top of page

Voorkom een vitamine B12 tekort met deze 3 tips!

Tijdens mijn consults spreek ik steeds vaker mensen die er een vegatarische, vegan of flexitarische leefstijl op nalaten. Niks mis mee, de redenen hiervoor zijn begrijpelijk, alleen zijn de consequenties voor ons lichaam niet altijd wenselijk. Eén van de meest gerapporteerde kenmerken bij een meer plantaardige leefstijl is de kans op een vitamine B12 tekort. Naast deze mensen, zie ik in mijn praktijk ook andere mensen met vitamine B12 tekorten. Voldoende redenen om jou in deze blog meer informatie te geven over waar je op moet letten bij een meer plantaardige leefstijl en hoe je vitamine B12 tekorten kunt herkennen. Uiteraard met een aantal praktische tips zodat je preventief met jouw gezondheid aan de slag kunt.


Ons lichaam heeft essentiële voedingsstoffen nodig die ons lichaam zelf aanmaakt of die we juist uit voeding dienen te halen om er voldoende van te hebben om het lichaam goed te kunnen laten functioneren. Vitamine B12 is zo'n essentiële voedingsstof die vaak tekort is bij bijna al mijn cliënten. Een extra belangrijke reden om dit uit je voeding te halen, alleen wanneer je overstapt naar een minder dierlijk voedingspatroon dan is de kans sneller dat je hier een tekort aan hebt aangezien de belangrijkste voeding rijk aan B12 zitten in zeedieren en -planten. Vegan, vegatarisch of flexitarisch? Zaak dus om voldoende zeeproducten als nori, zeewier of zeekraal binnen te krijgen. Daarnaast is een uitgebalanceerde darmflora cruciaal voor de aanmaak van voldoende B-vitamines, als B12. Net als de andere B-vitamines kan B12 worden aangemaakt door sommige specifieke darmbacteriën en is het in grote getalen aanwezig in de dikke darm.


Tip 1: Herken een tekort aan de hand van vitamine B12 symptomen


Net zoals het meten van vitamine D kan zelfonderzoek naar adequate vitamine levels als bijvoorbeeld vitamine B12 bij één of meerdere klachten raadzaam zijn. De functies van vitamine B12 en foliumzuur (ook wel aangeduid als B11) zijn overigens zeer nauw verweven met elkaar. Tekorten van deze (beide) vitaminen zijn dan soms ook moeilijk te onderscheiden.

De belangrijkste symptomen van tekort of gebrek aan B12 zijn:

  • Bloedarmoede

  • Vermoeidheid

  • Rusteloze benen

  • Slapeloosheid

  • Prikkelbaarheid

  • Duizeligheid

  • Neurologische klachten/aandoeningen.


Tip 2: Onderzoek jouw vitamine B12 status

Nu je weet hoe belangrijk vitamine B12 voor je lichaam is, wellicht wel zo handig om te weten of je over voldoende vitamine B12 beschikt om je lichaam optimaal te laten functioneren. Zeker wanneer je herkend in een of meerdere van bovenstaande symptomen die horen bij een B12-tekort.


Wil je weten hoe het zit met jou vitamine B12 spiegels? Dan kan ik je de volgende zelftest aanraden.


Tip 3: Verhoog jouw vitamine-B12 status


Zoals al kort aangegeven is vitamine B12 een essentiële voedingsstof die bijna alleen maar wordt aangetroffen in dierlijke voedingsmiddelen, zoals zeevruchten, vis, vlees en eieren. Wel zijn er kleine hoeveelheden aanwezig in bepaalde soorten zeeproducten als zeekraal en nori. Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, hebben juist daarom grote(re) kans om een vitamine B12 tekort op te lopen.


Tip: Wil je jouw eventuele vitamine B12 tekort gaan bij suppleren met een goed kwalitatief supplement, denk dan altijd aan bio-actieve supplementen, waarbij in tegenstelling bij vele huismerk supplementen het voedingssupplement in jouw lichaam ook echt omgezet en gebruikt kan worden. Afhankelijk van jouw vitamine-B12 status, laat je adviseren over de dosering. Als het gaat om kwaliteit en opneembaarheid, werk ik graag met deze B12 combinatie. Gebruik kortingscode RICK10 voor 10% korting.

Naast bovenstaande voedingsbronnen is dit de voeding die rijk is aan vitamine B12:

  • Asperges

  • Spruitjes

  • Spinazie

  • Broccoli

  • Bladgroenten

  • Peulvruchten

  • Noten

  • Eieren


Tip: Naast het verhogen van deze voedingsmiddelen in jouw dagelijks voedingspatroon is ook jouw darmflora optimaliseren belangrijk. Door het eten van vezelrijke producten als zoete aardappel en gefermenteerde voedingsbronnen als Kimchi of zuurkool, help jij jouw lichaam indirect mee om je lichaam te voorzien van adequate vitamine B12 spiegels.


Gezonde groet,

Rick


 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


  • Bij voorkeur doe je het volgen van de adviezen uit dit artikel op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair therapeut. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page