top of page

Menstruatieklachen na vaccinatie of corona besmetting?

Menstruatieproblemen, HPV/PAP virus , PCOS, migraine of gerelateerde hormonale klachten zijn enkele van de meest genoemde vrouwelijke ongemakken in mijn praktijk. Recente ontwikkelingen in, en buiten, mijn praktijk wijzen op de toename van het aantal vrouwen met menstruatieproblemen opvallend veel toeneemt na vaccinatie of een doorgemaakte corona besmetting. Naast long-covid klachten is dit een opvallende constatering en voor mij aanleiding om hier een blog aan te wijden, zodat dit vroegtijdig getackeld kan worden en vrouwen, wellicht zoals jij, niet onnodig doorlopen zonder actie te ondernemen.

Help! Ik heb menstruatieklachten na corona vaccinatie

Wanneer de menstruatiecyclus verandert door corona besmetting of vaccinatie is dit niet direct alarmerend. Het kan wel een eerste signaal zijn, zeker bij aanhoudend uitblijven of veranderen van de menstruatiecyclus, die vraagt om actie te ondernemen.

Naast deze trend, zie ik al langer binnen mijn praktijk - als orthomoleculair- & kPNI therapeut - regelmatig vrouwen die al maanden, soms zelfs jaren, niet meer menstrueren. Wanneer gevallen als deze toenemen, is het geen incident meer, daarom ook deze blog om aandacht te vragen voor dit thema.


Wanneer jij dit leest en je herkent in het beeld dat ik in mijn praktijk zie, dan is het belangrijk je af te vragen is dit eigenlijk wel normaal? En, moet je hier überhaupt wel mee blijven doorlopen? Mijn antwoord kun je wellicht al raden en is duidelijk: NEE!


Als je vaker mijn blogs leest, weet je immers dat het symptoom nooit de echte oorzak van het probleem is. Laten we daarom eens kijken wat er aan de hand kan zijn en wat voor acties je zou kunnen ondernemen. Als je weet waar het vandaan komt, kan je er ook voor zorgen dat je lichaam zich weer gaat herstellen.

De oorzaak van menstruatieklachten na corona

Simpel gezegd is de achterliggende gedachte van de corona-vaccinatie of in geval van natuurlijke besmetting om een kleine hoeveelheid ziekteverwekkers in jouw lichaam te krijgen zodat jouw immuunsysteem aan de slag gaat. Deze soort van her-programmering vraagt van jouw afweersysteem, onderdeel van het immuunsysteem, dat je anti-stoffen gaat aanmaken, zodat op het moment dat jij corona krijgt (of welke willekeurige andere ziekte waarvoor je ingeënt bent), jouw lichaam deze ziekte leert herkennen. Daardoor raakt je systeem niet extreem in paniek.

Hiermee verwerft je lichaam cruciale kennis en deze 'training' maakt je immuunsysteem sterker waardoor het in de toekomst beter in actie komt, om het virus te adopteren zonder dat jij hier heftig ziek of van slag van raakt. Het immuunsysteem onthoudt hoe het in de toekomst moet reageren, zonder alarm te slaan. Kortom, als jij corona hebt doorgemaakt, zal jouw lichaam de anti-stoffen hebben aangemaakt en bij een volgende keer zou jij daar niet ziek(er) van moeten worden.

Echter, werkt dit alleen goed als jouw lichaam optimaal functioneert en je immuniteit veerkrachtig is. Dit vraagt echter preventieve training en onderhoud!

De vaccinatie of natuurlijke besmetting zorgt er dus in feite voor dat je lichaam leert te adapteren op de situatie, echter kan in dit geval deze verandering de druppel op een gloeiende plaat zijn (wat ik meestal zie in de praktijk). Hierdoor is de verandering te ingrijpend, dat je hormonale balans en de (vaak al niet optimaal werkende) menstruatiecyclus niet langer functioneert zoals het behoort. In dit geval zijn de hormonen en jouw menstruatie het eindpunt van een onderliggend probleem, wat er vaak al is en nu pas zich aan de oppervlakte vertoont.

Het gevolg van menstruatieklachten na corona

Doordat het lichaam simpelweg te weinig in balans is, wordt het lichaam en jouw immuunsysteem genoodzaakt om evolutionaire keuzes te maken. Jouw menstruatie is in dit geval niet prioriteit nummer 1. Hoe gek dit ook mag klinken. Waar het immuunsysteem is gemaakt om ons te beschermen is de menstruatie daar om jou (en de baby) te beschermen voor- en tijdens de zwangerschap. Deze evolutionaire oorzaak is de verklaring dat het lichaam zijn prioriteiten kent, het uitblijven van jouw menstruatie is in dit geval dus een (kortdurend) evolutionair voordeel. Het beschermt jou in jouw overleving en bepaalt hiermee de levensvatbaarheid van jou en de eventuele toekomstige baby. Logisch als je het zo bekijkt, niet?

Aangezien de menstruatie ook een gecontroleerde, acute ontstekingsreactie van jouw lichaam is, en jouw immuunsysteem ontstekkingsreacties reguleert in samenwerking met jouw hormonen zien we hier een tweede oorzaak voor het eventueel uitblijven van jouw menstruatie. Het immuunsysteem is immers gemaakt om ons te beschermen, als het dit niet kan waarborgen, zal de menstruatie naar achteren worden geschoven (= uitblijven).

De oplossing van menstruatieproblemen na corona

Het immuunsysteem herstellen, zodat het ons weer kan beschermen, zal het lichaam doen opladen waarmee de normale menstruatiecyclus ook weer kan optreden. Dit kunnen we onder andere doen door een adequate slaap. Immers, in de nacht als wij slapen, herstellen wij en wordt het immuunsysteem weer opgeladen. Zo kan het zich ’s nachts repareren om overdag zijn werk te kunnen doen als dit nodig is.

Een belangrijke boosdoener in mijn praktijk is ontstekingsbevorderende voeding. Denk hierbij aan geraffineerde suikers, enkelvoudige voedingsstoffen als tarwe en soja, maar ook producten rijk aan omega 6, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie en kweekproducten. Onbewust activeren zij het immuunsysteem waardoor langdurig laaggradige ontstekingen worden geproduceerd. Dit kost enorm veel energie en gaat ten kosten van jouw hormoonspiegels, immuniteit en menstruatiecyclus. Die gebeurt overtijd en daardoor ben je wellicht niet bewust van de impact!

Tegenwoordig zitten in vrijwel alle producten die je in de winkel vindt, geraffineerde oliën, die niet natuurlijk zijn maar gefabriceerd zijn door de voedingsmiddelenindustrie. De meest gebruikte en bekendste is absoluut: zonnebloemolie! Het immuunsysteem staat daardoor dag en nacht ‘AAN’. Optredende immuniteitszwakte die over de jaren door kan toenemen, kun je onder andere herkennen aan klachten als vermoeidheid, allerlei darmklachten als flatulentie, hooikoorts, astma, eczeem, psoriasis of een andere dergelijke huidziekte.

Naast voeding is stress een absolute stille killer. Wie heeft er in deze tijd (van Corona) geen stress gehad? Of een hele drukke (thuiswerk) dag waardoor je non-stop bezig bent en er geen normale overgang is van werk naar privé?


3 Praktische tips voor menstruatieproblemen na corona

Kortom: Jouw menstruatieproblemen staan simpelweg in verband met de weerbaarheid en veekracht van het totale systeem, waar je immuunsysteem een cruciale rol in speelt. Het continu 'AAN' en actief houden van je immuunsysteem kan dus zorgen dat je niet meer 'UIT' gaat en onvoldoende herstelt. Ik kan het niet vaak genoeg in mijn praktijk benadrukken, je menstruatie heeft simpelweg dan geen prioriteit, je moet immers eerst zien te overleven voordat je kunt voortplanten!

In het verlengde van mijn oplossing, hierbij een aantal tips die je alvast kunt toepassen om te werken aan jouw afweersysteem en daarmee jouw hormonale balans kunt optimaliseren waardoor jou menstruatie weer voor jou gaat werken:


  • Tip 1: Beter slapen doe je eenvoudig door bijvoorbeeld voor het slapen een warm bad te nemen met magnesiumzout. Je kunt ook denken aan in plaats van tv te kijken of je tijd weg te scrollen op je telefoon, een boek te lezen en zo voor de ultieme ontspanning te zorgen voor je slapen gaat.

  • Tip 2: Vermijd bovenstaande 'ontstekkingsverhogende' voedingsstoffen en verhoog juist de inname van Omega-3 rijke voedingsstoffen. Download hier mijn gratis E-boek voor een praktische start! Denk hier o.a. aan avocado, eieren en de inname van (gefermenteerde) groenten en fruit.

  • Tip 3: Ondersteun periodiek je lever. Toxische en milieubelasting is zwaar onderschat, daardoor moeten o.a. je huid en lever harder werken dan gewenst. Je kunt dit eenvoudig doen door je groente en fruit inname te verhogen naar minimaal 350 gram groente of periodiek te suppleren met een detox-blend. (Gebruik voor 10% korting deze kortingscode: 0422292.)


Hoe kan ik jou verder helpen?

Zoals zo vaak is voeding een belangrijke oplossing voor het probleem. Veel ontstekingsbevorderende voeding en te weinig ontstekingsremmende voeding (gezonde vetzuren en antioxidant rijke voeding) is een belangrijke oplossing, en naast stress regulatie en leefstijl aanpassingen, een belangrijk deel van de puzzel om jouw menstruatieproblemen op te lossen. Het is niet voor niets vaak het vertrekpunt in mijn consulten met eventueel aanvullend bloedonderzoek.

Denk bij stress regulatie niet alleen aan mentale stress, maar ook fysieke stress. Er zijn voorbeelden te over in mijn praktijk: (te) veel sporten, (te) weinig ontspanning, niet voor jezelf opkomen, altijd maar doorgaan (voor anderen), (jarenlang) pilgebruik of spiraal, onderdrukte emoties of andere stressoren als bijvoorbeeld je darm die niet optimaal functioneren of essentiële tekorten als magnesium.

Dan kan zo’n vaccinatie de spreekwoordelijke druppel zijn die jouw klachten logisch en verklaarbaar maken.

Jij hebt en bent zelf de oplossing!

Het mooie is, als je de strekking van mijn verhaal begint te begrijpen, dat er een uitweg is voor jouw problemen. Preventie is de sleutel! Alles begint bij het oplossen van de kern en wortel van het probleem. Ga aan de slag met bovenstaande tips of laat mij jou gericht helpen hoe je zelfregie kunt nemen op weg naar vitale gezondheid en wéér een normale menstruatiecyclus!


Heb je behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten. 


Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:


  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.

  • Hebt je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page