top of page

Waarom de darmen belangrijk zijn voor sporters?

Bijgewerkt op: 27 jan. 2021

Waarom de darmen belangrijk zijn voor sporters, en hoe jij jouw prestaties op de juiste manier kunt voeden, is een terugkerend thema wanneer ik met sporters in gesprek ben over hun prestaties, algehele gezondheid en levensstijl.


Voor jou als fanatieke sporter of misschien zelfs topsporter is en blijft de belangrijkste reden waarom je aan sport doet om jezelf dagelijks uit te dagen. Jezelf zo te pushen zodat je jouw grenzen weet te verleggen, tegenspoed weet te overwinnen en daarmee zoals vaak mooi gezegd wordt de beste versie van jezelf te zijn. Als topsporter is dit zelfs jouw leven geworden en is concurreren met anderen en collega topsporters strikte noodzaak. Beide vormen van 'competitie' verleggen jouw grenzen en zorgen voor groei. Dit spel is opwindend en spannend tegelijk!


Als je wilt leren hoe je nog verder kunt gaan, gezonder kunt zijn en nog meer kunt bereiken, blijf dan vooral door lezen.


De 'interne lekkage' waarvan jij niet wist dat je het had!

Als atleet denk jij waarschijnlijk dat je gezond eet omdat jouw huidige 'dieet' en voedingspatroon werkt volgens de verkregen richtlijnen. Helaas bestaat er niet zoiets als een universeel gezond dieet. Hebt je wel eens gehoord dat "het voedsel van de ene man het gif van de ander is"? Een one-size-fits-all aanpak bestaat niet en zeker niet voor een fanatieke sporter of topsporter als jij.

Toch zie ik in de praktijk dat dit helaas meer regel dan uitzondering is.


Hoe kom je er nou achter wat gezond is en wat gif is? Laat ik beginnen met mijn eigen verhaal te vertellen.


Nadat ik in 2002 mijn leven drastisch omgooide was ik er altijd trots op dat ik gezond at en dat ik mijn maaltijden vol spinazie, broccoli, spruitjes en veel eiwitten volhield. Echter, na ruim 18 jaar zelfonderzoek en studies was ik 2 jaar geleden één van de eersten die mijn gevoel analyseerde op basis van RNA-onderzoek (lees: Actief DNA). Het vertelde mij dat mijn sulfide-score te hoog was en dat mijn darmen oxalaat niet goed konden verteren. Het ergste van alles was dat mijn darmen veel onverteerde eiwitten fermenteerden tot verbindingen, die mijn darmen in een ontstekingswaanzin brachten. Het raadde me aan om traditioneel "gezond voedsel", zoals broccoli of spruitjes, te vermijden, omdat beide grote hoeveelheden sulfaat bevatten, wat door mijn darmen werd omgezet in ontstekingssulfide.


Spinazie was slecht voor me omdat het een grote hoeveelheid oxaalzuur bevat, dat niet door mijn darmen werd verteerd en nierstenen kan veroorzaken. Het suggereerde dat ik mijn eiwitinname zou moeten verminderen en specifieke spijsverteringsenzymen zou nemen om onverteerde eiwitten - die ontstekingsstoffen zouden produceren - te minimaliseren.


Kortom, zo gezond leefde ik helemaal niet en er was nog veel winst te behalen. Als gevolg van deze uitslag kon ik ook allerlei signalen ineens duiden en een plek geven om vanuit hieruit een strategie te ontwikkelen om blessures en andere sport gerelateerde aandoeningen te voorkomen.



Ok, dus het darm-microbioom is belangrijk voor jouw prestaties. Maar hoe kom je er achter wat je wel of juist niet goed doet?

Eerst adviseer ik om te beginnen met testen en meten. Je moet stoppen met gissen en beginnen met het kwantificeren van jouw huidige gezondheid. Als je eenmaal weet hoe jouw darmen presteren en hoe het zaken als ontsteking, jouw metabole fitheid en mitochondriale energiefunctie beïnvloedt, kun je zeer specifieke voedingsaanbevelingen krijgen om te beginnen met het optimaliseren van je lichaam. Met gedegen onderzoeken als deze kan je worden geholpen deze specifieke gezondheidsscores beter te begrijpen.


Zeker wanner je bekend bent met klachten als winderigheid, obstipatie, wisselende ontlasting dan is hier veel winst te boeken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een darm uit balans en naar alle waarschijnlijkheid verhoogde ontstekkingswaardes waardoor jouw herstel en prestaties er onder leiden.


Als je eenmaal gewapend bent met deze kennis, hebt je niet alleen een persoonlijk 'dieet', maar ook een "nauwkeurig" op-maat voeding- en supplementenplan. Macro's zijn niet allemaal gelijk gemaakt voor de darmen van elk individu. Daarom bestaat ook niet zoiets als calorieën tellen. Voor één persoon kunnen zoete aardappelen een superfood zijn, terwijl witte rijst of quinoa giftig kan zijn. Voor iemand anders is witte rijst misschien een superfood, maar bruine rijst moet worden geminimaliseerd. Wist je bijvoorbeeld dat alle (!) mensen die ik inmiddels geholpen hebt door te testen en meten reageren op tomaten. Je weet het pas echt wanneer je het test.


Als je eenmaal weet welk voedsel het beste bij je past, en waar je bij weg moet blijven, moet je veel verschillende soorten voedsel eten (van jouw specifieke opties). Als de enige groente die je eet boerenkool is en je negeert al je andere groenten, dan zullen de microben die de voedingsstoffen van andere groenten nodig hebben, niet goed verwerken. Wat in simpel gezegd jip-en-janneke-taal betekent dat niet al die 'soldaten' die in jouw lichaam leven goed samenwerken.


Zodra je deze aanbevelingen opvolgt, doorgaans gedurende 90-180 dagen, wordt het van belang dat je opnieuw meet om te zien waar jij bent verbeterd en waar jij nog vooruitgang kan boeken…


Naar mijn mening - net als bij jouw trainingen - zal dit de normaalste zaak van de wereld moeten zijn als fundament van jouw prestaties. We noemen dit 'de cirkel sluiten', en als je eenmaal opnieuw hebt getest, veranderen je aanbevelingen voor voeding en voedingssupplementen, zodat je jouw prestaties en spel naar een volgende niveau kunt tillen.



Jouw epigenetica is uniek: De omgeving (& Milieu) is alles!

Iedereen speelt verschillende rollen in hun leven. In mijn werk ben ik de eigenaar van mijn eigen bedrijf en de professional die mensen helpt gezonder te leven, maar thuis ben ik de vaatwasser, kok en best mogelijke partner van mijn vriendin. Microben zijn hetzelfde. Daarom is diversiteit ook zo belangrijk, een microbe kan melkzuur helpen verwerken, of het kan een ontsteking veroorzaken. Het hangt allemaal af van de omgeving (!) - wat voor een heel belangrijk deel betekent wat je eet!


Epigenetische, leefstijlfactoren als deze worden nog zwaar onderschat en ook al hebt jij hier nog niet veel over gehoord, doe er je voordeel mee want dit is slechts het begin als het gaat om jouw prestaties! Dus, test en begrijp jouw unieke darm-microbioom, eet het specifieke voedsel en neem de precieze supplementen die jij nodig hebt om op jouw best te presteren.


Topsportbegeleiding
Kevin Diks






30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page