top of page

Waarom soja slecht is voor je darmen

Bijgewerkt op: 1 dec. 2023

Een steeds grotere groep mensen gaat bewuster om met het eten van zuivel, waaronder lactose en caseïne, en het minderen van vlees. Als vervanger zie je in de supermarkten steeds meer producten op basis van soja ontstaan, denk aan de sojaburgers, sojabonen, alpro-soja en andere zuivelproducten op basis van deze peulvrucht. Het lijkt een goed alternatief voor melk en vlees gezien de grote hoeveelheid eiwitten. Maar wist je ook dat er gezondheidsrisico's verbonden zitten aan het eten van deze producten? Soja wordt namelijk steeds vaker gemaakt van genetisch gemanipuleerde soja, ook wel GMO's genoemd. Wil je meer weten over GMO's lees dan vooral eens dit artikel van OneWorld. Ik leg je in deze korte blog graag uit waarom je het beste geen soja kunt eten vanuit gezondheidsoverwegingen:


1. Er is een steeds sterkere relatie tussen soja en darmklachten

Door de toegenomen vraag is de productie van soja veranderd. Net als bij tarwe wordt steeds meer gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde soja. GMO van soja waarvan het genetisch materiaal dus vervangen is door gebruik te maken van genetische, synthetische technologie. Dit wordt o.a. gedaan zodat deze producten besproeid kunnen worden met bestrijdingsmiddelen (herbiciden) zonder er zelf dood van te gaan. Door genetische manipulatie en chemische bestrijdingsmiddelen zijn de opbrengsten van de oogsten vertienvoudigd maar het effect op je gezondheid is twijfelachtig en nooit goed onderzocht. En, dat dit niet of onvoldoende onderzocht is zal zijn redenen hebben: wetenschappers vermoeden namelijk steeds vaker dat ongefermenteerde sojaproducten, zoals sojamelk, sojayoghurt en tofu het risico op gezondheidsklachten juist verhogen. Ook wordt deze ongefermenteerde soja in verband gebracht met darmklachten en verstoring van je hormoonhuishouding.


2. Het probleem: ongefermenteerde soja!

Niet soja, maar zijn vorm en productie is het probleem. Kortom, deze gezondheidsrisico’s ontstaan wanneer we de juist van origine oorspronkelijke vorm en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en tempeh vervangen met ongefermenteerde sojaproducten. Over dat belangrijke onderscheid ontstaat nogal eens verwarring en daarom blog ik hier regelmatig over om de pijn van het probleem op de juist plek te leggen. Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen. Dit geldt ook wanneer de sojabonen biologisch zijn, het fermentatie proces is hierbij het allerbelangrijkste. Ga in dit geval dus voor gefermenteerde vormen zoals natto en miso.


3. De gezondheidseffecten van lectinen

Soja en andere peulvruchten is eiwitrijk voedsel en wordt daarom bestempeld als geschikte voeding, vooral bij vegetariërs. Helaas bevatten soja en andere peulvruchten ook een hoop anti-nutriënten, waaronder lectinen. Lectinen zijn complexe eiwitten die je darmwand kunnen 'irriteren' en zelfs verhoogd doorlaatbaar maken. Met andere woorden, je darmwand kan opengescheurd worden omdat zij aan een soort van schoenveters knabbelen. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die jouw extra gevoelig maakt en allerlei andere overgevoeligheden veroorzaken. Dit levert allerlei ongewenste ontstekingen op die laaggradig zijn, maar na verloop van tijd leiden tot allerlei gezondheidsklachten.


Het is daarom ook niet voor niets dat de medische wetenschap steeds vaker praat over het feit dat 90% van alle ziektes beginnen in de darm en dat ze leiden tot alle chronische ziektes in onze maatschappij.


Als je dus gevoelig bent voor anti-nutriënten als lectinen dan kun je daar erg moe van worden en ook andere klachten van krijgen. Dit omdat je immuunsysteem continu onnodig actief is wanneer je soja eet. Wanneer je dieet voor een groot deel uit soja en andere peulvruchten bestaat, kunnen deze anti-nutriënten op ten duur schade veroorzaken in je lijf.


Ben jij gevoelig voor soja en peulvruchten?

Wil je weten of jij gevoelig bent voor bepaalde producten zoals soja, zuivel of gluten? En eigenlijk dus precies wilt weten waar jouw darmen blij van worden? Overweeg dan eens om bloedonderzoek te laten doen. Dit geeft je een volledig beeld van jouw darmen.


Wil je eenvoudig aan de slag? Probeer dan eens hoe aangenaam het leven kan zijn zonder soja via mijn product voedingsgids vol inspiratie, zoals sojavrije zuivel vervangers zonder de nadelige effecten!Oh, en mocht je toch kiezen om dit bijvoorbeeld peulvruchten te eten, kijk dan eens of je de peulvruchten kunt koken, weken of wellen. Hiermee neutraliseer je voor een groot deel de anti-nutriënten!


Al met al is en blijft mijn advies in mijn praktijk om voorzichtig te zijn met (teveel) soja en andere peulvruchten en zorg voor diversiteit in jouw voedingspatroon door alle kleuren van de regenboot te eten!
Meest bijpassende dienst op basis van dit artikel:

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.


 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. Aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, worden gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

10.703 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page