top of page
Foto van schrijverRick van den Tempel

Voeding als behandeling van endometriose

Endometriose was afgelopen week groots in het nieuws: ruim 400.000 vrouwen in Nederland lijden aan de ziekte endometriose. De diagnose van endometriose wordt vaak pas laat ontdekt en er is weinig (praktische) kennis over deze ziekte beschikbaar. Tijd om dus over dit onderwerp wat meer te schrijven, want er zijn zeker veel vrouwen met menstruatieklachten en ja, hier is zeker iets aan te doen. Ik behandel in mijn praktijk veel vrouwen met menstruatieklachten, een groots probleem. Blijf nooit doorlopen met je klachten, het is niet oké om maandelijks ernstige pijn te hebben of de deur niet meer uit te kunnen vanwege de pijn.


Wat is de oorzaak van endometriose?

Bij endometriose groeit weefsel - dat lijkt op het baarmoederslijmvlies - buiten de baarmoeder. Endometriose kan zeer pijnlijk zijn, vooral tijdens de menstruatie of ovulatie. Een hormonale verstoring kan ook leiden tot endometriose, waardoor we dit ook premenstrueel syndroom (beter bekend als PMS) of menopauzale klachten noemen. Het ingewikkelde van endometriose is dat het weinig tot geen duidelijke symptomen kan hebben. Toch leidt het vroeg of laat tot o.a. (heftige) pijn tijdens mentruatie of en onvruchtbaarheid. Endometriose gaat meestal gepaard met een ontsteking in het lichaam [1].

Op welke plekken kan endometriose voorkomen?

Endometriose komt meestal voor in de bekkenholte, met als meest voorkomende plaatsen de eierstokken, eileiders en bekkenslijmvlies, maar hoewel het buiten de bekkenholte zeldzamer is, kan endometriose overal in het lichaam voorkomen. Het is uiterst zeldzaam, maar endometriose kan zelfs voorkomen in andere organen zoals de nieren, ogen, lever, alvleesklier, darmen en hersenen.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van endometriose?

Er zijn veel verschillende symptomen die horen bij endometriose. Dit maakt het dat veel vrouwen zich afvragen "heb ik endometriose?". Veel van de symptomen zijn vooral tijdens de menstruatieperiode aanwezig. Sommige mensen met endometriose kunnen ook atypische symptomen ervaren zoals pijn op de borst, pijn in de benen, rectale bloeding of zure reflux. De meest voorkomende symptomen die horen bij endometriose zijn:

  • (Extreme) menstruatiepijn

  • Pijnlijke ovulatie

  • (Chronische) bekken-/rugpijn

  • Een opgeblazen gevoel,

  • Branderig gevoel tijdens het plassen

  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap

  • Vruchtbaarheidsproblemen

  • Vermoeidheid

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van endometriose?

Risicofactoren zijn vroege menarche (begin van de menstruatie), korte menstruatiecycli, lage BMI, fertiliteitsproblemen, en baarmoederafwijkingen [2]. De exacte oorzaak van endometriose is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat de volgende oorzaken een rol spelen in het ontwikkelen van endomtriose is:

  • Een verstoorde hormoonbalans

  • Erfelijke aanleg

  • Milieutoxines

  • De anticonceptiepil

  • Overbelasting van de lever

  • Chronische stress

Is er wat aan endometriose te doen?

Oestrogeendominantie komt voor bij menstruele klachten als endometriose. Hierbij is er in verhouding te veel oestrogeen en te weinig progesteron. Dit kan op termijn zorgen voor ontstekingen en verklevingen. Ondanks dat endometriose moeilijk te herkennen is en de exacte oorzaak onduidelijk en multifactorieel van aard is kan stressmanagement en voeding hierin een rol spelen. Nutriënten zoals EPA en DHA, GLA, monnikspeper, kurkuma, DIM en NAC kunnen ondersteuning bieden bij oestrogeendominantie en progesterontekort verhelpen [3].

Kunnen leefstijlaanpassingen endometriose beïnvloeden?

Meerdere studies hebben de relatie tussen voeding en endometriose onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat een gezond voedingspatroon, met minder alcoholgebruik en meer lichaamsbeweging, samenhangt met een lager risico op het krijgen van endometriose [4].


Welke voeding kunnen Endometriose klachten ondersteunen?


Bevorder de hormoonbalans met gezonde vetzuren en vitamine D3:

We weten dat Omega-3 en het omega 6 vetzuur GLA (Borage olie) bevat en over ontstekingsremmende capaciteiten beschikt [5]. Zo leidde bij jonge vrouwen met endometriose suppletie met vitamine D en Omega-3 tot significante positieve veranderingen bij bekkenpijn [7]. Lees hier de blog met omega-3 rijke voeding [9].


Kies voor ontstekingsremmende voeding:

Voeg knoflook, uien, broccoli, spruitjes, havermout en tarwekiemen aan het voedingspatroon. Ook een mediterraan dieet bevat veel antioxidanten. Dit voedingspatroon is rijk aan groenten, fruit, olijfolie, vis, zeevruchten, noten en peulvruchten. En in mindere mate zuivelproducten, rood vlees en andere dierlijke producten [6,8].

Geef Orthomoleculaire therapie de kans om mogelijke voorstadia van endometriose te voorkomen. Of wil je hulp bij een gezondere leefstijl en kom je er niet zelf uit? Dan kunnen wij je uiteraard helpen via onze diensten in onze praktijk.


Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.



 


Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • Hebt je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

Referenties:

[1] members of the Endometriosis Guideline Core Group, et al. ESHRE guideline: endometriosis. Hum Reprod Open (2022);

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32453393/. Nodler J.L. et al. Supplementation with vitamin D or ω-3 fatty acids in adolescent girls and young women with endometriosis (SAGE): a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020 Jul 1;112(1):229-236. doi: 10.1093/ajcn/nqaa096. PMID: 32453393;

[6] Halpern, Gabriela, Eduardo Schor, and Alexander Kopelman. (2015) “Nutritional aspects related to endometriosis.” Revista da Associação Médica Brasileira 61: 519-523.

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31333100/. Giampaolino P, Della Corte L, Foreste V, Bifulco G. Is there a Relationship Between Vitamin D and Endometriosis? An Overview of the Literature. Curr Pharm Des. 2019;25(22):2421-2427. doi: 10.2174/1381612825666190722095401. PMID: 31333100.

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22728166/. Santanam N, Kavtaradze N, Murphy A, Dominguez C, Parthasarathy S. Antioxidant supplementation reduces endometriosis-related pelvic pain in humans. Transl Res. 2013 Mar;161(3):189-95. doi: 10.1016/j.trsl.2012.05.001. Epub 2012 May 31. PMID: 22728166;


122 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page