeut en leefstijlcoach is het mijn vak om systemisch te kijken naar een klachtenbeeld. Om de oorzaak van symptomen te kunnen ontrafelen stel ik altijd de vraag: wat wil het lichaam ons vertellen? Alles heeft invloed op elkaar en een symptoom kent dus ook multifactoriële oorzaken. Wanneer we dan kijken HPV en zijn eventuele ontwikkeling tot baarmoederhalskanker als één van de grootste wereldwijde problemen voor de volksgezondheid, dan is het voor mij niet verrassend dat er een groeiend bewijs is dat juist wijst naar de interactie tussen ons microbioom, het immuunsysteem en het HPV virus.


Wist je dat eigenlijk elke infectie of ziekte wel is terug te herleiden naar onze darm en microben? Google het zelf maar eens en je zult zien dat alles is verbonden aan ons microbioom.


Belangrijke tips tegen het HPV-virus

Om het niet te complex te maken wil ik je adviezen geven wanneer jij te maken hebt met het HPV-virus. Naast het zorgen van een goede immuniteit (afweersysteem), een ‘gezond’ stressniveau, een uitgebalanceerde leefstijl en voldoende Vitamine D* zijn er twee adviezen die wat mij betreft onmisbaar zijn aangaande het thema HPV:


1. Probiotica en prebiotica

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het innemen van probiotica en prebiotica een positieve impact kunnen hebben op het verlagen van het HPV-virus. Groeiend onderzoek op Pubmed (o.a. 1, 2, 3) laat zien dat bepaalde vaginale microbiële stammen, waaronder Lactococcus lactis en Lactobacillus plantarum, een beschermende of pathogene rol spelen bij de carcinogenese van de baarmoederhals na HPV-infectie. Wellicht ingewikkeld, maar dit betekent dat vrouwen met het HPV-virus deze stammen missen, er een tekort aan hebben of juist een overschot aan anderen stammen hebben die juist net niet op de juiste bestemming zijn. Naast het nemen van probiotica kunnen ook prebiotische voedingsmiddelen als witlof en venkel (o.a. rijk aan vezels) een therapeutisch en positief effect hebben bij vrouwen met darmproblemen (4).


Nog even over de probiotica: kies altijd voor een hoogwaardig supplement. Onderzoek bij voorkeur daarbij welke stammen je nodig hebt (hier lees onderstaand meer over). En mocht je in de zoektocht naar supplementen door het bomen het bos niet zien dan heb ik hier alvast de juiste probiotica voor je uitgezocht. Deze probioticum bevat o.a. Lactococcus lactis and Lactobacillus plantarum, die een bewezen beschermende impact hebben op het vrouwelijke geslachtsorgaan (1, 2, 3). Gebruik ricktevo bij het afrekenen als kortingscode voor 10% korting. Jij blij, ik ook want dat betekent dat jij en ik ons voordeel doen met het delen van kennis! :)


2. Darmgezondheid

Het tweede advies en wat mij betreft de belangrijkste komt vanuit mijn grote interesse in ons darm-microbioom. Het verbeteren van jouw darmgezondheid zal het symptoombeeld van het HPV-virus doen verdwijnen (5). Als je symptomen hebt zoals kramp, een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree, huiduitslag, misselijkheid en/of last van vermoeidheid dan lijdt je mogelijk aan voedselovergevoeligheden en -intolerantie(s).


Je kunt proberen om dagelijks veel voorkomende voedingsmiddelen uit jouw dieet te verwijderen, om zo te zien of jouw symptomen verbeteren. De meest voorkomende zijn gluten en lectinen houdende voedingsstoffen als brood en pindakaas, maar ook zuivel is een veelvoorkomend probleem. Als je één of meerdere voedingsmiddelen kunt identificeren dat afname van jouw klachten kan verklaren zul je een positieve verandering in jouw spijsvertering en algehele gezondheid terug zien.


3. Onderzoek naar jouw darmflora

Ik hoor je denken “leuk Rick, maar hoe doe ik dit?”Ik heb ontzettend veel onderzoek gedaan naar onze darmen en voer zelf een darm-microbioom onderzoek en bloedonderzoek uit. Deze onderzoeken op basis van ontlasting en bloed geven zoveel praktische (!) inzichten waarbij ik directe resultaten terug zie bij mijn cliënten. Van prikkelbare darm syndroom (PDS), hormonale klachten tot aan HPV ik zie dat de echte oplossing ligt opgesloten in onze darm-microbioom waarbij ik het uitvoeren van dit soort onderzoeken als ideaal vertrekpunt zie. Zo krijg je inzicht in alle aanwezigen bacteriën en virussen, maar ook de vitamines en mineralen. Ik hoop dat het veel vrouwen, als jij, mag helpen bij het afnemen van het HPV-virus en herstellen van de algehele gezondheid. Persoonlijk vind ik het nog belangrijker dat deze kennis naar virussen als het HPV zal toenemen, waardoor mensen zelf de regie kunnen gaan nemen over hun eigen gezondheid. Op deze manier draag ik daar graag aan bij.


Aan de slag - Weg met HPV-virus

Op zoek naar gezonde 'orthomoleculair-proof' producten?

Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om gezonde voedingsproducten? Of zoek je naar een solide basis en meer inzicht in gezond eten, maar voel je je overweldigd door de overvloed aan goedbedoelde adviezen? In mijn e-boek zet ik voor jou uiteen welke voedingsmiddelen in verschillende mate bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Als je behoefte hebt aan meer richting en wilt weten wat nu werkelijk gezond is, dan is dit e-boek van bijna 50 pagina's iets voor jou. Je leert hoe je de juiste koolhydraatproducten, eiwitbronnen en vetten kunt kiezen in de supermarkt, waar je op moet letten en hoe je hier heerlijke recepten van maakt. De geselecteerde producten zijn afgestemd op de supermarkt bij jou om de hoek, dus het is ook nog eens budgetvriendelijk.


Direct interesse in een oplossing die werkt?

Wil je gericht bloed of darmonderzoek laten uitvoeren om de oorzaak te achterhalen, plan dan hier je consult of onderzoek met mij in. Heb je vragen, neem dan gerust contact met mij op via rick@rickvandentempel.nl. Ik kan je altijd tijdens een eerste consult advies geven op het onderzoek dat bij jouw klachtenbeeld past.


Meest bijpassende diensten op basis van dit artikel: 


Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair therapeut. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.2.741 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page